Chiffongklänning från Burdastyle

Vilket projekt! Den här klänningen har jag hållit på med ett bra tag här under maj, juni och juli. Tyget köpte jag i Helsingfors i våras och såg framför mig en sommarklänning med mycket draperat fall.

Och när jag sedan hittade det här mönstret i Burda style tyckte jag att stjärnorna hade ställt sig i precis rätt positioner.

Burdastyle 5/2018
Burdastyle 5/2018

Det är bara det att den tog sin lilla tid att sy. Eftersom det är Burda style så var jag ju först tvungen att rita av mönstret, lägga till sömsmån och även testsy. För jag var väldigt osäker på om kuporna skulle behöva anpassas och så där.

Sedan var ju tyget en tunn tunn chiffong, så när jag väl klippt ut mönsterbitarna insåg jag att den inte bara behövde fodras utan även få mellanlägg, för att stärka upp ytterdelen (dvs chiffongtyget). Så allt som allt har jag ju klippt ut alla de här små delarna av klänningen så många gånger att när jag väl skulle börja sy hade jag nästan (men bara nästan) tröttnat på projektet. Ni vet, när man kommer till en punkt då man tänker varför sydde jag inte bara en enkel t-shirtklänning som bara tar en timme. Typ.

Burdaklänning under konstruktion
Under konstruktion

Och sen var det det här med ärmarna och “vingarna”. Jag sydde faktiskt vingarna men blev inte alls nöjd med dem. Om ni tittar på originalet här ovan så ser ni att vingarna slutar innan korset i ryggen. Så blev det inte på mig, jag har väl lite kortare överkropp än modellen. De hamnade liksom under korset i ryggen och blev knöliga och fula. Så det blev till att vackert sprätta bort dem. Att sprätta i chiffong är inte helt kul, det vet alla som någon gång gjort det. Men jag blev nöjd med slutresultatet. Klänningen är fotad under vår semester i Portugal.

Burdastyleklänning 5/2018

Tyget har alltså en bård mot stadkanterna och det tog jag tillvara på för kjolfållen, medan livet klipptes till av de enfärgade partierna på mitten av tyget.

Chiffongklänning

Korsade axelband

Chiffongklänning från Burdastyle 5/2018

 

Translation
This is my finished version of the dress from Burdastyle #5 /2018. I have been working on it for a while, so I’m glad it’s finally finished! It’s made of a lovely border print chiffon bought at Eurokangas in Helsinki. It’s lined and interlined and the hem is hand sewn. I made the winged sleeves at first but they didn’t fit right at first and when I re-did them I didn’t really like the look so I just omitted them in the end.

/Anna