Tagg: kjol

Kjol av tygbit från Lata pigan

Kjol av tyg från Lata pigan

I början av sommaren gjorde jag min årliga tur till Lata pigan med min svärmor och svägerska. Detta år fyndade jag inga stora prylar men väl några tygbitar. De var inte stora och jag hade väl först en tanke om att jag skulle sy antingen barnkläder eller linnen (exempelvis Colettes Sorbetto), men så tänkte jag att jag ändå skulle testa och se om jag inte kunde klämma ur en kjol av den här bomullssatängen med gula bär på svart botten.

kjol

Mönstret jag använde var nederdelen till en av klänningarna ur boken Colette Sewing handbook, klänningen Truffle som jag sytt förut både här och här.

Eftersom det är en klänning egentligen har den ingen mönsterbit för linning, men jag skapade det själv.

Den stängs med blixtlås och hyska bak.

Kjol av truffle dress

Det blev inte många centimeter över när jag klippt till kjolen, så det känns bra att ha kunnat maxa användningen av en tygstump som låg lite oälskad i en hög med tyger.

Translation
This is a skirt I sewed using the skirt part of the Truffle dress from Colette Sewing Handbook. The fabric is a cotton sateen and thrifted from a thrift shop outside of Enköping. I used up almost every inch of the small fabric piece.

/Anna

Latmanskjolen

För någon vecka sedan sydde jag en kjol och sedan dess har jag i princip bott i den. Vilket var meningen också, eftersom det är en vardagskjol i randig bomull. Ursprungligen tänkte jag mig den med röda klackskor och en liten blus. Men här ser vi den stylad med gummistövlar och räfsa. Funkar lika bra det.

randig kjol och gummistövlar

Det var premiärbesök på min kolonilott idag. Åh, så jag längtar efter att få omges av grönska! Vitsipporna, jordgubbarna, stockrosorna, rabarbern och kryddlandet är på väg upp och viskar löften om sommar.

Vitsippor

rabarber

jordgubbar

Jag kallar min nya kjol för latmanskjolen, eftersom den var så snabb och enkel att sy, ett tygstycke rynkat mot en linning och så blixtlås och knapp förstås. Tog en kväll i anspråk.

Men man får inte vara latman när man bär den. För ska det bli sommar och smarriga skördar från koloniträdgården måste man jobba på.

räfsa

Hur har din helg varit?

Translation

This is a new dirndl skirt I made a week ago that I’ve been living in since. It’s cotton broadcloth and easy to wash, so I even wore it working in the garden this weekend.

/Anna

Tips när du ska lägga upp en kjol

Omslaget till Evas kalender 1964När jag var liten hittade jag Evas kalender bland mammas gamla grejer.

Jag blev genast helt såld. De är fyllda med små pysseltips, recept på allt från mackor till kakor och godis, stick- och virkmönster, att sy modinspirerade klänningar och kjolar efter diagram, hur man lägger upp en frisyr och hur man sitter korrekt … med mera.

Här kommer ett tips från Evas kalender 1964: Hur du lägger upp en kjol som är för lång.

Sytips: Lägga upp en kjol

Har du fler tips? Dela gärna med dig i kommentarerna!

Translation

Tips on how to shorten your skirt: use a table (or another mark) to be certain you get the same length, then pin where to cut and sew.

/Anna