Tagg: jersey

Samantha dress

Samantha dress from SMYLY

Har ni hört talas om SMYLY? Det är ett ganska nystartat symönsterförlag som lanserades efter SMYLY-utmaningen (Sewing Makes You Love Yourself) och en digital tidning.

Mönsten kommer i pdf-format för dig att själv skriva ut. Jag är inte ett jättestort fan av att tejpa ihop pdf-mönster om jag kan undvika det så jag investerade faktiskt i att låta Patternsy trycka upp mönstret åt mig. Patternsy är alltså en tjänst man kan använda för att få sitt pdf-mönster upptryckt och sedan postat. Det kostar såklart en liten slant extra men de är sjukt snabba, trots att de finns i England.

Men nog om det. Till klänningen! 

Samantha dress color blocked

Samantha är en falsk omlottklänning i betydelsen att det bara är livet som går omlott, kjoldelen gör det inte. Det finns alltså ingen risk att en plötslig vindpust får hela framstycket att blåsa isär. Ärmarna är skurna i ett med livet, med alternativet att avsluta dem med knytband. Kjolen är klockad och finns i två längder (jag valde den längre, som slutar strax under knät på mig). 

Samantha dress - sleeve ties

Det här är egentligen min testversion. Jag hade lite tygrester hemma och valde att göra klänningen med vitt liv, grön kjol och kontrastdetaljer i grönt. Lite omedvetet fick klänningen en riktig 70-talskänsla, både av färgvalet och att kontrastdetaljerna. Eller hur? Det gör inget, men det var inget jag såg framför mig just när jag klippte till. Tyvärr hade jag inte tillräckligt mycket tyg kvar till att även göra skärpet, något som jag tycker är lite synd, för det är skärpet som verkligen lurar ögat att tro att det är en riktig omlottklänning tycker jag. Men det är som sagt bara testversionen det här, nästa gång ska jag köpa tyg och se till att jag köper ordentligt så att jag inte behöver pussla så mycket som den här gången.

Back view Samantha dress

Nu till det kluriga. Eftersom livet faktiskt går omlott behöver man pröva det när man sytt klart kantbandet. Mitt problem var att jag sydde den här klänningen en av våra svettiga, varma sommarnätter vi hade den här sommaren och jag tog inte i beräkningen hur ”klistrigt” det var. Så när jag sedan sydde på kjolen och hade fållat klänningen och äntligen skulle ta på mig den på riktigt fick jag en ordentlig överraskning: den var verkligen galet urringad framtill. Alltså på en nivå där inget linne under skulle rädda situationen. Så tyvärr blev jag tvungen att sprätta bort kjolen – och det vet ju alla som sprättat en overlocksöm hur roligt det är – och sedan sy om den. Två försök till tog det och jag är ändå inte helt nöjd för det blev lite knorvigt till slut. Men bärbart, absolut. Och det viktiga är ju att jag lärt mig en läxa inför att jag syr min nästa version – inte prova livet under svettig och fuktig väderlek!

Translation

This is my SMYLY Samantha Dress, made out of remnant jersey I had lying around in my stash. I think the contrasting details make it look a lot like something from the 70’s, even though that wasn’t my intention when puzzling to make the spare fabric work.

I think that Samantha is a lovely dress with lovely details and easy construction. My only problem was when I had finished the neckband and tried the bodice on. It was a very hot and humid night and I didn’t take in to account the stickyness, so the morning after, when I tried the finished dress on, the bodice was gaping more than a bodice ever gaped in the history of fashion. Like, the amount of gaping could not be fixed with the old ”wear a vest underneath”-method. I had to unpick all those nasty overlock threads and redo the skirt two times before I got it to work but it did end up a bit wonky (not that non-sewists would ever notice). Luckily this is just my ”wearable muslin” so I will be prepared for this when I make the dress next time.

/Anna

En uppsättning Pokémonkläder till barnen – hemsytt förstås

Jag surfar rätt mycket på tygsajter, det ska jag erkänna. Och ibland är där ett barn som kikar över axeln. Och om det barnet, som liksom många andra barn, är helt Pokémonfrälst, ser att där fins tyg med pokemon-motiv, ja då kan man bli tvungen att lova att sy något till barnet. Eller barnen. I februari köpte jag detta tyg och häromdagen tog jag mig själv i kragen och satte mig vid symaskinen för att se vad det skulle kunna bli för resultat.

Sonen fick en ganska enkel t-skirt. Jag gjorde den lite överdrivet stor, så han får glädje av den i flera år (för jag tror inte att intresset för Pokémon kommer minskas i första taget).

Dotterns tunika är dock från ett mönster ur Ottobre nr 4/2012. Modellen heter ”zigzag” och har ok både framtill och bak, korta ärmar och fickor. Jag gjorde fickorna av en enfärgad jersey, det verkade lite overkill att börja mönstermatcha dem. Det roliga med dem är att de slutar i sidsömmarna, så det är egentligen bara fåll upptill, och så fastsydda nedtill och den inre kantsömmen.

Translation
This is my most recent make, a simple tee for my son and a tunic for my daughter. The pattern for the tunic is from Ottobre issue 4/2012.

/Anna

 

Blommig klänning i väntan på våren

Tyg från vintage in my heart

Våren känns väldigt avlägsen så här i skiftet januari/februari. Men. Snart så.

Hemsydd klänning i jerseytyg från Vintage in my heart

Jag sydde den här klänningen strax efter nyår men har inte haft tid att fotografera den förrän nu.

Mönstret är McCalls 7313 och tyget köpte jag från Vintage in my heart.

McCalls 7313

Först testade jag att sy den långärmade versionen av klänningen, men när jag prövade den på kändes det lite för nattlinneaktigt. Så jag kapade av ärmarna. Med en kofta eller kavaj funkar den ändå så här års.

Vad som däremot är väldigt svårt är att få till bra bilder i dunklet och regnet! Längtar efter ljuset nu …

McCalls 7313 hemsydd klänning

… så man slipper ta foton under en bro för att slippa regnrusk.

Translation
This is McCalls 7313, a dress in cotton jersey from a Swedish online fabric store called Vintage in my heart. I made it with long sleeves first, but changed my mind when I thought it looked like a nightgown or something. But I can still wear it with a cardigan or jacket this time of year.

/Anna