Tagg: babykläder

Jag syr mina barnkläder själv

Jag syr mina barnkläder själv-boxen

Jag har ju inte överdrivet mycket tid för syprojekt just nu – med flyttkartonger och bebisar och aktiva tvååringar. Men man kan ju alltid drömma lite, eller hur? Dels tänkte jag sy något till mig själv ur Gerties bok men så vill jag också få tid att testa något från mitt senaste Tradera-fynd, nämligen boken Jag syr mina barnkläder själv av Signe Videgård som jag numera har i 1951 års upplaga. Boken kom ut första gången 1946, och modellerna är därefter. Det är hela 454 mönster enligt omslaget och innehåller alltså mönsterplanscher i olika storlekar för en rad olika modeller från bäbisålder till 12 år.

Jag syr mina barnkläder själv - innehållsförteckning

När jag vecklade ut mönsterplanscherna så verkar de helt oanvända.

Däremot finns ett annat litet tecken på en tidigare ägarinna: en ritbok för mönster med rutade ark, som tillhört en Sonia Säll och som definitivt ser ut att vara samtida med Jag syr mina barnkläder själv-boxen. Men denna lilla ritbok är full av egenritade mönster i femtedels skala.

ritbok för tillklippning av mönster

Kanske var denna Sonja elev vid en yrkesskola för sömmerskor. Kanske hade hon till och med Signe Videgård till lärarinna. Enligt förordet till Jag syr mina barnkläder själv föddes idén till boxen efter önskemål från en av Signes elever vid yrkesskolan i Stockholm: ”Om jag bara hade mönster i flera storlekar, skulle jag i fortsättningen sy allt åt barnen. Det blir så dyrt att köpa mönster till 4 stycken.”

Jag har ju inte direkt några önskemål om att sy alla barnens kläder själv. Nuförtiden syr man ju inte för att det blir billigare. Jag syr för att det är roligt att få vara kreativ och för att det är enkelt att återanvända även mindre tygbitar till just barnkläder. Och för varje plagg jag syr så slipper jag ju köpa ett plagg som sytts under tveksamma arbetsförhållanden i Asien.
Jag syr mina barnkläder själv - översiktsbild

Dessutom är jag särskilt inspirerad av att få sy till min son, även om han bara är två månader gammal. För jag blir nästan deprimerad över vad som erbjuds på ”pojkavdelningen” i butikerna. Bara militärgrönt och brunt. Eller med Spiderman på.  Vilket jag tycker är både trist och obegripligt. Vilken 4-åring har sett Spiderman-filmerna, liksom? De är ju knappast barntillåtna. Under en tid nu har jag haft ögonen på Cirque du Bebe som sytt väldigt kreativa plagg till sina pojkar. Riktigt inspirerande.

Kanske ska jag försöka se till att packa upp symaskinen just idag. Det är ju i alla fall ett första steg mot att kunna sy något igen.

translation to English
One of my latest finds on Tradera (Swedish Ebay): a pattern making book for children’s clothes. This is the fourth edition, published in 1951. It contains over 400 patterns.

/Anna

Återbruk: Om att sy barnkläder av avlagda kläder

Avlagda kläder från min garderob

Häromdagen gjorde jag något jag borde göra lite oftare (och mer noggrant): jag rensade ur ett gäng plagg ur garderoben som jag garanterat aldrig använder. Det är en salig blandning av främst olika t-tröjor och andra trikåplagg som har många år på nacken men få användningstillfällen. Det är hela plagg, som egentligen skulle passa jättebra för återbruk hos exempelvis Stadsmissionen eller Myrorna. Men om man har växande barn (och en växande mage, som jag) så är det ju lika smart att återanvända dem på hemmaplan så att säga.

Babybyxor av ett par avlagda vuxenleggings

Första plagget under bilan (eller saxen) blev ett par gamla leggings. Mönstret är gratis från bloggen Made by Rae. Jag återanvände till och med resåren!

Babybyxor sydda av gamla vuxenleggings

Men byxornas ägare anländer inte förrän i september … så jag har tid på mig att ta mig an resten av högen!

translation to English
I cleaned out my closet the other day. Instead of giving the clothes to the Salvation Army or similar charity, I decided to take on a project to reuse and recycle them here at home … Making baby and toddler clothing! I have a two year old to dress already and then another one the way in September … The pattern for the baby trousers can be found at Made by Rae.

/Anna

Nytt efter gammal förlaga

Tunika - knytning baktill

Jag har en omlottunika som min mamma sydde till mig när jag var ett år gammal – och den har såklart min dotter fått ärva nu. Men faktum är att den börjar bli lite sliten. Så jag ritade av den och skapade ett nytt mönster på samma modell och sydde den i ett sött tyg från Spoonflower.

Omlottunika till ettåring

Det är inte allt jag sytt den senaste tiden – jag hoppas att jag ska få tid att lägga upp lite foton på fler grejer jag sytt (fast till mig själv) också.

Translation

I have an old wrap blouse my mother made for me when I was a toddler, but it’s starting to show its age. So I traced it and made a new pattern and used this cute cotton from Spoonflower to make a new blouse for my daughter.

/Anna