Kategorier
Bloggsamarbete Sömnad

Sew Over It: Vintage Shirt Dress – version 2

Tiden går så fort! Jag sydde den här klänningen nästan på direkten efter att jag blev klar med min första version, men jag har inte haft tid att fotografera den förrän nu.

Vintage shirt dress

Den här versionen, och det här tyget, är det som var originalplanen och det blev precis som jag hade tänkt mig. Jag behöll de korta ärmarna och den enda andra ändringen jag gjorde var att förlänga klänningen med ca 5 cm, annars är allt sytt precis enligt mönstret och instruktionerna.

Vintage shirt dress back view

Tyget är också från Sew Over It – en helt underbar linne- och viskosblandning som är perfekt för sommaren.

Det som är är mest spännande är dock att jag sydde hela klänningen på min nya Husqvarna Viking Opal 670!

Det var riktigt roligt att få bekanta mig med en ny maskin – en hel del är ganska likt (min gamla är också datoriserad) men några grejer fick jag jobba lite med för att komma ihåg. T.ex. det här med automatisk trådklippning. Det är ju superhärligt. Men jag är ju inte van vid det, så det tog ett tag att komma underfund med hur jag skulle få in rutinen. När jag väl klurat ut det – för mig – bästa sättet att avsluta sömmar och klippa tråden kändes det oerhört tillfredsställande. Och det sparar definitivt på tråden, eftersom svansarna inte blir så långa.

Close up vintage shirt dress

Knapphålen var det som jag var allra mest nyfiken på att testa med maskinen. Knapphål är verkligen en sådan grej som bara inte får kännas krångligt. När jag skrev mitt introduktionsinlägg om maskinen och samarbetet med Husqvarna Viking skrev jag ju om den lustiga knapphålsfoten som är som en mojäng med en liten sladd. Men det var verkligen inget att oroa sig för, det kändes till och med mer säkert att ange knappens storlek på displayen än att oroa sig för att den skulle ploppa ur den vita knapphålsfoten som min gamla maskin hade. Resultatet blev i alla fall top notch och jag är supernöjd!

Vintage shirt dress

Den maskin jag syr på, Husqvarna Viking Opal 670, har jag fått till låns som en del av mitt bloggsamarbete med Husqvarna Viking men mina åsikter och upplevelser är mina egna.

Translation
This is another version of the Sew Over It Vintage Shirt Dress and the version I had planned making. The first version was a wearable muslin using some fabric from my stash and this version is made out of a viscose and linen blend, also purchased from Sew Over It. This is the first completed garment on my Husqvarna Viking Opal 670 (blog collaboration announced here) and I’m very pleasantly surprised how easy it was to make button holes using the new button hole foot.

/Anna

Kategorier
Sömnad

Sew Over It: Vintage Shirt Dress – version 1

I år hoppade vi tydligen över våren och gick direkt på högsommarvärmen här i Stockholm. Vad är då den bästa klädseln i sommarvärmen? En skjortklänning såklart!

Vintage Shirt Dress från Sew Over it

Det här är första gången jag syr efter ett mönster från Sew Over It och det är deras Vintage Shirt Dress.

Eftersom det är första gången ville jag såklart göra en toile först. Men samtidigt inte. Jag kände mig otålig och ville ha min härliga skjortklänning klar så fort som möjligt. Så istället för att klippa i fintyget inspekterade jag mina tyggömmor och hittade det här bomullstyget som jag köpt för säkert åtta år sedan och som jag sedan inte riktigt kom överens med. Jag var rädd att det skulle se ut som ett nattlinne. Men i alla fall. Jag bestämde mig för att sy en sk. ”bärbar toile” av det. Utan justeringar i mönstret.

Vintage Shirt Dress från Sew Over it

Det enda jag ändrade på var att göra ärmarna korta istället för 3/4.

Modellen är inspirerad av 1940-talets skjortklänningar och precis i min smak. Kanske att jag förlänger den något när jag väl klipper i fintyget, den är lite väl kort för att kännas riktigt vintage tycker jag. Och kanske lägger till fickor? Men i övrigt är jag nöjd med passformen! Och nu ska jag klippa i fintyget – och sy med min nya Husqvarna Viking Opal 670, som jag skrev om i mitt förra inlägg.

Vintage shirt dress sedd bakifrån

Translation
This is my first Sew Over It Vintage Shirt Dress, and the first time I used a pattern from Sew Over It. I have a favourite fabric that was intended for this pattern but I felt I should do a test run first, a ”wearable muslin”, and used an old fabric I had in my stash already. I didn’t have enough of it for the long sleeves, but who wants long sleeves for summer anyway? I think I’m gonna make these shorter sleeves for my ”real” version as well. And maybe add pockets and/or lengthen the skirt a bit. This dress is made with my old machine, so the next version will be very exciting to make with my new Husqvarna Viking Opal which I wrote about in my previous post.

/Anna

Kategorier
Sömnad

Skjortklänning / The shirtwaist dress ur Gerties New Book for Better Sewing

Premiär för min nya skjortklänning

Var det någon som sa att sommaren var över? Vad synd! För idag var det i alla fall 20 grader varmt när jag bar min nysydda skjortklänning! Det här är ett projekt jag påbörjade i början av juli och som blev färdigt nu i september. Så snabb och effektiv kan man vara när man har småbarn …

Shirtwaist dress - framifrån

Modellen heter ”shirtwaist dress” och kommer från Gertie’s New Book For Better sewing (som jag recenserade här).

Det här är det första jag kunnat ta mig tid att sy sedan januari 2012, så jag är såklart rätt nöjd med att vara igång igen! Det är såklart lite snopet att få en sommarklänning klar så här i september, men bättre sent än aldrig. Vi får väl se om den passar nästa sommar.

Den här klänningen är lite som en köpeklänning, trots att den är hemsydd. Jag brydde mig nämligen inte om att göra en toile, jag bara körde på efter storlekstabellen. Hade jag gjort en toile hade den passat mycket bättre över axlarna. Den är nämligen på tok för bred egentligen. Men det är ju bara vi hemsömmerskor som tänker på sådana saker.

Shirtwaist dress - bakifrån

Tyget är en tunn viskos från Ohlssons tyger. Körsbär är ju retroromantikerns förstahandsval så jag var ju tvungen att slå till när jag hittade tyget i somras. Eftersom det är rätt tunt och genomskinligt är hela klänningen dubblerad med ett till lager tunn viskos (vitt). Så ja, det är klart att då påskyndade jag ju inte tillklippningsprocessen direkt.

Detalj: resårsmock på min nya skjortklänning

Jag kan inte riktigt minnas om jag någonsin sytt resårsmock förut, men nu gjorde jag det i alla fall och det var riktigt kul! Kanske den roligaste delen att sy på hela klänningen.

Som sagt, passformen är inte den allra bästa men vad tusan gör det när jag äntligen, äntligen, äntligen faktiskt sytt något på riktigt!

Translation
My version of the shirtwaist dress from Gertie’s New Book for Better Sewing.

/Anna

P.S. 1. Hatten är från Beyond Retro
P.S. 2. Jag har gjort om lite här på bloggen eftersom jag numera kör solo. Min underbara kumpan Nina har mer självinsikt än jag och deklarerade att hon inte har tid längre. Hon är smart som på så vis slipper det dåliga bloggsamvetet. Själv försöker jag envist bita mig fast vid det här genom att uppdatera nån gång i halvåret … 😉 Kanske oftare i fortsättningen?