Tagg: trikåtyger

Ett besök på Syfestivalen i Älvsjö blev en superhjältetröja till sonen

Tröja med skärningssömmar och kimonoärm

Tröja med superhjältemotiv

I helgen gjorde jag ett besök till Syfestivalen i Älvsjö. Egentligen vet jag inte varför den fortfarande kallas syfestivalen med tanke på hur invaderad den är av smyckestillverkning, scrapbooking och garn.

Och utbudet när det gäller tyger är väldigt inriktat antingen på lapptäckssömnad eller trikåtyger till barn.

Just trikåtyger till barn var det jag främst slog till på. I söndags svängde jag sedan ihop denna tröja i storlek 116 till sonen. Modellen är från Ottobre # 6/2010, modell nr 18. Det är en trikåtröja med skärningssömmar och kimonoärm. Lite annorlunda och ganska rolig när man ska kombinera två tyger som jag gjorde här – ett med serierutor och ett med text.

Tröja med skärningssömmar och kimonoärm

Sonen, fem år, är väldigt insnöad på superhjältar för tillfället. Så den här tröjan blir kanske hans nya favorit?

Ärmdetalj

Det var ett tag sedan jag sydde till barnen, och ännu längre sedan som jag bloggade om det. En del grejer är så ”tråkiga” att blogga om, vanliga tights m.m. men den här tröjan hade lite roliga detaljer ändå.

Translation
I went to Syfestivalen, a local craft fair in Stockholm, and bought some novelty printed jersey. I made this kimono sleeved t-shirt for my son with fabric I purchased there. The pattern for the shirt is from Ottobre #6, 2010.

/Anna

Spara

Om att sy kläder på beställning till sin dotter

Molnklänning

Dottern har väldigt specifika krav nuförtiden. Det är väl i och för sig inget konstigt med det – det har nog de flesta 4,5-åringar kan jag tänka …

Men hon vägrar nästan ha något annat än klänning och tights. Och det måste vara en kortärmad eller ännu hellre ärmlös klänning.

Så då fick jag vackert se till att sy en sådan. Mönstret kommer från Ottobre 6/2010 och det är ju bra att man sparar alla sina gamla tidningar (ursprungligen skaffade jag nog den för bebismönster men numera syr jag ju storlek 104 till dottern).

Molnklänning - mönster från Oktober 6/2010

Nöjd är hon.

Så då är jag också nöjd.

Translation
This dress is from the children’s pattern magazine Ottobre #6/2010 in size 104.

/Anna

Återbruk: Om att sy barnkläder av avlagda kläder

Avlagda kläder från min garderob

Häromdagen gjorde jag något jag borde göra lite oftare (och mer noggrant): jag rensade ur ett gäng plagg ur garderoben som jag garanterat aldrig använder. Det är en salig blandning av främst olika t-tröjor och andra trikåplagg som har många år på nacken men få användningstillfällen. Det är hela plagg, som egentligen skulle passa jättebra för återbruk hos exempelvis Stadsmissionen eller Myrorna. Men om man har växande barn (och en växande mage, som jag) så är det ju lika smart att återanvända dem på hemmaplan så att säga.

Babybyxor av ett par avlagda vuxenleggings

Första plagget under bilan (eller saxen) blev ett par gamla leggings. Mönstret är gratis från bloggen Made by Rae. Jag återanvände till och med resåren!

Babybyxor sydda av gamla vuxenleggings

Men byxornas ägare anländer inte förrän i september … så jag har tid på mig att ta mig an resten av högen!

translation to English
I cleaned out my closet the other day. Instead of giving the clothes to the Salvation Army or similar charity, I decided to take on a project to reuse and recycle them here at home … Making baby and toddler clothing! I have a two year old to dress already and then another one the way in September … The pattern for the baby trousers can be found at Made by Rae.

/Anna