Skjortklänning / The shirtwaist dress ur Gerties New Book for Better Sewing

Premiär för min nya skjortklänning

Var det någon som sa att sommaren var över? Vad synd! För idag var det i alla fall 20 grader varmt när jag bar min nysydda skjortklänning! Det här är ett projekt jag påbörjade i början av juli och som blev färdigt nu i september. Så snabb och effektiv kan man vara när man har småbarn …

Shirtwaist dress - framifrån

Modellen heter ”shirtwaist dress” och kommer från Gertie’s New Book For Better sewing (som jag recenserade här).

Det här är det första jag kunnat ta mig tid att sy sedan januari 2012, så jag är såklart rätt nöjd med att vara igång igen! Det är såklart lite snopet att få en sommarklänning klar så här i september, men bättre sent än aldrig. Vi får väl se om den passar nästa sommar.

Den här klänningen är lite som en köpeklänning, trots att den är hemsydd. Jag brydde mig nämligen inte om att göra en toile, jag bara körde på efter storlekstabellen. Hade jag gjort en toile hade den passat mycket bättre över axlarna. Den är nämligen på tok för bred egentligen. Men det är ju bara vi hemsömmerskor som tänker på sådana saker.

Shirtwaist dress - bakifrån

Tyget är en tunn viskos från Ohlssons tyger. Körsbär är ju retroromantikerns förstahandsval så jag var ju tvungen att slå till när jag hittade tyget i somras. Eftersom det är rätt tunt och genomskinligt är hela klänningen dubblerad med ett till lager tunn viskos (vitt). Så ja, det är klart att då påskyndade jag ju inte tillklippningsprocessen direkt.

Detalj: resårsmock på min nya skjortklänning

Jag kan inte riktigt minnas om jag någonsin sytt resårsmock förut, men nu gjorde jag det i alla fall och det var riktigt kul! Kanske den roligaste delen att sy på hela klänningen.

Som sagt, passformen är inte den allra bästa men vad tusan gör det när jag äntligen, äntligen, äntligen faktiskt sytt något på riktigt!

Translation
My version of the shirtwaist dress from Gertie’s New Book for Better Sewing.

/Anna

P.S. 1. Hatten är från Beyond Retro
P.S. 2. Jag har gjort om lite här på bloggen eftersom jag numera kör solo. Min underbara kumpan Nina har mer självinsikt än jag och deklarerade att hon inte har tid längre. Hon är smart som på så vis slipper det dåliga bloggsamvetet. Själv försöker jag envist bita mig fast vid det här genom att uppdatera nån gång i halvåret … 😉 Kanske oftare i fortsättningen?

Kan vi få lite vår nu?

Spring hat from Life magazine, hosted by Google

Spring hats from Life magazine, hosted by Google

Spring hats from Life magazine, hosted by Google

Lite så här känner jag mig. Inombords. Jag vill ta på mig roliga färgglada hattar och hälsa våren välkommen, trots att det är snö runtomkring. Visst töade det lite på dagen, men nu på kvällen började det ju snöa. Igen.

Kan vi få lite vår nu?

translation to English
I love these old photos from Life magazine, I feel just like putting on a silly hat and pretend it’s spring although it’s really still winter and snow everywhere.

/Anna