Kategorier
Listor

De fem främsta anledningarna till att jag syr mina egna kläder

Selena becoming Catwoman1. För att det är coolt.

Från Coco Chanel till Molly Ringwald i Pretty in Pink eller mössen i Askungen till Michelle Pfeiffer som Selena/Catwoman i Batman – att kunna sy är helt enkelt coolt och det vet du.

2. Som vardagsaktivism.

Det går inte att förneka att klädindustrin är sjukt påfrestande för både miljön och människors tillvaro. Det här har jag skrivit om förut men kolla också gärna in webbreportaget The shirt on your back för lite omvälvande insikter.

3. Om zombieapokalypsen kommer.

Att sy är en lifeskill som kan komma bra till hands om man blir biten av en radioaktiv spindel och plötsligt har behov av en superdräkt. Eller om man måste sy kamouflagekläder för att gömma sig för zombier, en rymdinvasion eller robotar från framtiden.

4. För att jag älskar den kreativa processen.

Där det innan bara fanns tyg eller ett gammalt oälskat plagg kan den som är fiffig åstadkomma underverk.

5. För att det är ekonomiskt. Typ.

Om man bortser från impulsen att köpa alla vackra tyger man ser eller alla fiffiga mojänger och tjusiga symaskiner som glittrar och glimmar så kan det vara riktigt ekonomiskt att kunna sy. Den som tittar på tygerna till försäljning i en vanlig tygbutik kan nog vid första anblick inte se riktigt vad som gör det hela ekonomiskt, men faktum är ju att du kan köpa tyger av riktigt hög kvalitet, som håller längre, än om du köper färdiga plagg. Skillnaden mellan ett kvalitetsplagg i tyg av hög kvalitet och att bara köpa tyget och själv investera tiden i att sy plagget kan göra det värt det. Det gäller såklart både vardagsplagg och festkläder.

Translation:
These are the top five reasons I sew:
1. It’s cool. From Coco Chanel to Molly Ringwald in Pretty in Pink – or the mice in Cinderella to Michelle Pfeiffer as Selena/Catwoman in Batman. Sewing is cool and you know it.
2. Because sewing is a great way to be an activist. The fashion industry has a huge negative impact on the environment and very questionable working conditions.
3. Because it’s a lifeskill that may come in handy in an apocalypse. Think about it. What necessary lifeskill do you possess in case of a zombie invasion? Or if you’re bit by a radioactive spider and feel the need to sew your own superhero costume? Sewing will come in handy.
4. The creative process. What really amazes me every time is how a piece of cloth or an old unused garment can transform in to something really fabulous and unique.
5. It can be very economical. Obviously you have to watch your step when saying this, I mean there are real booby traps here – it’s easy to be drawn in by ALL. THE. FABRIC. YOU. NEED. and all the gizmos and gadgets that supposedly makes sewing so much easier. But in the end, if you know how to sew you can make lasting garments in quality fabrics at a fraction of the cost you’d pay for it from high end retailers.

/Anna

Kategorier
Sömnad

Stella top från Sy! Urban Collection

Stella top från Sy! Urban Collection av Jennt Hellström Ruas

I boken Sy! Urban Collection av Jenny Hellström Ruas finns också ett mönster på t-shirten Stella med puffärm som redan vid första genombläddringen fångade mitt intresse. Kanske för att en av versionerna i boken är jättefin med en stor tryckt rosett mitt på bröstet. Eller bara för att en t-shirt är så bekvämt, men det är roligt om den inte bara är en vanlig rak sådan.

Stella kan bli precis vad man gör den till. Här är min första version i ett trikåtyg med fågelmotiv från Ohlssons tyger.

Stella top i trikå med fågelmotiv

Det är definitivt inte min sista!

Jag gjorde nog mudden i halsen för smal, men i övrigt är jag helnöjd och peppad inför nästa version som jag tror blir i gul bomullsvelour. Höstmysigt!

Translation:
This top is made from the second book by designer Jenny Hellström Ruas. The fabric was bought locally in Stockholm.

/Anna

Kategorier
Sömnad

Omlottunika till treåringen

omlottunika storlek 98

I går kväll, när maken nattade barnen, slog inspirationen till. Jag rotade fram mitt exemplar av Børnetøj du selv kan sy 0-4 årBørnetøj du selv kan sy 0-4 år av Elsebeth Gynther och ritade sedan av mönstret för denna omlottklänning /omlottunika.

Den här boken hade min mamma och sydde kläder av till mig när jag var liten tror jag, för jag har en egen blus som måste vara gjord av samma mönster, som jag vet att mamma sydde till mig när jag var liten. Jag har använt mig av den blusen för att skapa ett mönster av den, men det är för en ettåring i storlek ungefär.

Sedan köpte jag den här boken och hittade exakt samma mönster. Det är ett nytryck av 70-talsutgåvan. Mönstren i Børnetøj du selv kan sy 0-4 år är väldigt enkla att sy av för en nybörjare. Och för den som är lite mer van är det så klart oerhört tillfredsställande att gå från idé till färdigt klädesplagg på ett litet kick.

Tyget är en rest av en mamma-blus jag sydde när dottern låg i magen för fyra år sedan. Och nu har lapparna blivit ett plagg till henne att använda sommaren lång. Det är en härlig, härlig bomullskvalitet som kommer att kännas luftig och skön på varma sommardagar. Jag är nästan lite avis!

omlottunika i storlek 98

Och jag vet att jag kommer att sy fler av samma modell eftersom det går rasande fort och är oerhört praktiskt när det enda som behövs är en förhållandevis liten bit tyg och så snedremsa.

omlottunika i storlek 98

Det känns som att det var längesen jag sydde till barnen. Jag har haft så akut behov av kläder i min egen garderob (och har det fortfarande) att jag varit tvungen att fokusera på det, men det är ju kul att skjuta in lite mindre projekt emellan också.

Translation
I sewed a tunic for my three year old from scraps left from a previous project. I love it when you can make something totally new from almost nothing. The pattern comes from an old Danish sewing book from the 70’s.

/Anna