Nytt bloggsamarbete med Husqvarna Viking

Jag har sytt med symaskiner från Husqvarna Viking sedan jag 2009 bytte ut min gamla trotjänare Elna från 1970-talet mot en Husqvarna Viking Emerald 183. Jag valde den maskinen genom att noggrant testa alla symaskinsmärken i mitt tänkta prisintervall vid ett och samma tillfälle – på Sy- och hantverksfestivalen. Där finns ju de flesta märken och återförsäljare representerade och efter att ha provkört ett gäng maskiner fastnade jag alltså för Husqvarna, jag tyckte att den bäst motsvarade mina behov. När jag hösten 2014 sedan investerade i en Overlock valde jag återigen Husqvarna, mycket för att jag hade så bra erfarenheter från min vanliga hushållssymaskin.

Därför känns det nu extra roligt att få presentera mitt nya bloggsamarbete med Husqvarna Viking! Jag kommer att få provköra deras Opal 670 resten av året – och hoppas kunna dela med mig av tips och tricks som jag upptäcker på vägen med er!

Så idag packade jag upp henne (hon är väl en hon? Jag borde namnge henne!) och testade att spola tråd, trä maskinen och några av sömmarna.

 

Nyuppackad Husqvarna Viking Opal 670
Nyuppackad Husqvarna Viking Opal 670

Min gamla Husqvarna har också display, men den här är mer lik overlocken eftersom den har automatisk trådspänning – jag anger helt enkelt i vilket tyg jag ska sy (ex tunn trikå) och så ställer maskinen in sig automatiskt. Det kan säkert finnas tillfällen då man behöver finjustera för hand, men jag tror att det här sparar lite tid. Det är i alla fall en funktion jag verkligen har uppskattat på min overlock, så jag tror att jag kommer komma bra överens med den här också. Jag testade såklart lite dekorsömmar (bland annat alfabetet vilket ni ju ser överst i inlägget) men sedan gick jag direkt på själva nyttan och fållade ett par av dotterns utslitna byxor som jag klippt av till shortslängd.

Mitt nästa syprojekt kommer att vara en skjortklänning och då ska det verkligen bli spännande att testa den nya knapphålsfoten! Här är en bild med både min gamla symaskins automatiska knapphålsfot (den till vänster) och Husqvarna Viking Opals knapphålsfot som ser ut som en vanlig symaskinsfot men med en liten sladd och ett hjul! Det ska bli väldigt spännande att få utforska hur det funkar och jag kommer att rapportera såklart!

Jämförelse av knapphålsfot: Den gamla till vänster och den nya till höger
Jämförelse av knapphålsfot

Det ska bli jättekul att få lära känna den här nya maskinen och skriva om den – jag hoppas att det kommer att kunna vara till hjälp för både nybörjare och mer erfarna sömmerskor där ute!

Translation
Announcing my new collaboration with Husqvarna Viking! I received their Husqvarna Viking Opal 670 to blog about during the rest of this year and I can promise to put it to test to see if this machine suits a homesewer’s every need. I unpacked it today and took it for a small test drive and I really look forward to working with it on my next project, which is a shirtwaist dress. Look how different the button hole attachment looks! The white one on the left is from my Husqvarna Viking Emerald 183 which has served me well for 9 years. But the one on the right is the one that comes with the Opal 670. I can’t wait to try it out and report back to you!

/Anna