Kategorier
Bloggsamarbete Sömnad

Manchesterklänningen

Den här klänningen sydde jag i november men tiden försvann iväg under december så jag har inte riktigt haft tid att skriva några rader om den. Och sedan började det nya året och jag har inte sytt något sedan mellandagarna då jag sydde ett par byxor till sonen. Men nu har jag precis börjat på nästa projekt och då slog det mig att jag inte bloggat om den här klänningen ännu!

Manchesterklänning för vintern

Jag fick idén till den här klänningen från en post på Pinterest. Det såg ut som den perfekta vardagsklänningen för vintern. Jag hade inte riktigt något mönster som överensstämde med modellen så jag ritade mönstret själv.

Manchesterklänningen, vy bakifrån
Manchesterklänning

Tyget är en smalspårig manchester som är sjukt skön att ha på sig och lagom varm och gosig för vintern.

Kjolvidd: 3/4 cirkel

Eftersom knäppningen inte fortsätter förbi midjan har jag ett blixtlås i sidan för att komma i och ur klänningen.

/Anna

Den maskin jag syr på, Husqvarna Viking Opal 670, har jag fått till låns som en del av mitt bloggsamarbete med Husqvarna Viking men mina åsikter och upplevelser är mina egna.

Kategorier
Sömnad Sytt

Ny femtiotalsklänning av Butterick B5556

ylleklänning B5556 framsida

Nu har jag sytt en femtiotalsklänning igen. Det är liksom lite svårt att låta bli när man hittar ett riktigt fint tyg som genast inspirerar. Jag hittade tyget hos Sidencarlsson för nästan 500 kronor/metern. Jag funderade på det i några veckor innan jag slog till, och även om det blev dyrt (och då köpte jag ändå bara 3 meter) så känns det som att det är värt det.

Ingen annan har en likadan klänning.

Och en stilig ylleklänning i femtiotalsmodell känns helt rätt i vinter.

ylleklänning B5556, baksida

Mina favoritdetaljer är kimonoärmarna, den lilla ståkragen och så de uppvikta manschetterna!

Jag fodrade klänningen med ett rött, tunt bomullstyg som matchar de röda rosorna.

ylleklänning detalj B5556

Förlagan: B5556Och här är förlagan: Butterick B5556, som är en nyutgåva av ett mönster från 1955.

Det här är nog tredje gången jag syr en av Buttericks nyutgåvor och jag har varit nöjd med resultatet varje gång.

Fast jag undrar lite hur de tänker med passformen! Det är ju ändå så att vi som är intresserade av de här mönstren också är intresserade av hela siluetten, inte bara att bystvecken är omgjorda för moderna bh:ar. Så varför då lägga på oerhört mycket rörelsevidd? Varje gång jag har sytt de här modellerna så har jag gjort en eller två storlekar mindre än måttabellens anvisningar. Märkligt tycker jag! Man vill ju kunna lita på siffrorna, liksom.

Så det är ett tips till dig som är sugen på att sy efter Buttericks nyutgåvor: gör en toile så att du kan kolla in passformen. Eller mät åtminstone de färdiga mönsterdelarnas mått så att du får ett hum om hur mycket rörelsevidd de räknat in. Jag tycker som sagt att de tagit i på tok för mycket för att kunna återskapa den rätta femtiotalslooken.

translation to English

I made Butterick B5556 (reissue from 1955): semi-fitted bodice and gathered, flared skirt, stand-up collar, below elbow kimono sleeves, side zipper and sleeve cuffs with slit. My favourite detail are the sleeve cuffs and the collar. The fabric I used is a lovely printed wool.

/Anna