Etikettarkiv: 1960-tal

Ett annorlunda loppisfynd i en fransk låda från 60-talet

Häromsistens gjorde jag ett litet annorlunda loppisfynd. En kartong – med tillklippt dockklädsel, klar för att sys upp på en Singer barnsymaskin. Till en mycket moderiktig docka, må jag tillägga! Modellen är typisk 60-tal med kort-kort, något utställd kjol. Dockan heter tydligen Singer Golden Princess och det verkar vara ett franskt koncept, för när jag googlat på dockans ursprung och härkomst hittar jag bara franska webbsidor.

Singer Golden Princes Corinne

Det som är tråkigt med det är att jag ju har minimal chans att lokalisera en docka som passar i kläderna. Om jag inte har tur och fyndar en sådan nästa gång jag råkar befinna mig i Frankrike. Dockorna verkar vara samlarobjekt, och inte helt billiga i alla fall.

Detalj: Singer Golden Princes Corinne

Singer Golden Princes Corinne

Så frågan är om den här dockklädseln någonsin kommer att bli uppsydd? Och hur kommer det sig att den finns här i Sverige?

Singer Golden Princes Corinne instructions

Förmodligen var det väl någon som köpte den på 60-talet och tog med tillbaka som en present till ett barn här hemma, som aldrig kom sig för att sy. Men fanns där en docka också, och vad har hänt med den? Att fynda på loppis är spännande och fantasieggande ibland.

Om det är någon som vet mer om Singer Golden Princess är det bara att hojta till!

translation to English
A little while ago, I thrifted this curious box with ready-cut doll clothes, meant to be sewn up on a children’s Singer sewing machine. For a very fashionable doll, I may add! The model is typical 60’s mod with short-short, slightly flared skirt. The doll is called Singer Golden Princess and it seems to be a French concept, because when I Google the doll’s origin I can only find information in French. That makes the chance of finding a doll to dress in the clothes (if I decide to piece them together) fairly small. They seem to be a bit of a collector’s item, and not cheap. And pretty impossible to find here in Sweden.

So the question is – how come the box is here in Sweden? Someone probably bought it as a gift for a child and brought it back here from France in the 60’s. A child that never got around to sewing the dress up. But was there a doll, too, and what has happened to it?

If there is someone who knows more about the Singer Golden Princess dolls, please let me know!

/Anna

 

En kasse full av möjligheter

tygkasse

Häromveckan träffade jag min fina väninna Hanna som hade med sig en Ikea-kasse full av tyger hon rensat ur sitt tygförråd. Det är mest stuvar, perfekt att sy barnkläder av. En del av tygerna är nya men flera av dem har varit orörda sedan 1960-talet, som det rutiga bomullstyget ovan till höger. 12,50 för en stuv på 2,5 meter (90 cm bredd) kostade det då.

Dotterns vår-/sommargarderob är säkrad. Tack, Hanna!

translation to English
A gift from a friend that was cleaning out her fabric stash: an Ikea bag filled with fabrics. Some of them are vintage, some are contemporary.

/Anna

Pysslig lördag

Barnklänning med raglanärm efter mönster från 1967

Idag pysslade vi, maken och jag.

Jag sydde en klänning till vår dotter efter mönster ur boken Vi syr åt småbarnen från 1967, som jag har på lån från min vän Charlotta.

Barnklänning med raglanärm efter mönster från 1967

Här ser vi ryggen och dess knäppning.

Suck.

Allt gick rätt bra med den här klänningen, det är verkligen ”lättsydda modeller” precis som omslaget lovar, men det hindrar ju inte mig från att klanta till det lite. När jag hade sytt båda knapphålen och skulle sprätta upp skåran så sprättade jag istället i själva sicksacken. Inte så att hålet blev större, utan bara så att det fransade upp sig. Enda lösningen var att sprätta upp knapphålet helt och hållet och sy om det för hand. Så klänningen har ett maskinsytt och ett handsytt knapphål.

illustration ur boken Vi syr åt småbarnen och närbild på tyg från Michael Miller

Tyget är ett lapptäckstyg från Michael Miller. Det känns helt rätt med det här retromotivet till ett mönster från rymdåldern. Och visst är det lite samma stil på illustrationerna i boken (bilden till vänster ovan) och själva tyget?

Retroklänning sydd efter 1960-talsmönster

Som man kan se på bokens omslag och illustrationen verkar de haft en fäbless för riktigt korta klänningar till småbarn på 1960-talet. Jag tänker mig nog mer att det blir som en tunika att ha till byxor på min dotter, som ovan. Särskilt så här års.

Tiramisu

Som lön för mödan kunde jag sedan hugga in i makens hemgjorda tiramisu. Inte illa.

translation to English
I sewed a dress for my daughter using a pattern from 1967 and my husband made me tiramisu. Perfect Saturday.

/Anna