Sy en t-shirt utan mönster: steg för steg-beskrivning

Har du en t-shirt du tycker passar bra och skulle vilja ha fler av? Det är väldigt enkelt att rita ett mönster från en befintlig t-shirt och sedan sy sig ett gäng. Här visar jag hur du kan göra. Med betoning på kan, för det finns inte bara ett enda universellt sätt att sy en t-shirt, men det är så här jag brukar göra det.

Det här behöver du:

 • 1 en t-shirt
 • trikåtyg (jersey), helst med elastan i
 • En bit mudd
 • Smalt bomullsband
 • Mönsterpapper
 • linjal
 • Penna
 • Pappersax
 • Tygsax
 • Symaskin

1.
Börja med att vika din befintliga t-shirt och lägg den med den vikta sidan längs med den vikta kanten på en bit mönsterpapper.

2.
Försök vara noggrann och verkligen vika t-shirten rakt på mitten. Här ser ni en närbild på hur många köpetröjor ser ut efter användning: de har inte varit så noggranna och lagt tyget helt rakt, och sömmen har vridit sig. Nu är det ju trikå vi syr i så det är inte hela världen, men ska man göra det själv kan man ju passa på att sy så att livslängden ökar lite på plagget jämfört med köpeplagg.

3.
Rita av utmed tröjans sidsömmar, fåll och axlar. När du gör ärmhålen viker du helt enkelt undan själva ärmen för att komma åt. Rita av utmed ena halsringningen, börja med bakre halsringningen.

4.
Ta bort t-shirten och lägg till sömsmån utmed hela mönstret. Jag brukar sy med 1 cm sömsmån. Lägg till mer för fållen i ärmsluten och nedtill på t-shirten ca 2-3 cm beroende på hur djup fåll du vill ha (ofta kör jag på 2,5 cm). Jag valde att förlänga hela t-shirten med ca 5 cm på min mans begäran (det var honom jag sydde till).

5.
Ta en ny pappersbit, vik den på mitten och placera ärmens mitt mot vikningen. Rita av utmed kanterna som förut och lägg till sömsmån. 

6.
Ta tag i halsringningen och lägg den rakt, det här blir startpunkten för själva halsmudden. Mät och gör sedan en rektangel.

7.
Måttet är halva muddbiten, så markera att själva mönsterbiten ska ligga mot vikt tygkant. Mudden bör vara kortare än själva halsringningen, men exakt mått beror på hur stretchig mudden är. Ca 80 % av halsringningens totala mått brukar vara lagom. Jag har gjort min mudd 5 cm bred, det är inklusive sömsmån.

8.
Vänd på t-shirtens mönsterpapper och markera ut framsidans urringning på baksidan, rita utmed övriga markeringar (eftersom mönsterpapper är genomskinligt och du redan markerat sömsmån är halva jobbet med avritningen redan gjord). Använd en linjal för att få raka linjer till axel- och sidsömmarna.

9.
Klipp sedan ut runt omkring och klipp rakt utmed mittvikningen. Det här är nu alltså två mönsterdelar: en framsida och en baksida. De ska placeras mot vikt tygkant vid tillklippningen.

10.
Klipp ut ärmen medan den är vikt, så har du sedan en hel mönsterdel för ärm och mittvikningen är samma som trådraken på tyget. Läs mer om vad trådraken är här.

11.
Placera ut mönsterdelarna på ditt tyg. Fram- och bakstycket placeras mot vikt kant medan ärmen klipps ut på dubbelt tyg så att det blir två stycken.

12.
Klipp även ut muddbiten. 

13.
Dags att börja sy! Börja med axelsömmarna. Lägg tyget räta mot räta. För vuxenkläder brukar jag, som på bilden, förstärka axelsömmarna med bomullsband, men jag brukar inte göra det när jag syr till barnen (sömmen är ju mycket kortare och jag tycker inte att de blir lika belastade). På bilden använder jag min overlockmaskin, men du kan lika gärna sy detta på en vanlig hushållsmaskin. Om du syr fast ett bomullsband samtidigt behöver du inte sy en stretchsöm (dvs. sicksack). Alla andra sömmar ska sys med sicksack eller overlock.

14.
Nåla och sy fast ärmarna utmed ärmhålen.

15.
Lägg ihop fram- och bakstycket och sy ärmen och sidosömmarna i ett, räta mot räta.

16.
Sy ihop mudden.

17.
Vik mudden längs med och nåla fast den i halsringningen, räta mot räta och sy fast.  Jag syr alltid med muddens söm mitt bak på t-shirten. Se till att sträcka mudden (som ju är lite kortare) medan du syr, men dra inte i själva t-shirten.

18.
Ta fram strykjärnet och pressa mudden så att den ligger platt.

19.
Nästan klart! Nu är det bara fållning kvar! Jag brukar använda en söm som efterliknar täcksöm på min symaskin Husqvarna Viking Opal 670. Du kan också sy med tvillingnål eller trestegsicksack.

20.
Sy från rätsidan, se till att du får med fållkanten på insidan. Använd stygnplåtens hjälpmått för att sy rakt.

21.
Ärmarna fållar du enklast genom att sy ”inuti” ärmen när t-shirten är ut-och-in så att du kan sy från rätsidan.

22.
Pressa fållarna med strykjärnet.

23.
Klart! Gå ut i din nysydda t-shirt och erövra världen!

T-shirten jag sydde var till min make, han valde själv tyget som kommer från Tyglycka och heter Hills and trees.

Lycka till!

/Anna

2 reaktion på “Sy en t-shirt utan mönster: steg för steg-beskrivning”

 1. tack för tipsen. De är värdefulla då jag e ny på att börja sy, men intresset växer och växer ju mer jag lär mig . Du visar hur man skall gå till väga steg för steg på ett snyggt sätt !!

Kommentarer är inaktiverade.