Great British Sewing Bee 2020: Summer Dress

Den som syr känner säkert redan till The Great British Sewing Bee, BBC:s show där ett antal syentusiaster tävlar i sömnad. Varje säsong ges det ut en bok med symönster och tips och tricks. Jag har aldrig köpt boken förut, men i år slog jag till eftersom temat var sustainability.

Sustainable Style Great British Sewing Bee

Hållbart mode och hållbar sömnad är något jag är väldigt intresserad av så jag såg fram emot lite tips och tricks. Boken innehåller avsnitt om material som producerats mer hållbart men också tips på hur du kan återanvända material du redan har, t.ex. lakan eller dukar.

GBSB Book Sustainable style

Summer Dress

Sustainable style Summer Dress

Ett av projekten heter Summer Dress, sommarklänningen, och är lite vagt vintageinspirerad, vilket såklart fick mig att bli intresserad. Så jag ritade av mönstret på mönsterpapper och klippte till i en härlig viskos jag köpt från Stoff och Stil.

Summer Dress Great British Sewing Bee Sustainable Style

Ändringar i mönstret

Jag gjorde några få ändringar i mönstret, dels förlängde jag klänningen (jag tyckte att ursprungslängden som landade strax ovanför knät inte var tillräckligt retro) men jag flyttade också blixtlåset från ryggen till sidan. Detta eftersom det ju är mycket enklare att komma in och ur klänningen utan hjälp när blixtlåset sitter i sidan.

Summer Dress Great British Sewing Bee Sustainable Style

För att vara säker på att den ändå skulle gå att trä över huvudet gjorde jag urringningen baktill en aningen större, vilket också ledde till att jag fick rita en ny infodring till bakstycket som passade den nya urringningen.

Summer Dress Great British Sewing Bee Sustainable Style

Resultatet blev en väldigt lättburen sommarklänning i en underbart sval viskos och jag tror att klänningen funkar en bra bit in på hösten med strumpbyxor till, vilket gör att den får en längre säsong.

Klänningens främsta detalj är en liten panel med resårsmockning, som kanske nästan inte syns i det småblommiga tyget jag valde. I övrigt är den skuren med hög midja, nästan empirskärning.

Detail

Translation
This is the Summer Dress from the Great British Sewing Bee Sustainable Style Book I purchased earlier this year. I made it in a drapey viscose from Stoff & Stil. I made some changes to the pattern, increasing the length (the original length hit just above the knee) and I moved the opening to the side instead of the back. While doing this, I also changed the back neckline to be a bit wider to accomodate for my head since it now had to be pulled over the head without opening there. This lead to drafting a new back interfacing, which is easy enough, just don’t forget to do this if you change the neckline.

Den maskin jag syr på, Husqvarna Viking Opal 670, har jag fått till låns som en del av mitt bloggsamarbete med Husqvarna Viking men mina åsikter och upplevelser är mina egna.

/Anna