Etikettarkiv: Retroklänning

En lila Megan

Megan dress Love at first stitch

För några veckor sedan var jag på biblioteket för att låna lite nya barnböcker. Men även boken Love at first stitch av Tilly Walnes fick följa med hem ett tag. Jag kopierade av mönstret för Megan-klänningen, ett lättsytt mönster i 60-talsstil.

Love at first stitch - Megan dress

Först sydde jag en toile och var som vanligt tvungen att göra en hel del ändringar i rygg och axlar.

Back view of Megan dress

Tyget är en japansk bomull som jag köpte på B&J Fabrics i New York för två år sedan.

Meganklänningen Tilly and the buttons

Jag försöker verkligen bli lite bättre på att använda mig av det jag har i mina tyggömmor och inte bara distraheras av allt nytt och roligt. Jag minns inte ens riktigt vad jag hade tänkt sy av detta tyg när jag köpte det. Men det blev en perfekt Megan-klänning i alla fall.

Nu har jag redan börjat fantisera om olika justeringar, t.ex. att rita ett mönster på en krage som passar till. Jag har ett annat tyg som legat alldeles för länge i min stash och som det verkligen är på tiden att jag syr något av.

Translation
This is the Megan Dress from Tilly Walnes book Love at first stitch. Arter maning a toile (or sloper), I made the necessary adjustments for my shoulders and then I sewed this up fairly quick. I like the 60’s vibe of this pattern and I think it would be perfect for a block coloured dress with the bodice in ond colour and the skirt in another. I’m also thinking of drafting a collar to it.

/Anna

Skjortklänning / The shirtwaist dress ur Gerties New Book for Better Sewing

Premiär för min nya skjortklänning

Var det någon som sa att sommaren var över? Vad synd! För idag var det i alla fall 20 grader varmt när jag bar min nysydda skjortklänning! Det här är ett projekt jag påbörjade i början av juli och som blev färdigt nu i september. Så snabb och effektiv kan man vara när man har småbarn …

Shirtwaist dress - framifrån

Modellen heter ”shirtwaist dress” och kommer från Gertie’s New Book For Better sewing (som jag recenserade här).

Det här är det första jag kunnat ta mig tid att sy sedan januari 2012, så jag är såklart rätt nöjd med att vara igång igen! Det är såklart lite snopet att få en sommarklänning klar så här i september, men bättre sent än aldrig. Vi får väl se om den passar nästa sommar.

Den här klänningen är lite som en köpeklänning, trots att den är hemsydd. Jag brydde mig nämligen inte om att göra en toile, jag bara körde på efter storlekstabellen. Hade jag gjort en toile hade den passat mycket bättre över axlarna. Den är nämligen på tok för bred egentligen. Men det är ju bara vi hemsömmerskor som tänker på sådana saker.

Shirtwaist dress - bakifrån

Tyget är en tunn viskos från Ohlssons tyger. Körsbär är ju retroromantikerns förstahandsval så jag var ju tvungen att slå till när jag hittade tyget i somras. Eftersom det är rätt tunt och genomskinligt är hela klänningen dubblerad med ett till lager tunn viskos (vitt). Så ja, det är klart att då påskyndade jag ju inte tillklippningsprocessen direkt.

Detalj: resårsmock på min nya skjortklänning

Jag kan inte riktigt minnas om jag någonsin sytt resårsmock förut, men nu gjorde jag det i alla fall och det var riktigt kul! Kanske den roligaste delen att sy på hela klänningen.

Som sagt, passformen är inte den allra bästa men vad tusan gör det när jag äntligen, äntligen, äntligen faktiskt sytt något på riktigt!

Translation
My version of the shirtwaist dress from Gertie’s New Book for Better Sewing.

/Anna

P.S. 1. Hatten är från Beyond Retro
P.S. 2. Jag har gjort om lite här på bloggen eftersom jag numera kör solo. Min underbara kumpan Nina har mer självinsikt än jag och deklarerade att hon inte har tid längre. Hon är smart som på så vis slipper det dåliga bloggsamvetet. Själv försöker jag envist bita mig fast vid det här genom att uppdatera nån gång i halvåret … 😉 Kanske oftare i fortsättningen?

Kläder med underhållningsvärde

Mörkblå klänning med vita prickar

”Prick prick prick”, säger dottern på 1,5 år och kryper upp i mitt knä för att upplysa mig om att klänningen har en prick där. Och en prick där. Och en prick där … Det tar tid innan hon tröttnar på att peka ut prickarna för mig.

Man ska inte underskatta kläder med underhållningsvärde.

translation to English
”Dot, dot, dot”, my 1,5 year old daughter says while sitting in my lap. It takes quite some time before she gets tired of pointing out the dots to me. Never underestimate how entertaining clothing and fashion can be.

/Anna