Hållbart mode

Hur mycket kläder finns det där ute i butikerna, världen över, egentligen? Har du tänkt på det någon gång?

Jag tänker på det rätt ofta, nämligen. Och jag blir rätt snurrig.

I varenda liten stad i hela Sverige är det fullt av nyproducerade kläder hängande på galgar. Men det slutar ju inte där. Varenda liten stad i hela Europa har ju butiker fulla med nya kläder. Varenda liten stad i hela världen har ju butiker fulla med nya kläder.

Vart kommer allt ifrån? Vart tar det vägen sedan?

Och: Behöver vi så här mycket kläder?

Ungefär 40 miljoner människor jobbar inom klädbranschen världen över. Det är en bransch som omsätter uppemot 250 miljarder dollar varje år, fast ingen vet med säkerhet.

250 miljarder dollar.

Om jag syr en blus i bomull går det åt kanske någon meter tyg, som kostar runt hundralappen. Själva mönstret till blusen kostar också runt hundralappen om jag köper ett enskilt mönster i en sybehörsaffär. Sju knappar kostar kanske 10 spänn styck. Trådrulle 40 kronor. Tiden det tar att sy blusen står jag ju för själv och det är ju bara jag som kan värdera vad min tid är värd men säg att det tar 2,5 timme och jag är värd en timlön på 150 kronor. Ska vi se om jag adderat allt rätt? 685 kronor kostar min blus i produktion (då var jag ändå generös, troligtvis tar det mig mer än 2,5 timme att sy en blus med sju knappar …).

Det är såklart en enorm skillnad på hur jag syr en blus hemma jämfört med hur den sys på en fabrik, där de olika momenten delas upp på specialister.

En blus på en svensk kedja, Lindex, Kappahl, Ellos, H&M …  vad kostar den? 200? Det är klart att de får andra priser på materialet som behövs när det är stora kvantiteter.

Men det är ju inte som att de inte säljer utan vinstmarginal.

Vad ligger egentligen produktionspriset på för en blus som kostar 200 kronor? Med tanke på att när den säljs under rean går för 49,50 – och även då får de ut en vinst på den?

Du har säkert redan räknat ut att männen, kvinnorna och barnen  i fabriken i Bangladesh –  de som sydde din blus – inte tjänar 150 :- i timmen. De tjänar nämligen runt 400 kronor i månaden. I bästa fall. Det är nämligen lite si och så med fackliga förhandlingar och minimilöner i de länder där stora delar av västvärldens konfektionsindustri finns.

Jag tror att många i väst inte ens tänker på att varenda moment i ett klädesplagg är gjort för hand, ja, alltså såklart med hjälp av en symaskin, men det är liksom inte robotar som tillverkar kläderna på löpande band. Utan människor med väldigt liten möjlighet att påverka sin arbetssituation.

Våra svenska klädkedjor är inte onda monster

Det är oerhört problematiskt med mode. Jag älskar mode! Jag älskar kläder, att bära kläder, titta på kläder. Att sy kläder. Jag har en gång i tiden också älskat att köpa kläder. Våra svenska klädkedjor är inte onda monster, såklart. Jag är fullkomligt övertygad om att en typisk affärsplan inte har ett formulerat mål att använda sig av så tveksamma leverantörer som möjligt för att kunna hålla kostnader nere. Tvärtom. Läser man i årsredovisningar och CR-rapporter så låter det ju väldigt medvetet och seriöst.

Och ändå.

För drygt ett år sedan dog 1 300 arbetare och 2 500 skadades när en fabrik som tillverkade kläder för våra vanligaste västerländska märken kollapsade.

Men.

Nyheter varje vecka på galgarna.

Fredagstoppar i överflöd.

Fixa stilen-bilagor i nya tappningar.

Det snurrar i mitt huvud, helt enkelt.

För mig personligen känns det viktigt att de kläder jag har på mig är tillverkade under schyssta förhållanden. Jag tror att de flesta håller med i teorin – men vanan vid att det är så billigt och lättillgängligt med kläder hindrar oss från att tänka riktigt långsiktigt.

Jämför fredagstoppen som inte överlever en omgång i tvättmaskinen med hur ett testamente kunde se ut för några hundra år sedan. Då ärvde man till och med underkläderna – så dyrt var det att producera allt för hand.

Självklart är det inte tillbaka till en sådan hård verklighet som är framtiden, som jag ser det. Men jag kan heller inte se en framtid i den konsumtionshets som råder just nu heller. Jag tror inte vår planet håller för det.

Därför syr jag mina egna kläder. Det är inte ett val alla kan göra, men det är ett val jag själv gjort. Det är en liten insats i den stora helheten, jag vet. Men det känns bättre att göra något litet än att inte göra något alls.

4 reaktion på “Hållbart mode”

 1. Jag håller helt o.hållet med dig! Har själv liknande funderingar o med två döttrar som just passerat tonåren har konsumtionen legat på topp kan man säga.Jobbar som textil lärare, o diskuterar detta med mina högstadie elever. Det är viktigt att ta upp det på rätt sätt. Inga pekpinnar, men visa på förhållanden i produktionsländerna, jämför med vår överkonsumtion. Ur det kan bra diskussioner växa, som sår frön o förhoppningsvis en vilja till förändring! Så fortsätt att sprida o dela dina ord o ditt egna ställningstagande. Lycka till med din föresats!/Barbro

 2. vad jag funderar mycket på detta, jag med! tänkt på alla kläder som produceras men aldrig säljs. tänkt på alla kläder som blir fula efter en tvätt. tänkt på alla kläder som man tröttnar på efter en säsong och glöms bort i garderoben.
  jag har också tänkt på hur glad jag blir av en fin tygbit, hur lycklig jag är framför min symaskin och hur stolt jag är att bära något jag har skapat med mina händer. därför syr jag mina kläder.
  jag gjorde ett medvetet val för ungefär ett år sedan att inte mer impulsköpa kläder. jag bestämde att det var ok att köpa ”dyra” kläder om jag verkligen älskade plaggen, för då skulle jag ha den längre. försöker ha en mer hållbar syn på min garderob. med syandet tillåter jag mig själv att vara friare och testa lite, bara för att det är så kul. men egentligen vill jag ha samma tänk där också. det är ganska spännande, för att jag funderar nu mycket på min stil, och vad det är som gör att jag trivs så bra i vissa kläder.
  oj, vad mycket jag skriver, men det är ett viktigt ämne. du skrev fina ord, och jag håller helt med dig!

 3. Detta är anledningen till att jag vill sy min egna kläder, jag vill inte stötta denna industri. Jag älskar att bära plagg som jag har arbetat fram själv och som jag vet att ingen har slavat för eller riskerat sitt liv. Dock har jag insett att jag inte kan sy hela min garderob, så det jag köper måste vara genomtänkt, helst second hand. JAg tog detta beslut för ett år sedan och nu rensar jag ut alla dessa dåliga impulsköp jag gjort genom åren och att gå in i affärer och uppleva konsumtionshetsen, även om det är andras hets, vill jag inte längre.

 4. Åh, vad jag håller med och har tänkt mycket i samma banor. Jag har också köpt mycket ny kläder. Förr. Nu blir det nästan uteslutande second hand och möjligtvis sy om dem lite, är inte så haj på det där med att sy ännu …

  Ett jättebra inlägg som jag hoppas att får några att börja fundera. För det är vi konsumenter som styr och har makten genom hur vi väljer att spendera våra pengar.

  Ha en fin dag!
  //Sofia

Kommentarer är inaktiverade.