Mejlfråga: Är det svårt att sy byxor?

vintage-symaskiner

Vad gör man om man vill sy men inte har tygaffärer där man bor? Och är byxor svåra att sy? Idag svarar jag på ett läsarmejl som jag tyckte var så himla bra formulerat med frågor som fler säkert har!

Hej!
Jag håller på att lära mig sy och mitt mål är att kunna sy kläder till mig själv. Din blogg är intressant och underhållande! Många av de klänningar du visar ser både snygga och praktiska ut. Jag har två frågor som det vore intressant om du ville skriva om. Om jag har missat ett inlägg där du redan skrivit om det ber jag om ursäkt!
Jag har haft stora problem att hitta tyger jag vill ha. Jag bor i en liten stad helt utan tygaffär och har alltså letat på nätet. I svenska butiker verkar det mest säljas tryckt jersey med väldigt grälla mönster eller gardin- och möbeltyg. Utländska företag har större utbud men det är svårt att veta om de går att lita på. Jag beställde från Mood fabrics på nätet men har inte fått något ännu trots att det gått några veckor. Frakten blev dessutom dyrare än varorna! Har du några tips på var man kan beställa diskreta klädtyger, gärna i naturfibrer, från ett pålitligt företag?

Min andra fråga gäller byxor. Både din och andra sömnadsbloggar verkar domineras av klänningar. Är det för att alla tycker bättre om klänningar? Eller är byxor tråkiga eller svåra att sy? Många situationer i livet löses lättare med byxor… T ex trädgårdsarbete, att cykla till jobbet. Vad tycker du? Syr du byxor?

Med vänliga hälsningar
Stina

Visst är det kittlande att kunna ta makten helt över sin egen garderob! Det tycker nog många av oss som syr egna kläder. Förutom att vi själva kan bestämma snitt, passform och design kapar vi ju också en del i produktionen som är mycket tveksam – nämligen arbetsförhållandena i många av modeindustrins produktionsländer.

Jag handlar tyg både online och i fysiska butiker. Jag handlar en del second hand också, något jag verkligen skulle vilja slå ett slag för! Att antingen lyckas hitta metervara eller större klädesplagg som går att ändra eller återanvända är en otroligt spännande och kreativ utmaning. Det finns så mycket material där ute och det är dåligt med klädåtervinning i Sverige (ur materialhänseende, själva second hand-marknaden är väl relativt stor, men jag menar att återvinna fibrer). Man behöver ju inte heller köpa second hand-kläder. Jag har sytt om av mina egna gamla trasor till barnen, eller av makens avlagda kläder till mig själv.

Men om man nu vill köpa tyg online är en av mina go to-butiker Stoff och stil. De har ett ganska brett utbud, tycker jag. Både “barntyger” och med mer vuxensmak, plus ett stort sortiment av bastyger som till exempel bomull, linne osv som inte är så känsliga för modenycker.

Jag har handlat tyg från USA vid ett antal gånger, då från Fabrics.com och det är såklart så att tullen ibland kan kosta lite väl mycket. Men min erfarenhet av deras kundtjänst har varit jättebra! Vill man undvika tull är det såklart lättare att handla inom EU, från butiker i Storbritannien (än så länge …) eller Tyskland och Frankrike. Googles inbyggda översättningsfunktion är en jättebra hjälp och ofta kan man ju beställa tygprover till en mycket låg kostnad, kanske bara fraktkostnaden, så att man verkligen känner sig säker innan man handlar! https://www.girlcharlee.co.uk/ och http://www.fabricgodmother.co.uk/ är två välkända brittiska butiker värda att kolla in, tycker jag. Även Merchant & Mills som har kvalitetstyger i naturmaterial och även en väldigt hyllad sömnadsbok (även om jag inte har den själv). Från Tyskland har jag också handlat men det är många år sedan nu och jag minns inte riktigt vilka jag faktiskt handlat i och vilka jag bara fönstershoppat hos …

Tygprover
Både Stoff och stil och Ohlssons tyger erbjuder att skicka tygprover. Ohlssons tyger skickar upp till tre prover utan kostnad, hos Stoff och stil skickar du först in ett frankerat kuvert för att få tillbaka tygproverna.

Om att sy byxor
Byxor är varken tråkiga eller svåra att sy. Bara så vi har det klart. 🙂 Jag har sytt byxor både till mig själv och mina barn. Det går lika snabbt att sy en vanlig byxa som det går att sy en vanlig kjol skulle jag säga. Det är ju mest raksöm. Vad som är knepigt är väl hur mycket detaljer man lägger till i form av stickningar eller sådant om man syr jeans – men det är ju helt frivilligt! Ett mönster på byxa som jag själv sytt av och kan rekommendera är från Jenny Hellström Ruas bok Sy! Från hood till skjortklänning. Ett mönster som jag hört mycket gott om och sett fina varianter på är Ginger jeans av Closet Case Patterns. På Closet Case kan man i arkivet kolla in alla gamla inlägg inklusive sew along på byxor för att få en väldigt bra översikt över processen. En av anledningarna till att jag är så sugen på Ginger jeans är för att det mönstret har alternativ för både hög och låg midja. Om man har en s.k. päronformad kroppstyp, där midjan är smalare än stussen kan kanske Thurlow-byxorna från Sewaholic vara ett bra alternativ. Jag har inte sytt av det mönstret själv heller, men har hört mycket gott om det.

Min personliga klädstil innefattar inte byxor i någon större utsträckning. Inte ens i trädgården. Då har jag oftast bara tunika och leggings så det leder ju till att det blir mest tonvikt på klänningar i min blogg. Jag trivs mest i klänning helt enkelt och man ska ju sy det man använder mest. Och ja, jag cyklar till jobbet i kjol/klänning (men jag ska kanske nämna att det är en 6 min lång cykelfärd så inget ombyte krävs). Därför blir det lite hörsägen gällande vilka byxmönster som är bra. 😉

Som avslutning vill jag tipsa om några bra länkar för lite inspiration när det gäller att sy om av gammalt och när det gäller att sy byxor. Fyll gärna i med fler tips och länkar i kommentarsfältet.

Youtube
Coolirpa – syr nya coola kläder av second hand-fynd. Det är inte riktigt min stil men jag inspireras av hennes sätt att se möjligheter där andra bara ser daterade, tråkiga plagg!
Annika Victoria – syr nytt av gammalt och har också en serie där hon försöker återskapa high street-mode med second hand-fynd. Lättsam och rolig kanal!

Bloggar
I bloggen Closet Case  kan du söka efter jeans och få upp gamla inlägg med instruktioner och inspiration från Heather Lou, som skapat Closet Case Patterns.
I bloggen A Fashionable stitch har Sunni skrivit en del om byxor för några år sedan och samlat tips på böcker som tar upp hur man justerar, använd sökfunktionen.
Charity Shop Chic – en av mina favoritbloggar för återvinning eller refashioning. Har inte uppdaterats på ett tag (men hey, vem är jag att döma!?) men i arkiven finns massor av inspiration!

Lycka till med alla syprojekt!

/Anna

2 reaktion på “Mejlfråga: Är det svårt att sy byxor?”

Kommentarer är inaktiverade.