Kategorier
Sömnad

Sommarens sista klänning

Precis när sommaren är på väg att gå över i höst blev jag klar med den här klänningen!

Hemsydd klänning från Jenny Hellströms bokMönstret heter Ella dress och är från Jenny Hellström Ruas bok Sy! Från hood till skjortklänning. Det här är en ganska enkel modell, som kanske lätt blir förbisedd, men jag tycker att den är rätt briljant i sin enkelhet eftersom den går att anpassa så mycket för egna behov.

Klänning med axelbandHär sydde jag den helt rakt av från boken, men man kan ju till exempel lägga till en söm mitt fram för att göra en knäppning, eller förlänga axelbanden och göra dem korslagda i ryggen, eller knytas. Kjolen kan förlängas eller kortas eller få en volang – ja möjligheterna är i princip oändliga!

Sommarklänning med cardiganTyget är en viskoscrepe som jag köpte på Eurokangas i Helsingfors i våras. Det var ett riktigt härlig tyg att sy i – pressade fint, skrynklade inte för mycket. Men jag kände ändå att det behövde mellanlägg i livet för att få lite stadga. Livstycket är fodrat i samma tyg medan kjolen inte har något foder. Viskos är ju ett så härligt tyg för sommarkläder – jag önskar att jag hade haft den här klänningen klar tidigare i sommar när vi hade värmeböljan. Men bättre sent än aldrig!

Hemsytt efter Jenny Hellström Sy från hoodie till skjortklänningDet kommer nog vara milt nog att ha den tillsammans med en kofta några veckor framöver. Hoppas jag, i alla fall! Och nu när jag har ritat av mönstret så är det ju redo inför nästa sommar och kan bli fler klänningar.

Hemsydd sommarklänning med etnoprint

Translation
This is my last summer make – just in time for the season to change, unfortunately. But hopefully it will remain warm enough for me to wear this dress with a cardigan for a couple of weeks at least until I have to pack it away for next summer. The pattern is called The Ella Dress and it’s from a Swedish sewing book by designer Jenny Hellström Ruas. I bought the fabric at Eurokangas in Helsinki in May and it is a very lovely viscose crepe that was a joy to work with. The bodice is self lined and interfaced but the skirt is unlined. The pattern itself is very straightforward and beginner friendly and I think it lends itself for lots of hacks. You could split the front in two and make a button band, or bone the bodice and go strapless, you could lengthen the skirt to maxi, shorten it, add a ruffle, or make it tiered. Now that the pattern is traced I will definitely use it again next summer.

/Anna

Kategorier
Sömnad

Chiffongklänning från Burdastyle

Vilket projekt! Den här klänningen har jag hållit på med ett bra tag här under maj, juni och juli. Tyget köpte jag i Helsingfors i våras och såg framför mig en sommarklänning med mycket draperat fall.

Och när jag sedan hittade det här mönstret i Burda style tyckte jag att stjärnorna hade ställt sig i precis rätt positioner.

Burdastyle 5/2018
Burdastyle 5/2018

Det är bara det att den tog sin lilla tid att sy. Eftersom det är Burda style så var jag ju först tvungen att rita av mönstret, lägga till sömsmån och även testsy. För jag var väldigt osäker på om kuporna skulle behöva anpassas och så där.

Sedan var ju tyget en tunn tunn chiffong, så när jag väl klippt ut mönsterbitarna insåg jag att den inte bara behövde fodras utan även få mellanlägg, för att stärka upp ytterdelen (dvs chiffongtyget). Så allt som allt har jag ju klippt ut alla de här små delarna av klänningen så många gånger att när jag väl skulle börja sy hade jag nästan (men bara nästan) tröttnat på projektet. Ni vet, när man kommer till en punkt då man tänker varför sydde jag inte bara en enkel t-shirtklänning som bara tar en timme. Typ.

Burdaklänning under konstruktion
Under konstruktion

Och sen var det det här med ärmarna och “vingarna”. Jag sydde faktiskt vingarna men blev inte alls nöjd med dem. Om ni tittar på originalet här ovan så ser ni att vingarna slutar innan korset i ryggen. Så blev det inte på mig, jag har väl lite kortare överkropp än modellen. De hamnade liksom under korset i ryggen och blev knöliga och fula. Så det blev till att vackert sprätta bort dem. Att sprätta i chiffong är inte helt kul, det vet alla som någon gång gjort det. Men jag blev nöjd med slutresultatet. Klänningen är fotad under vår semester i Portugal.

Burdastyleklänning 5/2018

Tyget har alltså en bård mot stadkanterna och det tog jag tillvara på för kjolfållen, medan livet klipptes till av de enfärgade partierna på mitten av tyget.

Chiffongklänning

Korsade axelband

Chiffongklänning från Burdastyle 5/2018

 

Translation
This is my finished version of the dress from Burdastyle #5 /2018. I have been working on it for a while, so I’m glad it’s finally finished! It’s made of a lovely border print chiffon bought at Eurokangas in Helsinki. It’s lined and interlined and the hem is hand sewn. I made the winged sleeves at first but they didn’t fit right at first and when I re-did them I didn’t really like the look so I just omitted them in the end.

/Anna

Kategorier
Sömnad

En lila Megan

Megan dress Love at first stitch

För några veckor sedan var jag på biblioteket för att låna lite nya barnböcker. Men även boken Love at first stitch av Tilly Walnes fick följa med hem ett tag. Jag kopierade av mönstret för Megan-klänningen, ett lättsytt mönster i 60-talsstil.

Love at first stitch - Megan dress

Först sydde jag en toile och var som vanligt tvungen att göra en hel del ändringar i rygg och axlar.

Back view of Megan dress

Tyget är en japansk bomull som jag köpte på B&J Fabrics i New York för två år sedan.

Meganklänningen Tilly and the buttons

Jag försöker verkligen bli lite bättre på att använda mig av det jag har i mina tyggömmor och inte bara distraheras av allt nytt och roligt. Jag minns inte ens riktigt vad jag hade tänkt sy av detta tyg när jag köpte det. Men det blev en perfekt Megan-klänning i alla fall.

Nu har jag redan börjat fantisera om olika justeringar, t.ex. att rita ett mönster på en krage som passar till. Jag har ett annat tyg som legat alldeles för länge i min stash och som det verkligen är på tiden att jag syr något av.

Translation
This is the Megan Dress from Tilly Walnes book Love at first stitch. Arter maning a toile (or sloper), I made the necessary adjustments for my shoulders and then I sewed this up fairly quick. I like the 60’s vibe of this pattern and I think it would be perfect for a block coloured dress with the bodice in ond colour and the skirt in another. I’m also thinking of drafting a collar to it.

/Anna