Etikettarkiv: nybörjare

Mejlfråga: Är det svårt att sy byxor?

vintage-symaskiner

Vad gör man om man vill sy men inte har tygaffärer där man bor? Och är byxor svåra att sy? Idag svarar jag på ett läsarmejl som jag tyckte var så himla bra formulerat med frågor som fler säkert har!

Hej!
Jag håller på att lära mig sy och mitt mål är att kunna sy kläder till mig själv. Din blogg är intressant och underhållande! Många av de klänningar du visar ser både snygga och praktiska ut. Jag har två frågor som det vore intressant om du ville skriva om. Om jag har missat ett inlägg där du redan skrivit om det ber jag om ursäkt!
Jag har haft stora problem att hitta tyger jag vill ha. Jag bor i en liten stad helt utan tygaffär och har alltså letat på nätet. I svenska butiker verkar det mest säljas tryckt jersey med väldigt grälla mönster eller gardin- och möbeltyg. Utländska företag har större utbud men det är svårt att veta om de går att lita på. Jag beställde från Mood fabrics på nätet men har inte fått något ännu trots att det gått några veckor. Frakten blev dessutom dyrare än varorna! Har du några tips på var man kan beställa diskreta klädtyger, gärna i naturfibrer, från ett pålitligt företag?

Min andra fråga gäller byxor. Både din och andra sömnadsbloggar verkar domineras av klänningar. Är det för att alla tycker bättre om klänningar? Eller är byxor tråkiga eller svåra att sy? Många situationer i livet löses lättare med byxor… T ex trädgårdsarbete, att cykla till jobbet. Vad tycker du? Syr du byxor?

Med vänliga hälsningar
Stina

Visst är det kittlande att kunna ta makten helt över sin egen garderob! Det tycker nog många av oss som syr egna kläder. Förutom att vi själva kan bestämma snitt, passform och design kapar vi ju också en del i produktionen som är mycket tveksam – nämligen arbetsförhållandena i många av modeindustrins produktionsländer.

Jag handlar tyg både online och i fysiska butiker. Jag handlar en del second hand också, något jag verkligen skulle vilja slå ett slag för! Att antingen lyckas hitta metervara eller större klädesplagg som går att ändra eller återanvända är en otroligt spännande och kreativ utmaning. Det finns så mycket material där ute och det är dåligt med klädåtervinning i Sverige (ur materialhänseende, själva second hand-marknaden är väl relativt stor, men jag menar att återvinna fibrer). Man behöver ju inte heller köpa second hand-kläder. Jag har sytt om av mina egna gamla trasor till barnen, eller av makens avlagda kläder till mig själv.

Men om man nu vill köpa tyg online är en av mina go to-butiker Stoff och stil. De har ett ganska brett utbud, tycker jag. Både “barntyger” och med mer vuxensmak, plus ett stort sortiment av bastyger som till exempel bomull, linne osv som inte är så känsliga för modenycker.

Jag har handlat tyg från USA vid ett antal gånger, då från Fabrics.com och det är såklart så att tullen ibland kan kosta lite väl mycket. Men min erfarenhet av deras kundtjänst har varit jättebra! Vill man undvika tull är det såklart lättare att handla inom EU, från butiker i Storbritannien (än så länge …) eller Tyskland och Frankrike. Googles inbyggda översättningsfunktion är en jättebra hjälp och ofta kan man ju beställa tygprover till en mycket låg kostnad, kanske bara fraktkostnaden, så att man verkligen känner sig säker innan man handlar! https://www.girlcharlee.co.uk/ och http://www.fabricgodmother.co.uk/ är två välkända brittiska butiker värda att kolla in, tycker jag. Även Merchant & Mills som har kvalitetstyger i naturmaterial och även en väldigt hyllad sömnadsbok (även om jag inte har den själv). Från Tyskland har jag också handlat men det är många år sedan nu och jag minns inte riktigt vilka jag faktiskt handlat i och vilka jag bara fönstershoppat hos …

Tygprover
Både Stoff och stil och Ohlssons tyger erbjuder att skicka tygprover. Ohlssons tyger skickar upp till tre prover utan kostnad, hos Stoff och stil skickar du först in ett frankerat kuvert för att få tillbaka tygproverna.

Om att sy byxor
Byxor är varken tråkiga eller svåra att sy. Bara så vi har det klart. 🙂 Jag har sytt byxor både till mig själv och mina barn. Det går lika snabbt att sy en vanlig byxa som det går att sy en vanlig kjol skulle jag säga. Det är ju mest raksöm. Vad som är knepigt är väl hur mycket detaljer man lägger till i form av stickningar eller sådant om man syr jeans – men det är ju helt frivilligt! Ett mönster på byxa som jag själv sytt av och kan rekommendera är från Jenny Hellström Ruas bok Sy! Från hood till skjortklänning. Ett mönster som jag hört mycket gott om och sett fina varianter på är Ginger jeans av Closet Case Patterns. På Closet Case kan man i arkivet kolla in alla gamla inlägg inklusive sew along på byxor för att få en väldigt bra översikt över processen. En av anledningarna till att jag är så sugen på Ginger jeans är för att det mönstret har alternativ för både hög och låg midja. Om man har en s.k. päronformad kroppstyp, där midjan är smalare än stussen kan kanske Thurlow-byxorna från Sewaholic vara ett bra alternativ. Jag har inte sytt av det mönstret själv heller, men har hört mycket gott om det.

Min personliga klädstil innefattar inte byxor i någon större utsträckning. Inte ens i trädgården. Då har jag oftast bara tunika och leggings så det leder ju till att det blir mest tonvikt på klänningar i min blogg. Jag trivs mest i klänning helt enkelt och man ska ju sy det man använder mest. Och ja, jag cyklar till jobbet i kjol/klänning (men jag ska kanske nämna att det är en 6 min lång cykelfärd så inget ombyte krävs). Därför blir det lite hörsägen gällande vilka byxmönster som är bra. 😉

Som avslutning vill jag tipsa om några bra länkar för lite inspiration när det gäller att sy om av gammalt och när det gäller att sy byxor. Fyll gärna i med fler tips och länkar i kommentarsfältet.

Youtube
Coolirpa – syr nya coola kläder av second hand-fynd. Det är inte riktigt min stil men jag inspireras av hennes sätt att se möjligheter där andra bara ser daterade, tråkiga plagg!
Annika Victoria – syr nytt av gammalt och har också en serie där hon försöker återskapa high street-mode med second hand-fynd. Lättsam och rolig kanal!

Bloggar
I bloggen Closet Case  kan du söka efter jeans och få upp gamla inlägg med instruktioner och inspiration från Heather Lou, som skapat Closet Case Patterns.
I bloggen A Fashionable stitch har Sunni skrivit en del om byxor för några år sedan och samlat tips på böcker som tar upp hur man justerar, använd sökfunktionen.
Charity Shop Chic – en av mina favoritbloggar för återvinning eller refashioning. Har inte uppdaterats på ett tag (men hey, vem är jag att döma!?) men i arkiven finns massor av inspiration!

Lycka till med alla syprojekt!

/Anna

Nybörjare på att sy: Tips när du ska välja symönster

Ett symönster är själva mallen som du använder dig av för att sammanfoga tygdelar till en färdig skapelse. Allt från den enklaste necessär i vaxduk till den lyxigaste balklänningen med släp och sidenbroderier startar (oftast) med ett mönster.

Det finns såklart symönster i olika svårighetsgrad men de följer alla samma princip:

 • Du följer mönstrets delar för att klippa ut tyget.
 • De ska sammanfogas i en speciell ordning för att underlätta sömnaden (det följer med en sömnadsbeskrivning).
 • De innehåller markeringar där eventuella insnitt, veck och rynkningar ska göras – samt var knappar, fickor och liknande ska placeras.
 • De anger trådraken, det vill säga vilket håll de ska ligga på tyget.

Vad är trådrak?

Trådraken är det som är ”upp och ner” på tyget, det vill säga varpen i väven. Ett vävt tyg är stumt på trådraken men tänjs på skrådden (45 graders vinkel). Därför är det viktigt att följa trådraksmarkeringaen (en lång pil) när du lägger ut mönsterdelarna på tyget. Gör så här: Mät ena änden av på pilmarkeringen mot tygets stadkant och se till att det är samma distans i andra änden.

trådrak

Så får du tag på ett mönster

Som nybörjare är det absolut enklast att köpa ett mönster och sy enligt de instruktioner som medföljer. Det finns ett stort utbud av mönster i alla tänkbara stilar att köpa i en sybehörsaffär eller online via t.ex. Fagert.se. Om du någon gång läst en engelskspråkig syblogg så har du kanske stött på termen ”Big 4” och med det menas de fyra stora mönsterfirmorna Vogue, McCalls, Simplicity och Butterick. På senare år, allt som sytrenden spritt sig, har det dykt upp flera mindre mönsterkonstruktörer varav de mest kända kanske är Colette, Sewaholic, Deer & Doe, Named, By hand London, Papercut och Megan Nielsen. Och så finns ju svenska Makeityourown också! Det är nästan som att det ploppar upp nya spännande mönsterdesigner var och varannan vecka. Dessutom finns det en ganska stor marknad av begagnade mönster på sajter som Etsy, Ebay och Tradera.

Förutom att köpa mönster styckvis finns det många syböcker som även innehåller flera mönster. Exempel på dessa är Gerties new book for Better sewing, Sew U, Burdastyle Handbook, Sy! Från hood till skjortklänning, Urban collection, Colette Handbook. Om du vill sy barnkläder finns det många trevliga basmönster i den gamla klassikern Sy till småbarnen av Anita Gunnars och i den norska boken Heilt spesiell og Jubel av Kristin Thorsnes och Ane Sund och de danska böckerna Sy Børnetøj 0-3 år av Hanne Meedom och Sofie Meedom. Tänk på att biblioteket ofta har ett litet urval som du kan låna hem och ta hjälp av.

Burdastyle, Ottobre och Allt om handarbete Sömnadsmagasinet är namnen på tre tidningar som utkommer på svenska med mönster för både vuxna och barn (men väldigt sällan herrmönster).

Här hittar du de recensioner jag skrivit om olika böcker här i bloggen.

Olika mönster för trikå och vävda tyger

Ett mönster är konstruerat olika beroende på om det är tänkt till ett trikåtyg eller ett vävt tyg. På mönstret ska det alltid finnas förslag på lämpliga material. Den stora skillnaden mellan trikåtyg och ett vävt tyg är förstås att trikåtyget är elastiskt och saknar därför rörelsevidd, något som däremot är nödvändigt på ett vävt tyg så att plagget inte är obekvämt att bära – eller i värsta fall spricker vid påfrestning.

Enkla och svåra mönster

De allra flesta mönster brukar vara märkta för nybörjare, vana eller avancerade. Ofta kan det stämma bra, och för ditt allra första plagg kan det vara en god idé att sy något som är tänkt för en nybörjare. Men skillnaden i svårighetsgrad kan ibland vara utifrån den tid det tar att sy eller hur många delar plagget består av. Det behöver inte vara svårt i sig, utan bara något som kräver lite mer tid. Mitt första plagg var då verkligen inget för nybörjare egentligen, men jag hade god hjälp hela vägen. Så om du verkligen är inspirerad av något specifikt och har någon som hjälper dig är det fullt möjligt att ge dig i kast med något ur den lite mer krävande kategorin. Bara du är förbered på att det ofta tar längre tid. Då är det en extra god idé att göra en toile (en testversion i ett skräptyg, exempelvis ett gammalt lakan), eftersom det ger dig övning i att sy plagget samtidigt som du inte riskerar att det blir helt fel storlek eftersom du kan göra justeringar.

Hur mycket tyg går det åt till klänningen jag vill sy?

På mönstrets förpackning finns det en lista som räknar upp om du behöver införskaffa knappar, blixtlås, mellanlägg, snoddar eller andra sybehör. Dessutom finns det en tabell över hur mycket tyg som går åt till olika storlekar. De flesta mönster säljs nämligen med flera storlekar i en och samma förpackning och du kommer att behöva klippa ut din storlek eller rita av den på ett mönsterpapper om du inte vill klippa i mönstret. En del av de engelska och amerikanska mönstren redovisar tygåtgången i yards och inches, så bokmärk en ”inch converter” i din webbläsare, eller skaffa en app till telefonen så att du lätt vet hur mycket det blir i centimeter när du är ute ska köpa tyg på nätet eller i en fysisk butik.

Jag tror att jag pausar där så länge! Har du några frågor är det bara att ta upp dem i kommentarsfältet.

/Anna

Börja sy dina egna kläder

Ibland får jag frågor som ”Men hur hinner du?” och ”Är det inte svårt?” när jag berättar om att jag syr mina egna kläder. Jag får också ofta frågan om jag syr till andra … vilket jag ju måste medge att jag inte är så intresserad av (eller har tid till med två småbarn och heltidsjobb). Men jag är desto mer intresserad av att dela med mig av erfarenheter och att förmedla det jag kan till de som är intresserade av att själva börja sy sina kläder.

Det fanns en tid då jag inte kunde sy! Och jag tyckte inte att det var roligt heller! För några år sedan skrev jag om hela historien när jag började sy i tre delar och du hittar de delarna här, här och här om du är intresserad.

Så kommer du igång att sy om du är nybörjare

För att börja sy, vare sig det är kläder, heminredning eller accessoarer, behöver du naturligtvis några verktyg för att kunna komma igång:

 • symaskin
 • tygsax
 • linjal
 • penna/krita och eventuellt kalkeringspapper
 • mönsterpapper
 • synålar
 • knappnålar
 • måttband
 • strykjärn (och naturligtvis strykbräda)
 • tid

Leksakssymaskin

Tips när du ska köpa symaskin

”Jag vill börja sy, vilken symaskin är bäst för en nybörjare?” är en av de vanligaste frågorna jag ser på internetforum. Och inte undra på! Det finns ju många märken och hur många olika modeller som helst som kostar allt från tusenlappen till 30 000. Som nybörjare behöver du naturligtvis inte investera i en Rolls Royce det första du gör. Det räcker gott och väl att maskinen har raksöm och sicksack. När du är mer van kommer du att veta lite bättre vad du behöver. Så mitt råd är att låna en symaskin! Du har säkert någon i bekantskapskretsen som har en symaskin stående i garderoben. Låna den och se vad du gillar och inte gillar. Sedan kan du börja scouta ute bland nyare modeller. Det jag gjorde var att jag gick till symässan och pratade med alla återförsäljare som lät mig provsy deras olika modeller. Det kändes effektivt att kunna få det avklarat på en och samma dag – och så fick jag till och med en liten rabatt eftersom jag slog till direkt på mässan.

En bra tygsax håller tårarna borta

Tygsaxen måste vara skarpare än skarpast, så det duger inte alls att ta kökssaxen när du ska klippa tyg. I en sybehörsaffär hittar du flera olika modeller, men kolla upp att de är lätta att slipa själv eller om man måste lämna in dem.

Linjal

Det finns flera olika sorters linjaler, speciellt ämnade för sömnad och mönsterkonstruktion. Det allra viktigaste är att du har en ganska lång linjal och en lite kortare. Om de är av genomskinlig plast är det extra bra eftersom man vill kunna se markeringar. Jag använder också en liten sömometer och en seam gauge för att markera exempelvis sömsmåner när jag ritar mönster.

Blyertspenna, textilpenna, skräddarkrita

När du ska markera insnitt eller knapphålsplaceringar behöver du kunna göra det utan att det lämnar permanenta spår i tyget. Olika tyger och material reagerar olika på de pennor och kritor som finns i handeln, så det är alltid bäst att kolla med personalen i tygbutiken om de har tips i fall du är osäker. Tänk också alltid på att i största möjliga mån bara göra markeringar på tygets avigsida. Man kan också använda kalkeringspapper och sporre för att överföra sömnadsmarkeringar.

Mönsterpapper

Mönsterpapper är jättebra att ha när du ska rita av mönster i köpetidningar eller om du vill rita av ett mönster du lånat, eller om du ska göra egna justeringar på ett befintligt mönster men inte vill förstöra originalarket. Mönsterpapper är genomskinligt så att du lätt ska kunna kalkera underlaget. Det går naturligtvis bra att använda exempelvis smörpapper eller byggplast om du har det liggande hemma.

Synål

Du behöver både synålar till symaskinen och synålar för handsömnad. Synålar för symaskin är standardiserade, och finns i flera tjocklekar som passar olika tyger. Jeans behöver kraftigare nålar och sidentyger behöver tunnare nålar. Till trikå använder man en nål som är rundad, så att den inte ska göra hål i tyget. Du behöver absolut inte köpa på dig något stort lager utan ta det allt eftersom det behövs till dina projekt.

Knappnål

Jag föredrar så långa nålar som möjligt, och helst med tydliga nålhuvuden, så att de är lätta att hitta när du tappar dem på golvet. Du kan använda en magnetisk nåldyna eller så syr du en själv som ett av dina allra första egna projekt. Stoppa den med stålull så slipas nålarna vid varje användning!

Måttband

Måttbandet är ett av de viktigaste verktygen när du ska sy kläder. Lita aldrig på att symönster du köper stämmer överens med storlekarna i butiker. Gå alltid efter faktiska mått och häng inte upp dig på S,M,L eller centilong. Det bästa med att sy sina egna kläder är ju att kunna frångå standardmodeller och vara sin egen skräddare.

Strykjärn

Självklart är det så att ett strykjärn som är lätt att rengöra, och som har inställning för ånga underlättar arbetet. Men de gånger jag överväldigas av finesser och extraprylar så brukar jag tänka tillbaka på forna generationer. De klarade sig bra med en fuktig pressduk och ett strykjärn som man inte kunde reglera värmen på. Man får lära sig att passa sig när man syr med lite mer känsliga tyger helt enkelt!

Tid

Jag försöker stjäla lite tid här och där, oftast är det hushållsarbetet som får stryka på foten. Vad som kan sägas om hemsömnad är att det är oerhört tidskrävande, oftast inte särskilt billigt om man köper allt nytt – men det är oerhört kreativt och självförverkligande att få vara sin egen designer. Tiden du lägger ner på att sy ett plagg gör ju att du vill använda det mer – vilket är bättre för miljön än om man hela tiden konsumerar och slänger bort.

Extrautrustning

Symaskiner med det lilla extra

Det finns flera olika specialiserade symaskiner såsom overlock, coverlock, broderimaskin. Det är inget du behöver snegla åt som nybörjare. Men det kan vara bra att känna till skillnaden mellan dem:

 • En overlockmaskin har en inbyggd kniv som skär av sömnsmånen samtidigt som du syr. Det ger en väldigt industriell finish (du kan se myriaden av trådar när du granskar sömmarna på ett köpeplagg) och man kan använda den både till att kasta kanterna (det man gör för att tyget inte ska repa upp sig, på en vanlig hushållsmaskin gör man det med sicksack) eller för att sy ihop och kasta kanterna samtidigt (exempelvis när man syr i trikå).
 • En covermaskin eller täcksömsmaskin gör fina täcksömmar, fållar och bandkantning till både vävda tyger och trikå.
 • En broderimaskin gör maskinbroderier utifrån särskilda dataprogram och kan även användas för applikationer och monogram.

Vanliga hushållsmaskiner kan också ha lite specialiserade tillbehör för exempelvis lapptäckssömnad eller dekorering.

Skärbräda och rullkniv

Hade jag haft mer plats hemma skulle jag själv investera i en stor skärbräda och rullkniv för att skära mönsterdelar istället för att klippa ut dem. Men jag har klarat mig utan i över tio år nu, så det är verkligen ingen nödvändighet.

Sedan finns det såklart hundratals fiffiga små tillbehör som är mer eller mindre nödvändiga och du kommer att upptäcka dem efter hand. Mitt råd är att du inte köper för mycket i början utan tar det steg för steg allt eftersom du upptäcker behovet.

Dessutom behöver du så klart ett mönster, tyg och tråd (och kanske knappar eller blixtlås). Jag tänkte skriva ett inlägg om det för nybörjare också, så håll utkik!

/Anna