Tagg: 1920-tal

Miss Fisher’s Murder Mysteries

Miss Fisher's Murder Mysteries

Melbourne på 1920-talet. Endast en person är tillräckligt kvicktänkt, smart och välklädd för att stoppa alla skurkar och ändå hinna hem i tid för att byta om till en sväng på stans jazzklubbar: Miss Phryne Fisher. I början av 2012 visades den här serien i australisk tv, men jag upptäckte den för bara några dagar sedan. Det är snyggt och kul om än kanske inte genomrealistiskt med en ”lady detective” på den tiden. Men ändå. Det är ju så här man önskar att man vore om man hade tillgång till en flux capacitator och fick lust att leka hjältinna.

Och så blir jag grymt sugen på att klippa 20-talspage.

Nyfiken?

translation to English
I’m hooked on Miss Fisher’s Murder Mysteries right now.

/Anna

 

Salon Libertin.

Det är bra med kompisar. Såna där kompisar som förstår på en gång, alldeles precis, hur fantastiskt det här tipset är. Som klippt och skuret för mig.

Så nu är bara frågan när jag åker. Jag pratar om ”Salon Libertin” i Köpenhamn. En klubb där gästerna kan leva ut sin passion för perioden 1910-1950. En fristad för oss, mina vänner!

Jag vet att vi är fler. Vilka är med? När åker vi?

Och den viktigaste frågan…… vad ska vi ha på oss?

 

translation to English

I want to go to Copenhagen, to this club called ”Salon Libertin”. A place where the guests can live out their passion for the clothing and lifestyle during the period 1910-1950. Sound kind of perfect to me. I want to go! Now!

/Nina.

De bästa hushållsklänningarna

I tidningen Husmodern från augusti 1925 avgörs en rikstäckande tävling där Husmoderns läsare kunde skicka in sina hemsydda hushållsklänningar och vinna priser om deras plagg av juryn ansågs praktiskt, lättsydda och inte tygslukande.

Här kommer några av de inskickade bidragen. Omlottklänningen till höger vann delad första plats och 100 kronor.

Hushållsklänningar, 1925

Den rutiga klänningen till vänster vann fjärde pris: 25 kronor.

Hushållsklänningar, 1925

Andra pris, till höger, och ett tröstpris till klänningen med avtagbara ärmar.

Så såg det alltså ut 1925 när Sveriges husmödrar slog knut på sig själva för att kunna visa upp prov på en praktisk hushållsklänning!

Translation

Images from the Swedish magazine The Housewife from 1925, the finalists in a national competition amongst homemakers to design and sew the most practical house dress. The winner is the wrap dress to the right in the uppermost photo.

/Anna