Kategorier
Bloggsamarbete Sömnad

Sew Over It: Vintage Shirt Dress – version 2

Tiden går så fort! Jag sydde den här klänningen nästan på direkten efter att jag blev klar med min första version, men jag har inte haft tid att fotografera den förrän nu.

Vintage shirt dress

Den här versionen, och det här tyget, är det som var originalplanen och det blev precis som jag hade tänkt mig. Jag behöll de korta ärmarna och den enda andra ändringen jag gjorde var att förlänga klänningen med ca 5 cm, annars är allt sytt precis enligt mönstret och instruktionerna.

Vintage shirt dress back view

Tyget är också från Sew Over It – en helt underbar linne- och viskosblandning som är perfekt för sommaren.

Det som är är mest spännande är dock att jag sydde hela klänningen på min nya Husqvarna Viking Opal 670!

Det var riktigt roligt att få bekanta mig med en ny maskin – en hel del är ganska likt (min gamla är också datoriserad) men några grejer fick jag jobba lite med för att komma ihåg. T.ex. det här med automatisk trådklippning. Det är ju superhärligt. Men jag är ju inte van vid det, så det tog ett tag att komma underfund med hur jag skulle få in rutinen. När jag väl klurat ut det – för mig – bästa sättet att avsluta sömmar och klippa tråden kändes det oerhört tillfredsställande. Och det sparar definitivt på tråden, eftersom svansarna inte blir så långa.

Close up vintage shirt dress

Knapphålen var det som jag var allra mest nyfiken på att testa med maskinen. Knapphål är verkligen en sådan grej som bara inte får kännas krångligt. När jag skrev mitt introduktionsinlägg om maskinen och samarbetet med Husqvarna Viking skrev jag ju om den lustiga knapphålsfoten som är som en mojäng med en liten sladd. Men det var verkligen inget att oroa sig för, det kändes till och med mer säkert att ange knappens storlek på displayen än att oroa sig för att den skulle ploppa ur den vita knapphålsfoten som min gamla maskin hade. Resultatet blev i alla fall top notch och jag är supernöjd!

Vintage shirt dress

Den maskin jag syr på, Husqvarna Viking Opal 670, har jag fått till låns som en del av mitt bloggsamarbete med Husqvarna Viking men mina åsikter och upplevelser är mina egna.

Translation
This is another version of the Sew Over It Vintage Shirt Dress and the version I had planned making. The first version was a wearable muslin using some fabric from my stash and this version is made out of a viscose and linen blend, also purchased from Sew Over It. This is the first completed garment on my Husqvarna Viking Opal 670 (blog collaboration announced here) and I’m very pleasantly surprised how easy it was to make button holes using the new button hole foot.

/Anna

Kategorier
Böcker Sömnad

Recension: Gertie’s New Book For Better Sewing

Två veckor och en nyfödd bebis senare är jag nu tillbaka med recensionen jag utlovade om boken Gerties New Book For Better Sewing …

Sommaren 2009 hittade jag en blogg som numera är välkänd inom retro- och sömnadsentusiaster inom bloggosfären: Gertie’s New Blog For Better Sewing. Bloggen var alldeles nystartad och konceptet var att Gertie (Gretschen Hirsch) skulle sy upp alla de mönster som publicerades i en bok som hette Vogue’s New Book for Better Sewing, och följa de äldre sömnadstekniker och sömnadsråd som användes i den boken. Gertie delade från allra första början med sig av hela konstruktionsfasen, tillklippning och finputsning och det var såklart väldigt spännande att följa hennes resa. Och när det sedan annonserades att hon skulle ge ut en bok som byggde på samma koncept visste jag från första sekund att jag skulle köpa den.

Gerties New Book for Better Sewing

Den som följt Gerties blogg en längre tid har sett det mesta av det som visas i boken. För hon är så pass generös att hon alltid delar med sig. Här får man dock en mycket djupare genomgång av traditionella (amerikanska) sömnadstekniker, med tonvikt på det som är Gerties specialintresse, nämligen kläder med mycket skräddade och tekniska detaljer.

Gerties New Book For Better Sewing

I vintras recenserade jag två engelskspråkiga sömnadshandböcker som vilken nybörjare som helst skulle kunna ge sig i kast med. Gerties bok har nog inte riktigt samma målgrupp. Gertie’s New Book For Better Sewing är sömnadsboken för den som redan börjat nörda ner sig i sömnaden, som tycker att det är coolt att sy för hand och som tycker att det känns självklart att ett välsittande plagg tar lång tid att konstruera.

Boken innehåller också 10 mönster designade och konstruerade av Gertie. Alla är retroinspirerade och flera av dem hämtar sin inspiration direkt från Vogues New Book for Better Sewing. Jag vet redan precis vilket av mönstren jag vill börja sy, så fort jag fått tillbaka lite av min kropp efter graviditeten så hoppas jag få tid för den här bekväma blåsan i 40-talsstil (med amningsvänligt blixtlås framtill!):

40-talsinspirerad klänning

Men förutom de mönster som ingår så går Gertie grundligt igenom sådant man bör tänka på när man jobbar med äkta vintagemönster, hur man hittar rätt storlek och hur man tolkar gamla instruktioner.

Gerties New Book For Better Sewing

Så även om man är en nybörjare på att sy och kanske skräms lite av hur mycket jobb man faktiskt kan lägga på att sy en klänning om man vill göra det ”old school” så kan det vara en god investering att få en samlad och genomtänkt introduktion till att sy med gamla mönster. Det säger ju sig självt att en enda bok inte gör läsaren till expert på skrädderi, mönsterkonstruktion eller finare handsömnad. Men en bra introduktion är det. Och om inte annat så är det ett prisvärt paket för att få 10 retroinspirerade mönster …

Gerties New Book For Better Sewing: The Coat Dress

translation to English
Gertie’s New Book For Better Sewing is a handy introduction to vintage sewing for the intermediate home seamstress.

/Anna

P.S. I veckan annonserade Burdastyle att de i december kommer att släppa en vintageinspirerad sömnadsbok (med mönster). Så nu är verkligen frågan när ett svenskt förlag ska förstå att det finns en marknad för detta …

Kategorier
Böcker Sömnad

Presenter!

Presenter: Mönsterkonstruktion, Klippdockor från 1950-talet, Fashionary, Ett sekel av dräkt och mode

I väntan på att bebisen ska anlända så passade jag på att fylla år själv. En del av de presenter jag fick kan kanske vara av intresse för den som syr, designar egna kläder eller helt enkelt bara älskar vintagemode. Jag är nämligen så lyckligt lottad att jag fick presenter som passar in i alla de kategorierna.

Jag syr ju som bekant en hel del barnkläder från mönster från Ottobre samt japanska och danska sömnadsböcker. Därför ska det bli lite extra skoj att pröva på att konstruera mönster själv. Till min hjälp kommer jag då att ha Mönster och konstruktioner för barnkläder av Ingrid Öberg. Sedan tidigare har jag en mönsterkonstruktionsbok för damkläder (också av Ingrid Öberg) och en för barnkläder, dock på engelska  Metric Pattern Cutting for Children’s Wear and Babywear: From Birth to 14 Years av Winifred Aldrich som till skillnad från Ingrid Öbergs böcker inte innehåller något grundmönsterark. Och där slår min lathet till … jag vill faktiskt ha ett grundmönster att utgå från när jag börjar. Nu har jag det!

Men jag syr ju faktiskt egentligen inte bara barnkläder, även om det pga min graviditet blivit mest så det senaste halvåret, och jag ser fram emot att återgå till att sy åt mig själv nu i höst och vinter (även om det säkert blir i begränsad omfattning med två småbarn). Till min hjälp i planeringen kommer jag då att ha Fashionary, den bok på bilden ovan som ser ut att vara en vanlig anteckningsbok. Det är det nämligen inte! Den innehåller en hel del matnyttigt för den som designar kläder. En lista över internationella standardstorlekar, illustrerad guide till konfektionstermer men framför allt innehåller den mannekängsilhuetter så att man lite mer effektivt kan skissa och designa kläder utan att behöva börja med att rita själva mannekängen. Hur det funkar kan man läsa mer om på Fashionary.org.

Jag fick också en bok med ikoniska femtiotalsplagg i klippdocksformat samt en ganska nyskriven översikt över kläderna i Hallwyllska samlingen, rikt illustrerad med bilder. Den slukade jag nästan på en gång och kan varmt rekommendera! På tal om Hallwyllska muséet och mode så ska de förresten ställa ut dräkterna från Downton Abbey nu under vintern. Så det finns en god anledning att besöka Stockholm om man inte redan har nöjet att bo här.

Sist men inte minst köpte jag faktiskt en present till mig själv också. Den ville jag inte lämna åt slumpen. Sedan 2010, när Gertie först annonserade att hon skrev på en bok, har jag naturligtvis väntat. Och väntat. Och nu är den här:

Gerties New Book for Better Sewing

Det är ju tur att bebben inte kommit än, så att jag hinner läsa den från pärm till pärm och recensera den (kommer snart ett inlägg dedikerat bara till det). Å andra sidan, jag kan knappt bärga mig tills jag får möjlighet att sy något ur boken!

translation to English
Some of this year’s birthday presents included a Fashionary, a pattern cutting book for children’s clothes and a catalogue of the fashion collection of Hallwyllska palatset in Stockholm. I also treated myself to a birthday present: Gerties new book for better sewing. I can’t wait to get sewing from it!

/Anna