Nya byxor av ett par gamla byxor

Min man hade ett par svarta herrbyxor där blixtlåset var helt trasigt och knappen lossnat i linningen. Istället för att laga dem (de hade legat ett tag och blivit ersatta av nya byxor) använde jag dem för att sy byxor till sonen i storlek 128.

Utgå från ett mönster eller rita av ett par av barnets befintliga byxor

Jag hade skapat ett mönster för ”dra på”-byxor, det vill säga utan gylf och med tillräcklig vidd för att kunna dras på. För att de ändå ska sitta uppe hade jag också skapat en linning av mudd med ett 2,5 cm brett resårband.

Först klippte jag upp de gamla byxorna för att få platta bitar där jag kunde placera byxmönstret. Mönstret jag skapat var dock lite för stor vidd på när jag la ut det på de gamla byxorna, därför kan man se att jag vikt det på mitten på bilden nedan.

Lägg ut mönstret och klipp till

Finns det roliga detaljer att återanvända?

Min son var med och observerade hela den här processen, och han tyckte att det var en väldigt rolig idé att han skulle få ett par nya byxor av pappas gamla. Inuti herrbyxorna fanns också en märkeslapp som han genast påpekade att han tyckte var jättesnygg och som han absolut ville att jag skulle ha med. Så jag sprättade loss den:

Gammal märkeslapp som är redo att återanvändas

Byxmodellen jag tänkt mig sy skulle ha lite cargokänsla, så jag ritade ett par rymliga fickor till låren, med insnitt. Den gamla märkeslappen fick pryda en av fickorna och jag är väldigt nöjd med resultatet, det blev verkligen en liten extra rolig detalj (dock klippte jag bort själva texten och använde bara kompassmotivet).

Närbild på lårfickorna med den gamla märkeslappen

Mudd i både midja och benslut

Jag gjorde muddar i både midjan och bensluten. Här är byxorna i sin helhet. Jag har gjort stickningar för att imitera gylf, men det finns som sagt ingen gylf på byxorna.

Byxor sydda av ett par gamla herrbyxor - återbruk

De färdiga byxorna fick högt betyg

Återbruk, hemsydda byxor av gamla herrbyxor

Sonen är jättenöjd med byxorna, dels för att de är snygga, dels för att det är roligt att det är pappas gamla byxor och dels för att han är stolt över att ha varit delaktig i designprocessen och uppmärksammade mig på att han tyckte om kompassmärket. Så det blev en riktig succé och tillverkad helt av saker jag redan hade i gömmorna – mudd, resårband och tråd är sådant som alltid är bra att ha hemma.

Translation
I made my son a pair of trousers using my husband’s old ones that had a totally boken zipper and button. My son was really keen on the process, finding it really exciting to be reusing dad’s old trousers. And he also mentioned that he really liked the label inside, so I asked if he wanted to incorporate it in some way and it made for a really cute detail on one of the cargo style pockets. This whole project was really easy once I had the pattern and I only used notions I already had in my stash.

/Anna