Band på nytt sätt – artikel ur Flitiga händer 1938

I julklapp fick jag bland annat två fina tidningar från 1930-talet. Flitiga händer var en handarbetstidning som 1940 slogs ihop med Damernas värld. Här har jag transkriberat en kort artikel om hur man med band kan piffa till sina utstyrslar på olika vis. För även om detta skrevs innan ransoneringen gjorde allt mode till en sorts uppvisning i uppfinningsrikedom så var det inte tal om slit och släng innan heller. Kläder vårdades, uppdaterades och togs till vara tills det inte fanns något kvar än mattrasor.

Band på nytt sätt - artikel ur Flitiga händer, 1938

”Band är modernt – och det är praktiskt! Med ett dekorativt färglysande band kan man piffa upp en tråkig gammal klänning, med ett band kan man längda en för kort kjol på ett stilfullt sätt och ett riktigt brett band kan helt och hållet förvandla en enkel aftonklänning till något verkligt chic.

F. 763: Ett laméband i gnistrande ädelstensfärger lika väl som ett dunklare i guld eller koppar passar utmärkt till denna enkla gula sidenklänning. Klänningens kjolfåll avslutas med band, livets v-formade ringning kantas av detta och på vardera ärmen sättes en ruta, gjord av band

F.764: En liten jacka i boleromodell med långa ärmar. Jackan sys i klänningens tyg och kantas med brokad- eller laméband runt om och nedtill på ärmen

F.765: En raffinerad bandgarnering är denna, över en enkel, åtsittande sidenklänning draperas ett mycket brett, randigt sidenband i lysande färger. Bandet klipps mitt itu och fästes ett på var sida i urringningen, korsas över bröstet, dras bakåt och hängande ändar. Så pass breda band är mycket dyra, men man kan ta t.ex. randig taft och sy banden av det; det blir betydligt billigare.”

Band på nytt sätt, del 2, Flitiga händer 1938

”Smala band i olika färger hopsydda till en scarf kan bli mycket vackert. Syr man den t.ex. av ett sammetsband, kan man fålla kortändarna med ett smalt mjukt band på avigsidan. Scarfen behöver inte fodras. Bilden överst t.v.

Hattbandet sitter numera kring toppen av kullen. Här är en svart velourhatt med band i grönt och guld på svart botten. Bilden ovan.

F.766: En liten bolero randad på längden med smala sidenband är nytt och roligt. Banden sys fast bara på ena sidan och hålls litet, så att de bildar ett litet rysch. Även ärmen randas på längden.

F.767: Natthimmelsblå eller svart chiffon randad med smala silverband över en blank sidenstomme är materialen till denna utsökta aftonklänning. Axelbanden, urringningens kant och skärpet är också av silverband.”

Translation
This is a transcript from a Swedish craft and fashion magazine called Flitiga händer (which could be translated as busy or diligent hands) from 1938. I’ve translated it for you since google translate is not quite catered towards sewing and fashion terms.

Plate 1.

“Ribbons are modern – and practical! You can spruce up a boring old dress with a decorative and colourful trim, you can lengthen a skirt in a stylish way and if it’s a really wide ribbon you could transform a plain evening dress into something very chic.

F. 763: A ribbon of lamé in sparkling jewel tones or a more toned down golden or copper shaded ribbon goes well with this simple yellow silk frock. It’s hemmed with the ribbon, as well as along the neckline and on each sleeve the ribbon is sewed into a diamond.

F. 764: A small bolero with long sleeves. The bolero is made out of the same material as the dress and decorated around the edges with a ribbon.

F. 765: This is a very refined trim. A simple, tight silk frock is decorated with a colourful wide and striped ribbon. The ribbon is cut in half and draped across the neckline, pulled to the back where it crosses again with loose ties. This type of ribbon can be very expensive, in which case you could achieve the same effect with a striped silk taffeta and create the ribbon out of that, which would cost less.”

Plate 2.

“Several narrow ribbons sewn together forms this beautiful scarf. If you use velvet ribbons for this, you can hem the edges with a thin ribbon fastened on the wrong side. There is no need to line the scarf. Image on the top left.

The hat trim is moved to the top of the crown on this hat. This is a black velour hat with a ribbon with a green and gold pattern on black background. Image above.

F 766: A small bolero with vertical, narrow silk ribbons is new and fun. The ribbons are only sewn on along one side of the edge which gives a ruched effect. The sleeve is also trimmed vertical in the same manner.

F. 767: Evening blue or black chiffon trimmed with narrow silver ribbons over a shiny silk shift creates this exquisite evening gown. The shoulder straps, the neckline and the belt are also made of silver ribbons.”

/Anna