Kategorier
Stickat & virkat

Gott nytt fynd från grovsoprummet

Det är inte klokt vad folk slänger, ibland. Här kommer några fina bilder från tre stickmagasin från 1950-talet. De räddades av en väninna till min mamma.

translation to English

Scanned images from a three knitting magazines from the 1950’s. A friend of my mother rescued them from being thrown away.

/Anna

Kategorier
Böcker Sömnad

Presenter!

Presenter: Mönsterkonstruktion, Klippdockor från 1950-talet, Fashionary, Ett sekel av dräkt och mode

I väntan på att bebisen ska anlända så passade jag på att fylla år själv. En del av de presenter jag fick kan kanske vara av intresse för den som syr, designar egna kläder eller helt enkelt bara älskar vintagemode. Jag är nämligen så lyckligt lottad att jag fick presenter som passar in i alla de kategorierna.

Jag syr ju som bekant en hel del barnkläder från mönster från Ottobre samt japanska och danska sömnadsböcker. Därför ska det bli lite extra skoj att pröva på att konstruera mönster själv. Till min hjälp kommer jag då att ha Mönster och konstruktioner för barnkläder av Ingrid Öberg. Sedan tidigare har jag en mönsterkonstruktionsbok för damkläder (också av Ingrid Öberg) och en för barnkläder, dock på engelska  Metric Pattern Cutting for Children’s Wear and Babywear: From Birth to 14 Years av Winifred Aldrich som till skillnad från Ingrid Öbergs böcker inte innehåller något grundmönsterark. Och där slår min lathet till … jag vill faktiskt ha ett grundmönster att utgå från när jag börjar. Nu har jag det!

Men jag syr ju faktiskt egentligen inte bara barnkläder, även om det pga min graviditet blivit mest så det senaste halvåret, och jag ser fram emot att återgå till att sy åt mig själv nu i höst och vinter (även om det säkert blir i begränsad omfattning med två småbarn). Till min hjälp i planeringen kommer jag då att ha Fashionary, den bok på bilden ovan som ser ut att vara en vanlig anteckningsbok. Det är det nämligen inte! Den innehåller en hel del matnyttigt för den som designar kläder. En lista över internationella standardstorlekar, illustrerad guide till konfektionstermer men framför allt innehåller den mannekängsilhuetter så att man lite mer effektivt kan skissa och designa kläder utan att behöva börja med att rita själva mannekängen. Hur det funkar kan man läsa mer om på Fashionary.org.

Jag fick också en bok med ikoniska femtiotalsplagg i klippdocksformat samt en ganska nyskriven översikt över kläderna i Hallwyllska samlingen, rikt illustrerad med bilder. Den slukade jag nästan på en gång och kan varmt rekommendera! På tal om Hallwyllska muséet och mode så ska de förresten ställa ut dräkterna från Downton Abbey nu under vintern. Så det finns en god anledning att besöka Stockholm om man inte redan har nöjet att bo här.

Sist men inte minst köpte jag faktiskt en present till mig själv också. Den ville jag inte lämna åt slumpen. Sedan 2010, när Gertie först annonserade att hon skrev på en bok, har jag naturligtvis väntat. Och väntat. Och nu är den här:

Gerties New Book for Better Sewing

Det är ju tur att bebben inte kommit än, så att jag hinner läsa den från pärm till pärm och recensera den (kommer snart ett inlägg dedikerat bara till det). Å andra sidan, jag kan knappt bärga mig tills jag får möjlighet att sy något ur boken!

translation to English
Some of this year’s birthday presents included a Fashionary, a pattern cutting book for children’s clothes and a catalogue of the fashion collection of Hallwyllska palatset in Stockholm. I also treated myself to a birthday present: Gerties new book for better sewing. I can’t wait to get sewing from it!

/Anna

Kategorier
Intressanta platser Resa med stil

Femtiotalsfiket i Östhammar

Adas kaffestuga med Dagnys hörna i Östhammar

Man har kanske inte vägarna förbi Östhammar varje dag, men så här i sommartider kanske man ändå är ute på vägarna och då tycker jag att det är värt att svänga in på Tullportsgatan 6 i Östhammar för att ta en kaffe och äta något gott på Adas kaffestuga – med Dagnys 50-talshörna.

Gott kaffe, goda bakverk och så en jukebox som kostar 1:- för tre låtar. Vad mer kan man önska sig?

translation to English
The stylish 50’s café in the small town of Östhammar. They even have a jukebox with oldies playing.

/Anna