Tagg: Pyssel

Så gör du om en flickdocka till pojkdocka

Min son, som fyllde fem häromdagen, ville ha en egen pojkdocka. Inte en bebisdocka och inte en Ken-docka, utan en som passar till Our Generation och liknande storbarnsdockor (de är ca 40-45 cm långa, och har en kropp som föreställer en 8-10-åring).

Problemet är bara att sådana dockor, som är pojkar, finns inte. Inte i Sverige. American Girl, som är USA:s mest populära märke för denna typ av dockor har pojkdockan Logan, men de säljs inte på den europeiska marknaden. Hans storasyster leker med Our Generation-dockor men de har inga pojkdockor alls i sin produktion.

Så vad gör man då?

Jo, man får bli dockfixare själv.

Jag köpte helt enkelt en docka, 43 cm lång och gjorde om den till en pojkdocka genom att klippa håret och göra en ny sk. faceup (dvs ansiktsmålning).

Här är originaldockan:

Flickdocka som ska bli pojkdocka

Söt! Men inte det min son önskade sig i födelsedagspresent!

Närbild på flickdockans ansikte

Den här dockan behöver få kortare hår, kortare ögonfransar och så gillar jag inte riktigt de förvånade ögonbrynen (oavsett om det är en flickdocka eller pojkdocka).

Dockan får sin faceup

Jag började med att tvätta bort läppstiftet och ögonbrynen med nagellackborttagningsmedel. Sedan målade jag en ny läppnyans och nya ögonbryn.

Dockbyxor under tillverkning Docktröja under tillverkning

Sedan var det dags för kläderna. Dockan skulle ju vara en miniversion av min son, så jag tog ett par urväxta byxor och en urvuxen tröja, tillverkade mönster för byxor och tröja i dockans storlek och klippte till. Det var lite knepigt – tröjan hade både fläckar och hål. Dessutom ville jag försöka få ett av djuransiktena centrerat mitt på bröstet. Och gärna återanvända fållen om det var möjligt. Det gick!

Här är det färdiga resultatet:

Pojkdockan är klar

Det är kanske inte den snyggaste frisyren i mannaminne, men min son har också ganska rufsigt hår, så det passar bra.

Närbild pojkdocka

Här ser vi de nya ögonbrynen. Inte helt lätt, men inte helt svårt heller. Blir det fel är det bara att börja om. Jag använde akrylfärg och sprejade sedan med Mr Superclear som är ett speciallack för dockor och som inte ger någon glansig finish. Jag kortade också ögonfransarna något, de var överdrivet långa även för en flickdocka i åldern 9 år, tycker jag.

Blev sonen nöjd då?

Mycket! Till dockan fick han också en retrobil med riktig radio ur Our Generation-serien så han har lekt mycket med den sedan dess.

Translation
My son wanted a boy doll for his fifth birthday, but there are no boy dolls on the market in Sweden. So I purchased a girl doll, 18 inches, and made a new faceup and clothes made from his old worn clothes so it would be a miniversion of him, as requested.

/Anna

 

Juniorpyssel: skapa med kikärtor och tandpetare

Surfar du på Pinterest? Det gör jag gärna när jag får någon minut över. Inredning, vintagemode och småbarnspyssel är väl det jag mest kollar in och samlar i mina egna inspirationstavlor – som du hittar här.

Enkelt pyssel som lämpar sig för småbarn, gärna med material man redan har hemma, är guld värt när man behöver fixa middag och blodsockernivån är låg. Ett enkelt sådant pyssel är att bygga med kokta, kalla kikärtor (går bra med sådana från konservburk) och tandpetare. Jag har sett liknande aktivitet flera gånger på just Pinterest, men då med marshmallows. Men jag har ingen lust att låta min tvååring gå lös på en påse godis precis innan middag …

juniorpyssel med kikärtor

Om en eller annan kikärta slinker ner i magen under pysslandet är det ju bara bra!

ätbart juniorpyssel

Har du några bra tips på pyssel för småbarn? Dela gärna med dig i kommentarerna.

translation to English
Easy toddler craft for the ”witching hour” or just about anytime you want to sit down and enjoy some creative craft with your kids. I saw something just like this with marshmallows on Pinterest, but knowing my daughter there would be more munching and less crafting if I were to use marshmallows for this. As it were, she did eat the chickpeas while crafting with them.

/Anna

Babyleksaker du kan göra själv

En hemgjord skallras innehåll: plastburk, kastanjer, tygrester

Det är en baby på väg, vilken dag som helst. Jag jobbar sista veckan på jobbet och ser fram emot att få några dagar att vila upp mig innan livet förändras.

Men lite pyssel vill man ju hinna med. Och ett trevligt pyssel att ägna sig åt i väntans tider är ju att pyssla till de små. Här är en idé på hur man kan göra en egen skallra av sånt som finns hemma.

Du behöver:

  • Tom plastburk
  • Kastanjer eller annan fyllning
  • Tygrester (det är viktigt att de är tvättade så att de inte innehåller gifter från färgningen, för när skallran väl är färdig blir den svårtvättad och småbarn vill ju gärna testa saker även med munnen)
  • Nål, tråd
  • Vadd

Jag la helt enkelt kastanjerna i burken, skruvade åt locket och använde burken som mall för att sy en tub av gamla tygrester. Av ett annat tyg tillverkade jag en kanal som jag fyllde med vadd – det här är skallrans handtag. Min make tycker att resultatet påminner om en ölsejdel, men jag tror inte att bebisen kommer att göra den associationen …

Det viktiga är ju att sy in burken så att bebisen inte kommer åt innehållet när hen leker med skallran. Och att såklart ändå alltid hålla skallran under uppsikt ifall den skulle bli gnagd på under leken.

Hemgjord babyleksak: skallra

Jag har fler burkar och idéer på liknande skallror. Får se om jag hinner med att förverkliga dem innan bebisen kommer. Och om det är tyst och glest mellan inläggen här på bloggen så vet ni anledningen – jag är antingen för trött för att blogga eller för upptagen av liten bäbis.

translation to English
A home made rattle for my baby (which I’m expecting any day now).

/Anna