Kategorier
Leksaker Sömnad

Att göra någon liten mycket glad – hemsydda dockkläder

Docka i hemsydd sparkdräkt

Ibland sitter man uppe på småtimmarna och syr frenetiskt på något litet, litet. Bara för att man vet. Att någon liten kommer bli mycket glad morgonen efteråt.

Hemsydda dockkläder

Tyget fick jag till skänks från min väninna Hanna, knapparna är från Mattssons band på Kungsgatan 19 i Stockholm och mönstret till lekdräkten har jag ritat själv på fri hand. Det gick förvånansvärt smärtfritt. Men så är ju dockan inte riktigt i stånd till att klaga på om den skulle vara för trång eller för bulsig, heller.

translation to English
I made this playsuit for my daughter’s doll the other night. I was up too late, wanting to get it finished, and I was very tired the day after. But it was worth it seeing her happy face.

/Anna

Kategorier
Sömnad Sytt

Ny femtiotalsklänning av Butterick B5556

ylleklänning B5556 framsida

Nu har jag sytt en femtiotalsklänning igen. Det är liksom lite svårt att låta bli när man hittar ett riktigt fint tyg som genast inspirerar. Jag hittade tyget hos Sidencarlsson för nästan 500 kronor/metern. Jag funderade på det i några veckor innan jag slog till, och även om det blev dyrt (och då köpte jag ändå bara 3 meter) så känns det som att det är värt det.

Ingen annan har en likadan klänning.

Och en stilig ylleklänning i femtiotalsmodell känns helt rätt i vinter.

ylleklänning B5556, baksida

Mina favoritdetaljer är kimonoärmarna, den lilla ståkragen och så de uppvikta manschetterna!

Jag fodrade klänningen med ett rött, tunt bomullstyg som matchar de röda rosorna.

ylleklänning detalj B5556

Förlagan: B5556Och här är förlagan: Butterick B5556, som är en nyutgåva av ett mönster från 1955.

Det här är nog tredje gången jag syr en av Buttericks nyutgåvor och jag har varit nöjd med resultatet varje gång.

Fast jag undrar lite hur de tänker med passformen! Det är ju ändå så att vi som är intresserade av de här mönstren också är intresserade av hela siluetten, inte bara att bystvecken är omgjorda för moderna bh:ar. Så varför då lägga på oerhört mycket rörelsevidd? Varje gång jag har sytt de här modellerna så har jag gjort en eller två storlekar mindre än måttabellens anvisningar. Märkligt tycker jag! Man vill ju kunna lita på siffrorna, liksom.

Så det är ett tips till dig som är sugen på att sy efter Buttericks nyutgåvor: gör en toile så att du kan kolla in passformen. Eller mät åtminstone de färdiga mönsterdelarnas mått så att du får ett hum om hur mycket rörelsevidd de räknat in. Jag tycker som sagt att de tagit i på tok för mycket för att kunna återskapa den rätta femtiotalslooken.

translation to English

I made Butterick B5556 (reissue from 1955): semi-fitted bodice and gathered, flared skirt, stand-up collar, below elbow kimono sleeves, side zipper and sleeve cuffs with slit. My favourite detail are the sleeve cuffs and the collar. The fabric I used is a lovely printed wool.

/Anna

Kategorier
Nyheter i garderoben Sömnad Vår

Latmanskjolen

För någon vecka sedan sydde jag en kjol och sedan dess har jag i princip bott i den. Vilket var meningen också, eftersom det är en vardagskjol i randig bomull. Ursprungligen tänkte jag mig den med röda klackskor och en liten blus. Men här ser vi den stylad med gummistövlar och räfsa. Funkar lika bra det.

randig kjol och gummistövlar

Det var premiärbesök på min kolonilott idag. Åh, så jag längtar efter att få omges av grönska! Vitsipporna, jordgubbarna, stockrosorna, rabarbern och kryddlandet är på väg upp och viskar löften om sommar.

Vitsippor

rabarber

jordgubbar

Jag kallar min nya kjol för latmanskjolen, eftersom den var så snabb och enkel att sy, ett tygstycke rynkat mot en linning och så blixtlås och knapp förstås. Tog en kväll i anspråk.

Men man får inte vara latman när man bär den. För ska det bli sommar och smarriga skördar från koloniträdgården måste man jobba på.

räfsa

Hur har din helg varit?

Translation

This is a new dirndl skirt I made a week ago that I’ve been living in since. It’s cotton broadcloth and easy to wash, so I even wore it working in the garden this weekend.

/Anna