Kategorier
Sömnad

En till Megan Dress – med saxar

Megan Dress clouseup

Det här tyget har legat i min tyggömma i många år, troligen minst sju år. Jag minns inte riktigt när jag köpte det, mer än att det var i någon tysk webshop. Det är ett sk. lapptäckstyg, en vanlig bomull i tuskaft. Men mjuk.

Och nu har tyget förvandlats till en Megan-klänning.

Megan-klänning närbild

Efter att jag sytt förra Megan-klänningen (som ni kan se här) låg mönsterdelarna kvar framme på mitt sybord. Eftersom jag ju ändå lagt lite tid på att få till en toile som passade tänkte jag att det ju vore fint att ta till vara på mönstret ytterligare en gång. Och dessutom har Megan-mönstret den stora fördelen att det inte kräver så mycket tyg. Så jag rotade lite i mina gömmor och här är resultatet.

Megan dress, Tilly and the Buttons Love at first stitch

Den enda skillnaden från förra gången är att jag fodrade kjoldelen med ett acetatfoder. Vanlig bomull har ju tendensen att tjorva sig lite ändå, fastna på underkläder osv.

Megan dress backview

Men nu känner jag mig, åtminstone för tillfället, klar med Megan! Nästa projekt blir till barnen och efter det får vi se … men jag har många planer. Inte minst inför sommaren!

Translation
This is another version of the Megan dress from the Love at first stitch book. After I sewed the first one, I still had the pattern pieces lying on my sewing  table. Since I did invest some time making it fit, I thought I’d just as well make another one. So I went shopping in my own stash. This quilting weight cotton has been languishing in my fabric stash for serveral years and it was about time to make something of it. The only change I made was to line the skirt piece with an acetate lining. Now I want to sew all the spring and summer dresses, but first I think my kids need a wardrobe update as well.

/Anna

Kategorier
Sömnad

En lila Megan

Megan dress Love at first stitch

För några veckor sedan var jag på biblioteket för att låna lite nya barnböcker. Men även boken Love at first stitch av Tilly Walnes fick följa med hem ett tag. Jag kopierade av mönstret för Megan-klänningen, ett lättsytt mönster i 60-talsstil.

Love at first stitch - Megan dress

Först sydde jag en toile och var som vanligt tvungen att göra en hel del ändringar i rygg och axlar.

Back view of Megan dress

Tyget är en japansk bomull som jag köpte på B&J Fabrics i New York för två år sedan.

Meganklänningen Tilly and the buttons

Jag försöker verkligen bli lite bättre på att använda mig av det jag har i mina tyggömmor och inte bara distraheras av allt nytt och roligt. Jag minns inte ens riktigt vad jag hade tänkt sy av detta tyg när jag köpte det. Men det blev en perfekt Megan-klänning i alla fall.

Nu har jag redan börjat fantisera om olika justeringar, t.ex. att rita ett mönster på en krage som passar till. Jag har ett annat tyg som legat alldeles för länge i min stash och som det verkligen är på tiden att jag syr något av.

Translation
This is the Megan Dress from Tilly Walnes book Love at first stitch. Arter maning a toile (or sloper), I made the necessary adjustments for my shoulders and then I sewed this up fairly quick. I like the 60’s vibe of this pattern and I think it would be perfect for a block coloured dress with the bodice in ond colour and the skirt in another. I’m also thinking of drafting a collar to it.

/Anna

Kategorier
Sömnad

Gertie-klänning av vintagetyg från Lata pigan

Här är ytterligare en klänning sydd av mönster från Gertie’s Ultimate Dress book och tyg från Lata pigan!

Jag använde samma v-ringade liv som till den svarta blommiga klänningen jag sydde i början av sommaren. Kjolen är dock inte från något mönster utan helt enkelt hela den längd jag hade kvar av tyget efter att jag klippt till livet.

Jag gjorde motveck på kjolen och osynligt blixtlås i ryggen.

Tyget är som sagt från Lata pigan. Det är troligtvis 60-tal, bomull eller möjligtvis en bomullsblandning med en mindre andel polyester (jag har dock inte gjort något brännprov).

Motivet är vildkatter av något slag.

Klänningen är inte fodrad, men längden och färgen gör att den ändå passar bra till vinterhalvåret tycker jag, den är enkel att kombinera med tjockare strumpbyxor och en kofta.

Translation
This my most recent make (for myself), a dress with bodice pattern from Gertie’s Ultimate Dress book and a skirt made with all of the remaining fabric left from this vintage fabric piece. I bought it a couple of years ago from a vintage store called Lata pigan in Sweden and it has been sitting in my stash waiting for inspiration. I think it’s from the 60’s. The dress isn’t lined but the colour and the length make it perfect for the colder months. It will easily pair with tights and a cardigan.

/Anna