Kategorier
Symönster

Nya retroutgåvor hos Buttericks

B5707

B5708

B5716

Mönstertillverkaren Butterick släppte nyligen tre nya retroutgåvor. Jag är väldigt förtjust i den första av de tre, B5707.

translation to English

Of the three new retro patterns from Butterick my favourite is B5707.

/Anna

Kategorier
Sömnad Sytt

Ny femtiotalsklänning av Butterick B5556

ylleklänning B5556 framsida

Nu har jag sytt en femtiotalsklänning igen. Det är liksom lite svårt att låta bli när man hittar ett riktigt fint tyg som genast inspirerar. Jag hittade tyget hos Sidencarlsson för nästan 500 kronor/metern. Jag funderade på det i några veckor innan jag slog till, och även om det blev dyrt (och då köpte jag ändå bara 3 meter) så känns det som att det är värt det.

Ingen annan har en likadan klänning.

Och en stilig ylleklänning i femtiotalsmodell känns helt rätt i vinter.

ylleklänning B5556, baksida

Mina favoritdetaljer är kimonoärmarna, den lilla ståkragen och så de uppvikta manschetterna!

Jag fodrade klänningen med ett rött, tunt bomullstyg som matchar de röda rosorna.

ylleklänning detalj B5556

Förlagan: B5556Och här är förlagan: Butterick B5556, som är en nyutgåva av ett mönster från 1955.

Det här är nog tredje gången jag syr en av Buttericks nyutgåvor och jag har varit nöjd med resultatet varje gång.

Fast jag undrar lite hur de tänker med passformen! Det är ju ändå så att vi som är intresserade av de här mönstren också är intresserade av hela siluetten, inte bara att bystvecken är omgjorda för moderna bh:ar. Så varför då lägga på oerhört mycket rörelsevidd? Varje gång jag har sytt de här modellerna så har jag gjort en eller två storlekar mindre än måttabellens anvisningar. Märkligt tycker jag! Man vill ju kunna lita på siffrorna, liksom.

Så det är ett tips till dig som är sugen på att sy efter Buttericks nyutgåvor: gör en toile så att du kan kolla in passformen. Eller mät åtminstone de färdiga mönsterdelarnas mått så att du får ett hum om hur mycket rörelsevidd de räknat in. Jag tycker som sagt att de tagit i på tok för mycket för att kunna återskapa den rätta femtiotalslooken.

translation to English

I made Butterick B5556 (reissue from 1955): semi-fitted bodice and gathered, flared skirt, stand-up collar, below elbow kimono sleeves, side zipper and sleeve cuffs with slit. My favourite detail are the sleeve cuffs and the collar. The fabric I used is a lovely printed wool.

/Anna

Kategorier
Bröllop

Brudklänningen med mera

Detalj från min brudklänning, knäppning i ryggen

Detalj från min brudklänning, insidan av ärmhålen fållade med snedremsa

Tuff brud i lyxförpackning?

Min frisyr

Jag och min stilige make

Jag och min dotter

Brudklänningen dagen efter

Jag sydde min brudklänning av Butterick 5605, en nyutgåva från 1956 och valde version C med knäppning i ryggen. Eftersom jag är lite för praktiskt lagd av mig så sydde jag inte en helvit brudklänning utan valde att göra kjolen i en härlig maskinbroderad sidentaft – och hoppas på så sätt att få mer användning för klänningen!

Jag gjorde även brudbuketten, min lilla hatt och håruppsättningen själv.

Translation

I made my wedding dress from B5605 in white and pink silk. I’m far too practical to sew a dress I’ll only wear once, so I figured I’d get more wear out of it if it wasn’t all white. I also did the bouquet, my fascinator and my hair.

/Anna