Tagg: julpyssel

Årets pepparkakshus

Förra året blev det inget pepparkakshus för vi var alla lite krassliga precis innan jul. Men i år blev det i alla fall ett litet tomtehus!

Årets pepparkakshus innan pikeringen

Här har jag precis monterat delarna.

Takläggning

Takläggning på gång. Jag klippte upp remmar till takplattor.

Färdigt pepparkakshus 2017

Och så här blev det när det var klart!

Baksidan på pepparkakshuset

Pepparkakshus

Translation
This year’s ginger bread house!

/Anna

Julgransstjärnor.

Idag har vi pysslat julgransdekorationer. Pyssligt som bara den. Fast det blir bättre och snyggare om man förstorar mönstret och använder dubbelsidigt papper. Kan jag så här i efterhand avslöja.

Så här gjorde vi:

Välj papper.

Rita av mallen.

Rita av och klipp ut fyra bitar.

Klistra ihop.

Klistra på snöre.

Stjärna nummer 3, som blev dubbelsidig istället (efter att först ha klistrat ihop fram och baksida per del, och sedan delarna ihop, med snöre emellan):

Och så blev det en liten julgirlang också!

Jag lovar bilder på plats i julgranen senare.


translation to English

Today we made some christmas tree decorations.

/Nina.

 

Julpyssel: Jul hos Alice i Underlandet

Jag har alltid fascinerats av miniatyrvärldar. Dockskåp, tittskåp, modelljärnvägar, pepparkakshus – allt som är förminskat är magiskt i mina ögon. Faktiskt har jag ägnat stor del av min pyssliga hobby åt just miniatyrer. Det som är banalt och vardagligt i våra liv blir plötsligt spännande och fascinerande i den lilla skalan.

Därför har jag länge tänkt på att göra en julgrupp som en liten minivärld, och idag slog jag till.

julgrupp

Den som en gång pysslat med miniatyrer och tittskåp eller dockskåp vet att det finns vissa detaljer som aldrig går att tämja i liten skala – textilier till exempel. De ser alltid för styva ut där de hänger som gardiner eller bäddade i en säng. Allt går inte att förminska, men där ligger mycket av charmen också tycker jag. Så när jag började fundera på min julgrupp hade jag redan bestämt att jag ville ha med en liten julros, trots att det då kanske förtar illusionen av en perfekt miniatyrvärld när en liten kanin får plats under den. Men kaninen i sin tur är ju inte skalenlig med rådjuren – så det hela blir en tur till Underlandet, där saker och ting får vara lite hur som helst och både underligt och charmigt på samma gång.

julgrupp utan tomtar

translation to English
A floral arrangement I made. I’ve always been fascinated with miniatures.

/Anna