Tagg: sytips

Återbruk: en skjorta blev en skjorta

remake av en herrskjorta till barnskjorta

Den här randiga herrskjortan satte jag saxen i häromkvällen.

remake av en herrskjorta till barnskjorta

Det som är så skönt med återbruk, att sy nytt av gamla kläder, är att man ju kan återanvända en del detaljer. Som t.ex. knappar. Och fållar. Här har jag klippt ut framstycket och låtit fållen nedtill och knapparna vara kvar.

remake av en herrskjorta till barnskjorta stl 92

Den nya skjortan kantades med snedband i urringning och ärmslut. Ett snabbt och snyggt sätt att göra det nya plagget personligt och inte bara som en miniatyrkopia av den skrotade versionen.

Barnskjorta tillverkad av en gammal herrskjorta

Och här är skjortan på. Lite stor är den fortfarande. Men hellre lite för stor än lite för liten. Tiden går ju så snabbt så snart har hon vuxit i den.

Barnskjorta tillverkad av en gammal herrskjorta

Att sy om en gammal skjorta till en ny skjorta tog inte många timmar i anspråk. Det känns väldigt tillfredsställande när man på ett så enkelt sätt kan göra en liten insats för miljön genom att ta tillvara på avlagda kläder. För visste ni att en ny t-shirt av bomull förbrukat ca 3 000 liter färskvatten under produktionen?

translation to English
This is a refashion of a men’s shirt into a shirt for my 2 year old daughter.

/Anna

Tyg-tips.

Har du ett mönster du bara vet skulle passa perfekt på tyg? Då har jag ett tips till just dig.

Hos Spoonflower kan du ladda upp ditt eget mönster och sedan köpa metervara av densamma. Eller köpa andras designade tyber. Fantastiska mönster! Titta här bara:

retro flowers 2

Eller den här fina:

tree_hearts

 

Eller fina damer i röda klänningar:

Hue 3

Eller lite mustacher?

 

mustache gallery

 

 

translation to English

If you want to make your own printed fabric design you can do it right here at Spoonflower.

/Nina.

Sy en klänning av en gammal t-shirt

t-shirtMin make hade en t-shirt som det inte var något större fel på, annat än att den var för trång i halsringningen, så att han knappt kunde få den över huvudet.

Den t-shirten la jag beslag på.

Till höger ser ni hur den såg under sina sista skälvande timmar i livet.

Jag tänkte att min dotter borde kunna ha t-shirten som en tunika, fast med några enkla modifikationer. Så jag prövade först att trä den över hennes lilla huvud och eftersom det gick galant bestämde jag mig för att behålla halsringningen och axelsömmen, men göra nya ärmhål och nya ärmar.

För att spara ännu mer tid återanvände jag fållen nedtill när jag klippte till ärmarna. Framtill klipte jag en besparing och rynkade ”kjolen” medan den baktill är helt rak i ett stycke.

Allt som allt jobbade jag i en timme på att transformera t-shirten och resultatet blev detta:

klänning gjord av en gammal t-shirt

Att min dotter stod still i en sekund så att jag hann knäppa den här bilden är lite av ett under. Vanligtvis ser det ut så här när jag försöker fota hennes framfart:

barn i rörelse

Att hon skojar på och har kul i sin nya tunika är ju ett gott tecken på att hon trivs. Och då är jag nöjd.

Har du gjort om gamla plagg till nytt och har tips att dela med dig av? Jag tycker att det är väldigt spännande att sy om nytt efter gammalt. Dels är det en spännande utmaning att få klura ut vad man kan åstadkomma och så känns det ju fint att återanvända något som annars kanske inte skulle användas mer.

translation to English

I refashioned my husband’s old tee into this little tunic dress for my daughter.

/Anna