Etikettarkiv: Ottobre

En hel liten kalsongfabrik – av återvunna tygrester

Nu när sonen slutat med blöja uppstod ett uppenbart glapp i hans garderob – kalsonger. Jag har aldrig sytt kalsonger förut, men hittade ett mönster i Ottobre 6/2010. Instruktionen var lite knapphändig när det gällde att vändsy grenfodringen, men jag klurade ut det. Med overlock och vanlig symaskin laddade samtidigt för de olika sömmarna gick det som smort och jag sydde 4 kalsonger på en kväll.

Men det bästa är att kalsongerna tar så lite tyg i anspråk att jag lyckats sy dem av återvunna tygrester som blivit över av gamla projekt.

Och till och med gamla kläder.

Två gamla avlagda linnen

Två gamla linnen som jag aldrig använder blev till detta:

Kalsong av två gamla linnen

Och hela kvällsproduktionen  ser ut så här:

Fyra kalsonger storlek 92 från Ottobre

Lite pilligt är det, men det går samtidigt väldigt fort. Och så är det ju i det närmsta gratis om man räknar bort arbetstiden och midjemudden som är ny.

Translation:
I made underwear for my son who is turning three this autumn and quit diapers the other day. I’ve used scraps from other projects and also some old vests I never wear. The pattern used is from children’s sewing magazine Ottobre 6/2010.

/Anna

Om att sy kläder på beställning till sin dotter

Molnklänning

Dottern har väldigt specifika krav nuförtiden. Det är väl i och för sig inget konstigt med det – det har nog de flesta 4,5-åringar kan jag tänka …

Men hon vägrar nästan ha något annat än klänning och tights. Och det måste vara en kortärmad eller ännu hellre ärmlös klänning.

Så då fick jag vackert se till att sy en sådan. Mönstret kommer från Ottobre 6/2010 och det är ju bra att man sparar alla sina gamla tidningar (ursprungligen skaffade jag nog den för bebismönster men numera syr jag ju storlek 104 till dottern).

Molnklänning - mönster från Oktober 6/2010

Nöjd är hon.

Så då är jag också nöjd.

Translation
This dress is from the children’s pattern magazine Ottobre #6/2010 in size 104.

/Anna

En studie i korallrött

Jacka bak

Att gå på bröllop är verkligen bland det bästa jag vet! Alla är glada, brudparet är lyckliga, man får anledning att sy en matchande kappa och klänning …

Jacka i korallröd dubbelväv

När jag var i Berlin tidigt i våras kunde jag inte låta bli att besöka åtminstone en tygaffär. Och där hittade jag denna intressanta dubbelväv som delvis påminner om en bouclé. Jag slog till på direkten – det skulle bli min nya vårjacka!

Mönstret är från Ottobre dam 2/2010. Jag kortade av livet ganska rejält och tog dessutom in den i ryggen några centimeter. Eftersom tyget är en ganska gles och ojämn dubbelväv fick jag lov att sy knapphålen för hand. Det har jag inte gjort sedan jag höll på som mest med medeltidskläder för många år sedan, så det var kul att få damma av de kunskaperna.

Jackans korallröda inslag fick bestämma tonen på den klänning jag planerat sy. Jag hittade en perfekt matchning i färg hos Ohlssons tyger.

Vogue 9668

Mönstret till klänningen är Vogue 9668 som jag haft liggande i många år utan att komma till skott med att använda. Varför vet jag inte. Jag älskar snittet! Tyvärr slog vädret om till regn så bilderna på klänningen var vi tvungna att ta inomhus. Och ljuset var urkasst så det blev bara grynigt alltihop och det här fotot är ett av de få där man hyfsat ändå får ett hum om hur klänningen ser ut.

Trots detta är jag helnöjd med min hemsydda, matchande outfit.

Ottobre dam 2/2010

Som synes! 😉

Translation
When I was in Berlin in March I bought the fabric for what is now my new spring jacket. I attended a lovely wedding this weekend and I sewed a matching coral red dress from Vogue 9668.

/Anna