Hemsydd present: matchande klänningar för barn och docka

När vi var i Skottland för några år sedan blev barnen förtjusta i matchande pyjamas-set för barn och nalle/docka som såldes på ett varuhus. Det vill säga en pyjamas i barnets storlek som kom som ett set med en tillhörande liten pyjamas till barnets nalle eller docka. De där pyjamasarna är sedan länge urväxta, men idén har funnits kvar hos mig länge om att det ju är en rolig present att ge bort.

Så när min brorsdotter fyllde fyra häromveckan sydde jag ett sådant matchande set, men med klänningar istället.

Hemsydd dockklänning

Hemsydda kläder till barn och docka

Mönstret till klänningen är helt enkelt en t-shirt som jag la till vidd och längd på och dockklänningen är en t-shirt i dockstorlek från Anita Gunnars bok Sy och sticka dockkläder, som jag gjorde exakt likadant med. Det är en riktig gammal goding, den boken. Jag köpte den på Tradera för många år sedan och har använt flera av mönstren i den för att sy dockkläder till mina egna barn.

Dockkläder sytt från Anita Gunnars bok Sy och sticka dockkläder

Barnklänning sydd från modifierat t-shirtmönster

Translation
This is a matching set of dresses for my niece and her doll. I got the idea a couple of years ago when we in a department store in Scotland found matching PJ’s for the kids and their teddybears. Those PJ’s are long since outgrown, but the fun idea stuck with me and when my niece turned four the other day I made her this matching set of dresses for her and her doll. I used a normal t-shirt pattern and added width and length to it, both for the child sized and the doll sized dress. The doll t-shirt came from an old pattern book for sewing doll clothes that I thrifted years ago and have used many times for my own children’s dolls.

/Anna