Ella dress från Jenny Hellström Ruas bok Sy!
Sömnad

Sommarens sista klänning

Precis när sommaren är på väg att gå över i höst blev jag klar med den här klänningen!

Hemsydd klänning från Jenny Hellströms bokMönstret heter Ella dress och är från Jenny Hellström Ruas bok Sy! Från hood till skjortklänning. Det här är en ganska enkel modell, som kanske lätt blir förbisedd, men jag tycker att den är rätt briljant i sin enkelhet eftersom den går att anpassa så mycket för egna behov.

Klänning med axelbandHär sydde jag den helt rakt av från boken, men man kan ju till exempel lägga till en söm mitt fram för att göra en knäppning, eller förlänga axelbanden och göra dem korslagda i ryggen, eller knytas. Kjolen kan förlängas eller kortas eller få en volang – ja möjligheterna är i princip oändliga!

Sommarklänning med cardiganTyget är en viskoscrepe som jag köpte på Eurokangas i Helsingfors i våras. Det var ett riktigt härlig tyg att sy i – pressade fint, skrynklade inte för mycket. Men jag kände ändå att det behövde mellanlägg i livet för att få lite stadga. Livstycket är fodrat i samma tyg medan kjolen inte har något foder. Viskos är ju ett så härligt tyg för sommarkläder – jag önskar att jag hade haft den här klänningen klar tidigare i sommar när vi hade värmeböljan. Men bättre sent än aldrig!

Hemsytt efter Jenny Hellström Sy från hoodie till skjortklänningDet kommer nog vara milt nog att ha den tillsammans med en kofta några veckor framöver. Hoppas jag, i alla fall! Och nu när jag har ritat av mönstret så är det ju redo inför nästa sommar och kan bli fler klänningar.

Hemsydd sommarklänning med etnoprint

Translation
This is my last summer make – just in time for the season to change, unfortunately. But hopefully it will remain warm enough for me to wear this dress with a cardigan for a couple of weeks at least until I have to pack it away for next summer. The pattern is called The Ella Dress and it’s from a Swedish sewing book by designer Jenny Hellström Ruas. I bought the fabric at Eurokangas in Helsinki in May and it is a very lovely viscose crepe that was a joy to work with. The bodice is self lined and interfaced but the skirt is unlined. The pattern itself is very straightforward and beginner friendly and I think it lends itself for lots of hacks. You could split the front in two and make a button band, or bone the bodice and go strapless, you could lengthen the skirt to maxi, shorten it, add a ruffle, or make it tiered. Now that the pattern is traced I will definitely use it again next summer.

/Anna