Kategorier
Sömnad

Skotskrutig blus med raglanärm

Skotskrutig blusÄntligen klar! Det här projektet har varit väldigt kul från start till slut – och så är jag dessutom nöjd med hur det blev. Mönstret är från 1956 och instruktionerna på tyska. Det gjorde att jag inte följde dem men jag klarade mig hyfsat ändå.

Lustigt nog har det blivit flera plagg med just raglanärm nu under hösten. Börjar få in vanan på det lite grann.

Tyget är en mjuk bomull från Ohlssons tyger i Stockholm.

Skotskrutig blus inzoomKnapparna är klädda i samma tyg som blusen är sydd av. Det blev väldigt snyggt och stilrent. Knapparnas antal och placering är det enda jag ändrat på. Enligt mönstret skulle det vara tre men jag gjorde fem istället.

Translation
I finally finished the Simplicity 1692 blouse (issued in 1956) that I’ve been working on. The only major change I made was the button placement, and the fact that I opted for five instead of three buttons.

/Anna

 

Kategorier
Stickat & virkat

Gott nytt fynd från grovsoprummet

Det är inte klokt vad folk slänger, ibland. Här kommer några fina bilder från tre stickmagasin från 1950-talet. De räddades av en väninna till min mamma.

translation to English

Scanned images from a three knitting magazines from the 1950’s. A friend of my mother rescued them from being thrown away.

/Anna

Kategorier
fynd

Jag syr mina barnkläder själv

Jag syr mina barnkläder själv-boxen

Jag har ju inte överdrivet mycket tid för syprojekt just nu – med flyttkartonger och bebisar och aktiva tvååringar. Men man kan ju alltid drömma lite, eller hur? Dels tänkte jag sy något till mig själv ur Gerties bok men så vill jag också få tid att testa något från mitt senaste Tradera-fynd, nämligen boken Jag syr mina barnkläder själv av Signe Videgård som jag numera har i 1951 års upplaga. Boken kom ut första gången 1946, och modellerna är därefter. Det är hela 454 mönster enligt omslaget och innehåller alltså mönsterplanscher i olika storlekar för en rad olika modeller från bäbisålder till 12 år.

Jag syr mina barnkläder själv - innehållsförteckning

När jag vecklade ut mönsterplanscherna så verkar de helt oanvända.

Däremot finns ett annat litet tecken på en tidigare ägarinna: en ritbok för mönster med rutade ark, som tillhört en Sonia Säll och som definitivt ser ut att vara samtida med Jag syr mina barnkläder själv-boxen. Men denna lilla ritbok är full av egenritade mönster i femtedels skala.

ritbok för tillklippning av mönster

Kanske var denna Sonja elev vid en yrkesskola för sömmerskor. Kanske hade hon till och med Signe Videgård till lärarinna. Enligt förordet till Jag syr mina barnkläder själv föddes idén till boxen efter önskemål från en av Signes elever vid yrkesskolan i Stockholm: ”Om jag bara hade mönster i flera storlekar, skulle jag i fortsättningen sy allt åt barnen. Det blir så dyrt att köpa mönster till 4 stycken.”

Jag har ju inte direkt några önskemål om att sy alla barnens kläder själv. Nuförtiden syr man ju inte för att det blir billigare. Jag syr för att det är roligt att få vara kreativ och för att det är enkelt att återanvända även mindre tygbitar till just barnkläder. Och för varje plagg jag syr så slipper jag ju köpa ett plagg som sytts under tveksamma arbetsförhållanden i Asien.
Jag syr mina barnkläder själv - översiktsbild

Dessutom är jag särskilt inspirerad av att få sy till min son, även om han bara är två månader gammal. För jag blir nästan deprimerad över vad som erbjuds på ”pojkavdelningen” i butikerna. Bara militärgrönt och brunt. Eller med Spiderman på.  Vilket jag tycker är både trist och obegripligt. Vilken 4-åring har sett Spiderman-filmerna, liksom? De är ju knappast barntillåtna. Under en tid nu har jag haft ögonen på Cirque du Bebe som sytt väldigt kreativa plagg till sina pojkar. Riktigt inspirerande.

Kanske ska jag försöka se till att packa upp symaskinen just idag. Det är ju i alla fall ett första steg mot att kunna sy något igen.

translation to English
One of my latest finds on Tradera (Swedish Ebay): a pattern making book for children’s clothes. This is the fourth edition, published in 1951. It contains over 400 patterns.

/Anna