Körsbärsklänning

Dottern ville så gärna ha en klänning med lite rockabilly-känsla och jag hade köpt ett tyg med körsbärsmönster på Lata Pigan för något år sedan, så när skolavslutningen närmade sig satte jag igång med att skapa ett mönster så att hon kunde få Den Perfekta Skolavslutningsklänningen.

Mönsterkonstruktion för barnkläder

Jag använde mig av Inger Öbergs bok Mönster och konstruktioner för barnkläder för att skapa ett mönster till en ärmlös klänning med klockad kjol. Grundmönstret är för klänning med ärm, så jag skopade ur ärmhålet lite nedtill och smalnade av axlarna för att få till rätt silhuett.

Hemgjord snedremsa

Urringning och ärmhål är kantade med snedremsa, vilket jag tillverkade själv av samma tyg som resten av klänningen. Det är superenkelt att göra egen snedremsa om man har en sådan liten manick som automatiskt viker den åt en samtidigt som man pressar med strykjärnet.

Detalj: körsbärsklänning

Och så här blev klänningen! Dottern var väldigt nöjd.

Baktill är det blixtlås och ett sprund med knäppning överst. Kjolen är fållad med en tunn spets.

Körsbärsklänning, eget mönster
Vy bakifrån

Translation
I made this dress for my daughter’s graduation day. I drafted the pattern myself, using a Swedish pattern drafting book for children’s clothes. The fabric is a thrifted cotton.

/Anna