Tagg: hatt

Svartblommig sommarklänning från Gertie’s ultimate dress book

Gertie's ultimate dress book v-neck and a-line skirt

Jag har haft Gertie’s Ultimate Dress Book sedan den släpptes, men har inte sytt något ur den förrän nu. Konceptet bakom broken är tämligen briljant. Ett antal olika liv-, kjol- och ärmdelar som kan kombineras med varandra för att sy exakt den klänning du vill ha.

v-ringad klänning från Gerties ultimate dress book

Jag kombinerade den v-ringade överdelen med korta ärmar och a-linjeformad kjol.

Gertie's ultimate dress book

Tyget är en tunn bomullstwill med körsbärsblom och origamitranor på svart botten. Jag köpte tyget på Mood i New York förra våren.

v-neck dress

Eftersom tyget är så fint så får det liksom tala lite för sig självt, jag tyckte inte att det behövdes några extra dekorationer på själva klänningen. Man kan istället kombinera den med olika accessoarer för att göra det mer casual eller mer festligt.

Jag har sytt från Gertie’s första bok tidigare och då tyckte jag att det behövdes väldigt mycket anpassningar för att få det att funka bra för min kropp, t.ex. var axlarna helt orimligt breda. Men det var inget jag behövde justera i mönstret från den här (tredje) boken. När jag gjorde toilen tyckte jag att jag behövde förlänga livet lite och så här i efterhand tror jag inte att det hade behövts egentligen. Så nästa gång syr jag den nog rakt av utan några ändringar. För fler gånger kommer det definitivt att bli!

Translation:
This is a dress I sewed using the pattern for the v-neck bodice and the a-line skirt in Gertie’s Ultimate Dress Book. I’ve had the book since it was released but this is the first time I’ve used the patterns in it. I sewed from her first book before and that time had to narrow the shoulders a great deal but this time it fit right from the start. I made a toile (or muslin) to check before cutting in to this cotton twill which I got from Mood in NYC.

/Anna

Skjortklänning / The shirtwaist dress ur Gerties New Book for Better Sewing

Premiär för min nya skjortklänning

Var det någon som sa att sommaren var över? Vad synd! För idag var det i alla fall 20 grader varmt när jag bar min nysydda skjortklänning! Det här är ett projekt jag påbörjade i början av juli och som blev färdigt nu i september. Så snabb och effektiv kan man vara när man har småbarn …

Shirtwaist dress - framifrån

Modellen heter ”shirtwaist dress” och kommer från Gertie’s New Book For Better sewing (som jag recenserade här).

Det här är det första jag kunnat ta mig tid att sy sedan januari 2012, så jag är såklart rätt nöjd med att vara igång igen! Det är såklart lite snopet att få en sommarklänning klar så här i september, men bättre sent än aldrig. Vi får väl se om den passar nästa sommar.

Den här klänningen är lite som en köpeklänning, trots att den är hemsydd. Jag brydde mig nämligen inte om att göra en toile, jag bara körde på efter storlekstabellen. Hade jag gjort en toile hade den passat mycket bättre över axlarna. Den är nämligen på tok för bred egentligen. Men det är ju bara vi hemsömmerskor som tänker på sådana saker.

Shirtwaist dress - bakifrån

Tyget är en tunn viskos från Ohlssons tyger. Körsbär är ju retroromantikerns förstahandsval så jag var ju tvungen att slå till när jag hittade tyget i somras. Eftersom det är rätt tunt och genomskinligt är hela klänningen dubblerad med ett till lager tunn viskos (vitt). Så ja, det är klart att då påskyndade jag ju inte tillklippningsprocessen direkt.

Detalj: resårsmock på min nya skjortklänning

Jag kan inte riktigt minnas om jag någonsin sytt resårsmock förut, men nu gjorde jag det i alla fall och det var riktigt kul! Kanske den roligaste delen att sy på hela klänningen.

Som sagt, passformen är inte den allra bästa men vad tusan gör det när jag äntligen, äntligen, äntligen faktiskt sytt något på riktigt!

Translation
My version of the shirtwaist dress from Gertie’s New Book for Better Sewing.

/Anna

P.S. 1. Hatten är från Beyond Retro
P.S. 2. Jag har gjort om lite här på bloggen eftersom jag numera kör solo. Min underbara kumpan Nina har mer självinsikt än jag och deklarerade att hon inte har tid längre. Hon är smart som på så vis slipper det dåliga bloggsamvetet. Själv försöker jag envist bita mig fast vid det här genom att uppdatera nån gång i halvåret … 😉 Kanske oftare i fortsättningen?