Tagg: hemsytt

Gertie-klänning av vintagetyg från Lata pigan

Här är ytterligare en klänning sydd av mönster från Gertie’s Ultimate Dress book och tyg från Lata pigan!

Jag använde samma v-ringade liv som till den svarta blommiga klänningen jag sydde i början av sommaren. Kjolen är dock inte från något mönster utan helt enkelt hela den längd jag hade kvar av tyget efter att jag klippt till livet.

Jag gjorde motveck på kjolen och osynligt blixtlås i ryggen.

Tyget är som sagt från Lata pigan. Det är troligtvis 60-tal, bomull eller möjligtvis en bomullsblandning med en mindre andel polyester (jag har dock inte gjort något brännprov).

Motivet är vildkatter av något slag.

Klänningen är inte fodrad, men längden och färgen gör att den ändå passar bra till vinterhalvåret tycker jag, den är enkel att kombinera med tjockare strumpbyxor och en kofta.

Translation
This my most recent make (for myself), a dress with bodice pattern from Gertie’s Ultimate Dress book and a skirt made with all of the remaining fabric left from this vintage fabric piece. I bought it a couple of years ago from a vintage store called Lata pigan in Sweden and it has been sitting in my stash waiting for inspiration. I think it’s from the 60’s. The dress isn’t lined but the colour and the length make it perfect for the colder months. It will easily pair with tights and a cardigan.

/Anna

Moneta, version 1

Purple_moneta2

När Colette Patterns släppte två mönster för jersey nu i våras köpte jag dem bums. Egentligen var jag kanske inte helt frälst i Moneta vid första anblick – jag hade ju experimenterat fram ett bra basmönster för jerseyklänning själv. Dock med raglanärm. Så jag slog till. Jag hade nämligen planerat att sy minst två jerseyklänningar till sommaren.

Här är min första Moneta i ett poppigt lila tyg köpt från Jonic.

Purple_moneta1

Det som är så fiffigt med Moneta är den resårsmockade midjan. Det ger lite extra stabilitet och klänningen får en snygg siluett även utan att markera midjan med ett skärp.

Purple_moneta3

Längden på kjolen är också perfekt tycker jag.

Som basmönster skulle jag verkligen rekommendera den. Särskilt som man gratis kan ladda ner ett antal olika kragvarianter att piffa upp klänningen med.

Translation
This is the Moneta dress by Colette Patterns. It’s already a favourite.

/Anna

Prickig jerseyklänning

prickig t-shirtklänning

Jag var grymt nöjd med jerseyklänningen jag sydde tidigare i höstas och slog därför till på att sy en till, fast med lång ärm. Liv och ärmar är från ett t-shirtmönster i Ottobre (raglanärm igen!). Jag har sedan själv ritat en kjoldel som rynkats lätt i midjan.

Om att sy i jersey på vanlig symaskin

Alla sömmar är gjorda på min hushållsmaskin, en Husqvarna Emerald 183. Jag äger ingen overlock-symaskin. De flesta symaskiner har ju sicksack som man kan ställa in bredd och stygnlängd på och de allra flesta har ju även en fusk-overlocksöm som ser ut ungefär såhär: _/_/_/_/

För att sy täcksöm och fållar kan man använda trestegssicksack, en fusk-täcksöm som ser ut ungefär såhär /¯\_/¯\_/¯\_/¯\_ eller tvillingnål. Jag föredrar tvillingnål personligen men det verkar inte vara alla symaskiner som gillar det.

prickig t-shirtklänning

I halsen har jag ett band av samma tyg som själva klänningen, fast ca 75 % av omkretsen. Man får mäta ut en jämn fördelning och sedan sträcka tyget medan man syr så ligger det fint sedan. Bandet syddes på med vanlig tät sicksack och sedan har jag stickat runt om med tvillingnål. Det blir en snygg finish, tycker jag. Även fållarna på ärmar och kjol är gjorda med tvillingnål.

Kan man ha för många prickiga klänningar? Tror inte det va?  Den här prickiga jerseyn kommer från Ohlssons tyger i Stockholm.

Känner att just den här modellen är så beprövad nu med två exemplar att en tredje version är rätt given.

Eller kan man ha för många bekväma t-shirtklänningar? Tror inte det heller va?

Translation
I made another t-shirt dress from the exact same pattern as my union jack dress earlier this autumn. So comfy I feel a third version coming on strong …

/Anna