Två slitna byxor blev en byxa

Min son är just nu i stort behov av byxor – både för att han växer men också för att han sliter på dem. Som sexåringar gör, helt enkelt.

En annan person som sliter ut sina byxor är maken. Han hade två avlagda byxor med stora revor på vardera knät. Ett par gröna jeans och ett par ljusa herrbyxor. På grund av revorna kunde jag inte göra som med de svarta byxorna – att jag helt enkelt la ut mönstret i sin helhet på respektive fram- och baksida. Men jag kunde ju testa att dela upp tyget och göra randiga byxor, tänkte jag. Och här är resultatet!

Jag började alltså med att klippa upp de två paren byxor. Sedan använde jag helt enkelt rivmetoden för att få trådraka delar. De overlockades ihop för att skapa större tygbitar på vilka jag sedan kunde placera byxmönstret och klippa ut. På bilden nedan ser ni de overlockade tygbitarna.

Återbruk: tygbitar från trasiga byxor sys ihop

Det blev heller inte särskilt mycket tyg kvar när jag gjort hela den proceduren.

Tygrester efter återbruksprojekt

Jag använde samma mönster som till de svarta byxorna, och började även använda jeanstråd till stickningar. Men mitt i projektet tog tråden slut. Eftersom jag ville bli klar och inte tyckte att jag hade tid att avbryta sömnaden för att springa iväg till en tygaffär och köpa mer tråd rotade jag reda på en likadan nyans av vanlig sytråd i mitt trådlager, spolade upp en spole och trädde sedan maskinen med dubbel tråd (spolen satt på den extra trådhållaren som jag använder om jag t.ex. syr med tvillingnål).

Och sen var byxorna klara! Ett par byxor, helt gratis!

Tvåfärgade byxor, av återvunna byxor i herrstorlek
Remake/refashion
byxor storlek 128 av gamla herrbyxor

Translation
This is a pair of trousers for my son that I made using the same pattern as the black ones, but I actually used two pair of old men’s trousers. I cut them up and pieced the undamaged parts together to create this unique pair of kid’s trousers. And voilá – a free pair of pants for my growing six year old son.

/Anna