Tagg: nybörjare

Nybörjare på att sy? Så hittar du billiga tyger

Hitta billiga tyger - tips för nybörjare

Du vill börja sy och letar inspiration. Och det finns massor! På Instagram, i bloggar och facebookgrupper …. Alla verkar sy av de senaste tygerna från de största butikerna eller de mest originella indie-designerna. Men om man är nybörjare på att sy, kanske man inte vill (eller bör) börja med de allra dyraste tygerna.

En vanlig fråga jag får är just: ”Var kan man köpa tyg om man har en lite mer modest budget?” Ja, det går såklart att hitta billiga tyger från riktiga tygaffärer, t.ex. stuvar eller rester. Men mitt allra hetaste tips är att köpa second hand.

På bilden ovan är tre tyger som jag köpt på loppis. Det understa tyget är faktiskt ettt påslakan och kommer bli en perfekt sommarklänning. De andra två tygerna är metervara, någon som alltså köpt tyget men sedan skänkt bort. Just de här två bitarna är inte jättestora, men det går definitivt att få till en liten blus eller en kjol. Och skulle jag sy till barnen så får jag ju ut ännu mer.

På Myrorna har jag genom året hittat riktiga skatter: sammetsgardiner för en spottstyver, en sari, kappylle, jerseystuvar. Och så lakan förstås. Tur har man oftast om man inte bara gör ett försök. För det är ju inte varje gång det finns riktiga fynd att göra. Sen ska man ju inte heller förakta möjligheten att sy nya plagg av gammalt. Det är perfekt när man syr till barn. Kalsonger och trosor av gamla t-shirtar, eller kombinera flera gamla plagg till ett nytt genom att ärmarna är i avvikande färg och så vidare.

Har du några fler tips på att hitta tyger? Dela gärna med dig!

Translation
One question I often get asked when I meet people interested in getting started to sew for themselves is how to buy fabric on a budget. My best answer is to go thrifting! Yard sales, fleemarkets, second hand stores, car bort sales – you name it! You can find precut yardage or re-use other materials like sheets to make garments. On the picture above I have a sheet and two cut pieces of fabric that I purchased at a thriftstore.

Happy thrifting!

/Anna

Mejlfråga: Är det svårt att sy byxor?

vintage-symaskiner

Vad gör man om man vill sy men inte har tygaffärer där man bor? Och är byxor svåra att sy? Idag svarar jag på ett läsarmejl som jag tyckte var så himla bra formulerat med frågor som fler säkert har!

Hej!
Jag håller på att lära mig sy och mitt mål är att kunna sy kläder till mig själv. Din blogg är intressant och underhållande! Många av de klänningar du visar ser både snygga och praktiska ut. Jag har två frågor som det vore intressant om du ville skriva om. Om jag har missat ett inlägg där du redan skrivit om det ber jag om ursäkt!
Jag har haft stora problem att hitta tyger jag vill ha. Jag bor i en liten stad helt utan tygaffär och har alltså letat på nätet. I svenska butiker verkar det mest säljas tryckt jersey med väldigt grälla mönster eller gardin- och möbeltyg. Utländska företag har större utbud men det är svårt att veta om de går att lita på. Jag beställde från Mood fabrics på nätet men har inte fått något ännu trots att det gått några veckor. Frakten blev dessutom dyrare än varorna! Har du några tips på var man kan beställa diskreta klädtyger, gärna i naturfibrer, från ett pålitligt företag?

Min andra fråga gäller byxor. Både din och andra sömnadsbloggar verkar domineras av klänningar. Är det för att alla tycker bättre om klänningar? Eller är byxor tråkiga eller svåra att sy? Många situationer i livet löses lättare med byxor… T ex trädgårdsarbete, att cykla till jobbet. Vad tycker du? Syr du byxor?

Med vänliga hälsningar
Stina

Visst är det kittlande att kunna ta makten helt över sin egen garderob! Det tycker nog många av oss som syr egna kläder. Förutom att vi själva kan bestämma snitt, passform och design kapar vi ju också en del i produktionen som är mycket tveksam – nämligen arbetsförhållandena i många av modeindustrins produktionsländer.

Jag handlar tyg både online och i fysiska butiker. Jag handlar en del second hand också, något jag verkligen skulle vilja slå ett slag för! Att antingen lyckas hitta metervara eller större klädesplagg som går att ändra eller återanvända är en otroligt spännande och kreativ utmaning. Det finns så mycket material där ute och det är dåligt med klädåtervinning i Sverige (ur materialhänseende, själva second hand-marknaden är väl relativt stor, men jag menar att återvinna fibrer). Man behöver ju inte heller köpa second hand-kläder. Jag har sytt om av mina egna gamla trasor till barnen, eller av makens avlagda kläder till mig själv.

Men om man nu vill köpa tyg online är en av mina go to-butiker Stoff och stil. De har ett ganska brett utbud, tycker jag. Både “barntyger” och med mer vuxensmak, plus ett stort sortiment av bastyger som till exempel bomull, linne osv som inte är så känsliga för modenycker.

Jag har handlat tyg från USA vid ett antal gånger, då från Fabrics.com och det är såklart så att tullen ibland kan kosta lite väl mycket. Men min erfarenhet av deras kundtjänst har varit jättebra! Vill man undvika tull är det såklart lättare att handla inom EU, från butiker i Storbritannien (än så länge …) eller Tyskland och Frankrike. Googles inbyggda översättningsfunktion är en jättebra hjälp och ofta kan man ju beställa tygprover till en mycket låg kostnad, kanske bara fraktkostnaden, så att man verkligen känner sig säker innan man handlar! https://www.girlcharlee.co.uk/ och http://www.fabricgodmother.co.uk/ är två välkända brittiska butiker värda att kolla in, tycker jag. Även Merchant & Mills som har kvalitetstyger i naturmaterial och även en väldigt hyllad sömnadsbok (även om jag inte har den själv). Från Tyskland har jag också handlat men det är många år sedan nu och jag minns inte riktigt vilka jag faktiskt handlat i och vilka jag bara fönstershoppat hos …

Tygprover
Både Stoff och stil och Ohlssons tyger erbjuder att skicka tygprover. Ohlssons tyger skickar upp till tre prover utan kostnad, hos Stoff och stil skickar du först in ett frankerat kuvert för att få tillbaka tygproverna.

Om att sy byxor
Byxor är varken tråkiga eller svåra att sy. Bara så vi har det klart. 🙂 Jag har sytt byxor både till mig själv och mina barn. Det går lika snabbt att sy en vanlig byxa som det går att sy en vanlig kjol skulle jag säga. Det är ju mest raksöm. Vad som är knepigt är väl hur mycket detaljer man lägger till i form av stickningar eller sådant om man syr jeans – men det är ju helt frivilligt! Ett mönster på byxa som jag själv sytt av och kan rekommendera är från Jenny Hellström Ruas bok Sy! Från hood till skjortklänning. Ett mönster som jag hört mycket gott om och sett fina varianter på är Ginger jeans av Closet Case Patterns. På Closet Case kan man i arkivet kolla in alla gamla inlägg inklusive sew along på byxor för att få en väldigt bra översikt över processen. En av anledningarna till att jag är så sugen på Ginger jeans är för att det mönstret har alternativ för både hög och låg midja. Om man har en s.k. päronformad kroppstyp, där midjan är smalare än stussen kan kanske Thurlow-byxorna från Sewaholic vara ett bra alternativ. Jag har inte sytt av det mönstret själv heller, men har hört mycket gott om det.

Min personliga klädstil innefattar inte byxor i någon större utsträckning. Inte ens i trädgården. Då har jag oftast bara tunika och leggings så det leder ju till att det blir mest tonvikt på klänningar i min blogg. Jag trivs mest i klänning helt enkelt och man ska ju sy det man använder mest. Och ja, jag cyklar till jobbet i kjol/klänning (men jag ska kanske nämna att det är en 6 min lång cykelfärd så inget ombyte krävs). Därför blir det lite hörsägen gällande vilka byxmönster som är bra. 😉

Som avslutning vill jag tipsa om några bra länkar för lite inspiration när det gäller att sy om av gammalt och när det gäller att sy byxor. Fyll gärna i med fler tips och länkar i kommentarsfältet.

Youtube
Coolirpa – syr nya coola kläder av second hand-fynd. Det är inte riktigt min stil men jag inspireras av hennes sätt att se möjligheter där andra bara ser daterade, tråkiga plagg!
Annika Victoria – syr nytt av gammalt och har också en serie där hon försöker återskapa high street-mode med second hand-fynd. Lättsam och rolig kanal!

Bloggar
I bloggen Closet Case  kan du söka efter jeans och få upp gamla inlägg med instruktioner och inspiration från Heather Lou, som skapat Closet Case Patterns.
I bloggen A Fashionable stitch har Sunni skrivit en del om byxor för några år sedan och samlat tips på böcker som tar upp hur man justerar, använd sökfunktionen.
Charity Shop Chic – en av mina favoritbloggar för återvinning eller refashioning. Har inte uppdaterats på ett tag (men hey, vem är jag att döma!?) men i arkiven finns massor av inspiration!

Lycka till med alla syprojekt!

/Anna

Nybörjare på att sy: Tips när du ska välja symönster

Ett symönster är själva mallen som du använder dig av för att sammanfoga tygdelar till en färdig skapelse. Allt från den enklaste necessär i vaxduk till den lyxigaste balklänningen med släp och sidenbroderier startar (oftast) med ett mönster.

Det finns såklart symönster i olika svårighetsgrad men de följer alla samma princip:

  • Du följer mönstrets delar för att klippa ut tyget.
  • De ska sammanfogas i en speciell ordning för att underlätta sömnaden (det följer med en sömnadsbeskrivning).
  • De innehåller markeringar där eventuella insnitt, veck och rynkningar ska göras – samt var knappar, fickor och liknande ska placeras.
  • De anger trådraken, det vill säga vilket håll de ska ligga på tyget.

Vad är trådrak?

Trådraken är det som är ”upp och ner” på tyget, det vill säga varpen i väven. Ett vävt tyg är stumt på trådraken men tänjs på skrådden (45 graders vinkel). Därför är det viktigt att följa trådraksmarkeringaen (en lång pil) när du lägger ut mönsterdelarna på tyget. Gör så här: Mät ena änden av på pilmarkeringen mot tygets stadkant och se till att det är samma distans i andra änden.

trådrak

Så får du tag på ett mönster

Som nybörjare är det absolut enklast att köpa ett mönster och sy enligt de instruktioner som medföljer. Det finns ett stort utbud av mönster i alla tänkbara stilar att köpa i en sybehörsaffär eller online via t.ex. Fagert.se. Om du någon gång läst en engelskspråkig syblogg så har du kanske stött på termen ”Big 4” och med det menas de fyra stora mönsterfirmorna Vogue, McCalls, Simplicity och Butterick. På senare år, allt som sytrenden spritt sig, har det dykt upp flera mindre mönsterkonstruktörer varav de mest kända kanske är Colette, Sewaholic, Deer & Doe, Named, By hand London, Papercut och Megan Nielsen. Och så finns ju svenska Makeityourown också! Det är nästan som att det ploppar upp nya spännande mönsterdesigner var och varannan vecka. Dessutom finns det en ganska stor marknad av begagnade mönster på sajter som Etsy, Ebay och Tradera.

Förutom att köpa mönster styckvis finns det många syböcker som även innehåller flera mönster. Exempel på dessa är Gerties new book for Better sewing, Sew U, Burdastyle Handbook, Sy! Från hood till skjortklänning, Urban collection, Colette Handbook. Om du vill sy barnkläder finns det många trevliga basmönster i den gamla klassikern Sy till småbarnen av Anita Gunnars och i den norska boken Heilt spesiell og Jubel av Kristin Thorsnes och Ane Sund och de danska böckerna Sy Børnetøj 0-3 år av Hanne Meedom och Sofie Meedom. Tänk på att biblioteket ofta har ett litet urval som du kan låna hem och ta hjälp av.

Burdastyle, Ottobre och Allt om handarbete Sömnadsmagasinet är namnen på tre tidningar som utkommer på svenska med mönster för både vuxna och barn (men väldigt sällan herrmönster).

Här hittar du de recensioner jag skrivit om olika böcker här i bloggen.

Olika mönster för trikå och vävda tyger

Ett mönster är konstruerat olika beroende på om det är tänkt till ett trikåtyg eller ett vävt tyg. På mönstret ska det alltid finnas förslag på lämpliga material. Den stora skillnaden mellan trikåtyg och ett vävt tyg är förstås att trikåtyget är elastiskt och saknar därför rörelsevidd, något som däremot är nödvändigt på ett vävt tyg så att plagget inte är obekvämt att bära – eller i värsta fall spricker vid påfrestning.

Enkla och svåra mönster

De allra flesta mönster brukar vara märkta för nybörjare, vana eller avancerade. Ofta kan det stämma bra, och för ditt allra första plagg kan det vara en god idé att sy något som är tänkt för en nybörjare. Men skillnaden i svårighetsgrad kan ibland vara utifrån den tid det tar att sy eller hur många delar plagget består av. Det behöver inte vara svårt i sig, utan bara något som kräver lite mer tid. Mitt första plagg var då verkligen inget för nybörjare egentligen, men jag hade god hjälp hela vägen. Så om du verkligen är inspirerad av något specifikt och har någon som hjälper dig är det fullt möjligt att ge dig i kast med något ur den lite mer krävande kategorin. Bara du är förbered på att det ofta tar längre tid. Då är det en extra god idé att göra en toile (en testversion i ett skräptyg, exempelvis ett gammalt lakan), eftersom det ger dig övning i att sy plagget samtidigt som du inte riskerar att det blir helt fel storlek eftersom du kan göra justeringar.

Hur mycket tyg går det åt till klänningen jag vill sy?

På mönstrets förpackning finns det en lista som räknar upp om du behöver införskaffa knappar, blixtlås, mellanlägg, snoddar eller andra sybehör. Dessutom finns det en tabell över hur mycket tyg som går åt till olika storlekar. De flesta mönster säljs nämligen med flera storlekar i en och samma förpackning och du kommer att behöva klippa ut din storlek eller rita av den på ett mönsterpapper om du inte vill klippa i mönstret. En del av de engelska och amerikanska mönstren redovisar tygåtgången i yards och inches, så bokmärk en ”inch converter” i din webbläsare, eller skaffa en app till telefonen så att du lätt vet hur mycket det blir i centimeter när du är ute ska köpa tyg på nätet eller i en fysisk butik.

Jag tror att jag pausar där så länge! Har du några frågor är det bara att ta upp dem i kommentarsfältet.

/Anna