Nybörjare på att sy? Så hittar du billiga tyger

Du vill börja sy och letar inspiration. Och det finns massor! På Instagram, i bloggar och facebookgrupper …. Alla verkar sy av de senaste tygerna från de största butikerna eller de mest originella indie-designerna. Men om man är nybörjare på att sy, kanske man inte vill (eller bör) börja med de allra dyraste tygerna.

En vanlig fråga jag får är just: ”Var kan man köpa tyg om man har en lite mer modest budget?” Ja, det går såklart att hitta billiga tyger från riktiga tygaffärer, t.ex. stuvar eller rester. Men mitt allra hetaste tips är att köpa second hand.

På bilden ovan är tre tyger som jag köpt på loppis. Det understa tyget är faktiskt ettt påslakan och kommer bli en perfekt sommarklänning. De andra två tygerna är metervara, någon som alltså köpt tyget men sedan skänkt bort. Just de här två bitarna är inte jättestora, men det går definitivt att få till en liten blus eller en kjol. Och skulle jag sy till barnen så får jag ju ut ännu mer.

På Myrorna har jag genom året hittat riktiga skatter: sammetsgardiner för en spottstyver, en sari, kappylle, jerseystuvar. Och så lakan förstås. Tur har man oftast om man inte bara gör ett försök. För det är ju inte varje gång det finns riktiga fynd att göra. Sen ska man ju inte heller förakta möjligheten att sy nya plagg av gammalt. Det är perfekt när man syr till barn. Kalsonger och trosor av gamla t-shirtar, eller kombinera flera gamla plagg till ett nytt genom att ärmarna är i avvikande färg och så vidare.

Har du några fler tips på att hitta tyger? Dela gärna med dig!

Translation
One question I often get asked when I meet people interested in getting started to sew for themselves is how to buy fabric on a budget. My best answer is to go thrifting! Yard sales, fleemarkets, second hand stores, car bort sales – you name it! You can find precut yardage or re-use other materials like sheets to make garments. On the picture above I have a sheet and two cut pieces of fabric that I purchased at a thriftstore.

Happy thrifting!

/Anna

2 reaktion på “Nybörjare på att sy? Så hittar du billiga tyger”

  1. Hej Anna!
    Vilket bra inlägg, och förutom att det är billigt är det miljövänligt! Mitt tips är att även titta på plagg i stora storlekar med mycket tyg och så få sömmar som möjligt, herrskjortor inte minst. Jag brukar även be alla jag känner att langa över sina garderobs- och linneskåpsrensningar till mig för att se om där finns något användbart.
    Jag syr själv av återbruk och spill till mitt lilla företag.

    1. Ja, absolut, miljöaspekten ska man inte glömma! Jättebra tips att be folk om avlagda grejer också. Till och med lakan som egentligen är för slitna kan användas, exempelvis när man syr toiler. 🙂

Kommentarer är inaktiverade.