Börja sy dina egna kläder

Ibland får jag frågor som ”Men hur hinner du?” och ”Är det inte svårt?” när jag berättar om att jag syr mina egna kläder. Jag får också ofta frågan om jag syr till andra … vilket jag ju måste medge att jag inte är så intresserad av (eller har tid till med två småbarn och heltidsjobb). Men jag är desto mer intresserad av att dela med mig av erfarenheter och att förmedla det jag kan till de som är intresserade av att själva börja sy sina kläder.

Det fanns en tid då jag inte kunde sy! Och jag tyckte inte att det var roligt heller! För några år sedan skrev jag om hela historien när jag började sy i tre delar och du hittar de delarna här, här och här om du är intresserad.

Så kommer du igång att sy om du är nybörjare

För att börja sy, vare sig det är kläder, heminredning eller accessoarer, behöver du naturligtvis några verktyg för att kunna komma igång:

 • symaskin
 • tygsax
 • linjal
 • penna/krita och eventuellt kalkeringspapper
 • mönsterpapper
 • synålar
 • knappnålar
 • måttband
 • strykjärn (och naturligtvis strykbräda)
 • tid

Leksakssymaskin

Tips när du ska köpa symaskin

”Jag vill börja sy, vilken symaskin är bäst för en nybörjare?” är en av de vanligaste frågorna jag ser på internetforum. Och inte undra på! Det finns ju många märken och hur många olika modeller som helst som kostar allt från tusenlappen till 30 000. Som nybörjare behöver du naturligtvis inte investera i en Rolls Royce det första du gör. Det räcker gott och väl att maskinen har raksöm och sicksack. När du är mer van kommer du att veta lite bättre vad du behöver. Så mitt råd är att låna en symaskin! Du har säkert någon i bekantskapskretsen som har en symaskin stående i garderoben. Låna den och se vad du gillar och inte gillar. Sedan kan du börja scouta ute bland nyare modeller. Det jag gjorde var att jag gick till symässan och pratade med alla återförsäljare som lät mig provsy deras olika modeller. Det kändes effektivt att kunna få det avklarat på en och samma dag – och så fick jag till och med en liten rabatt eftersom jag slog till direkt på mässan.

En bra tygsax håller tårarna borta

Tygsaxen måste vara skarpare än skarpast, så det duger inte alls att ta kökssaxen när du ska klippa tyg. I en sybehörsaffär hittar du flera olika modeller, men kolla upp att de är lätta att slipa själv eller om man måste lämna in dem.

Linjal

Det finns flera olika sorters linjaler, speciellt ämnade för sömnad och mönsterkonstruktion. Det allra viktigaste är att du har en ganska lång linjal och en lite kortare. Om de är av genomskinlig plast är det extra bra eftersom man vill kunna se markeringar. Jag använder också en liten sömometer och en seam gauge för att markera exempelvis sömsmåner när jag ritar mönster.

Blyertspenna, textilpenna, skräddarkrita

När du ska markera insnitt eller knapphålsplaceringar behöver du kunna göra det utan att det lämnar permanenta spår i tyget. Olika tyger och material reagerar olika på de pennor och kritor som finns i handeln, så det är alltid bäst att kolla med personalen i tygbutiken om de har tips i fall du är osäker. Tänk också alltid på att i största möjliga mån bara göra markeringar på tygets avigsida. Man kan också använda kalkeringspapper och sporre för att överföra sömnadsmarkeringar.

Mönsterpapper

Mönsterpapper är jättebra att ha när du ska rita av mönster i köpetidningar eller om du vill rita av ett mönster du lånat, eller om du ska göra egna justeringar på ett befintligt mönster men inte vill förstöra originalarket. Mönsterpapper är genomskinligt så att du lätt ska kunna kalkera underlaget. Det går naturligtvis bra att använda exempelvis smörpapper eller byggplast om du har det liggande hemma.

Synål

Du behöver både synålar till symaskinen och synålar för handsömnad. Synålar för symaskin är standardiserade, och finns i flera tjocklekar som passar olika tyger. Jeans behöver kraftigare nålar och sidentyger behöver tunnare nålar. Till trikå använder man en nål som är rundad, så att den inte ska göra hål i tyget. Du behöver absolut inte köpa på dig något stort lager utan ta det allt eftersom det behövs till dina projekt.

Knappnål

Jag föredrar så långa nålar som möjligt, och helst med tydliga nålhuvuden, så att de är lätta att hitta när du tappar dem på golvet. Du kan använda en magnetisk nåldyna eller så syr du en själv som ett av dina allra första egna projekt. Stoppa den med stålull så slipas nålarna vid varje användning!

Måttband

Måttbandet är ett av de viktigaste verktygen när du ska sy kläder. Lita aldrig på att symönster du köper stämmer överens med storlekarna i butiker. Gå alltid efter faktiska mått och häng inte upp dig på S,M,L eller centilong. Det bästa med att sy sina egna kläder är ju att kunna frångå standardmodeller och vara sin egen skräddare.

Strykjärn

Självklart är det så att ett strykjärn som är lätt att rengöra, och som har inställning för ånga underlättar arbetet. Men de gånger jag överväldigas av finesser och extraprylar så brukar jag tänka tillbaka på forna generationer. De klarade sig bra med en fuktig pressduk och ett strykjärn som man inte kunde reglera värmen på. Man får lära sig att passa sig när man syr med lite mer känsliga tyger helt enkelt!

Tid

Jag försöker stjäla lite tid här och där, oftast är det hushållsarbetet som får stryka på foten. Vad som kan sägas om hemsömnad är att det är oerhört tidskrävande, oftast inte särskilt billigt om man köper allt nytt – men det är oerhört kreativt och självförverkligande att få vara sin egen designer. Tiden du lägger ner på att sy ett plagg gör ju att du vill använda det mer – vilket är bättre för miljön än om man hela tiden konsumerar och slänger bort.

Extrautrustning

Symaskiner med det lilla extra

Det finns flera olika specialiserade symaskiner såsom overlock, coverlock, broderimaskin. Det är inget du behöver snegla åt som nybörjare. Men det kan vara bra att känna till skillnaden mellan dem:

 • En overlockmaskin har en inbyggd kniv som skär av sömnsmånen samtidigt som du syr. Det ger en väldigt industriell finish (du kan se myriaden av trådar när du granskar sömmarna på ett köpeplagg) och man kan använda den både till att kasta kanterna (det man gör för att tyget inte ska repa upp sig, på en vanlig hushållsmaskin gör man det med sicksack) eller för att sy ihop och kasta kanterna samtidigt (exempelvis när man syr i trikå).
 • En covermaskin eller täcksömsmaskin gör fina täcksömmar, fållar och bandkantning till både vävda tyger och trikå.
 • En broderimaskin gör maskinbroderier utifrån särskilda dataprogram och kan även användas för applikationer och monogram.

Vanliga hushållsmaskiner kan också ha lite specialiserade tillbehör för exempelvis lapptäckssömnad eller dekorering.

Skärbräda och rullkniv

Hade jag haft mer plats hemma skulle jag själv investera i en stor skärbräda och rullkniv för att skära mönsterdelar istället för att klippa ut dem. Men jag har klarat mig utan i över tio år nu, så det är verkligen ingen nödvändighet.

Sedan finns det såklart hundratals fiffiga små tillbehör som är mer eller mindre nödvändiga och du kommer att upptäcka dem efter hand. Mitt råd är att du inte köper för mycket i början utan tar det steg för steg allt eftersom du upptäcker behovet.

Dessutom behöver du så klart ett mönster, tyg och tråd (och kanske knappar eller blixtlås). Jag tänkte skriva ett inlägg om det för nybörjare också, så håll utkik!

/Anna

2 reaktion på “Börja sy dina egna kläder”

  1. Ja, visst är barnsymaskiner gulliga! Denna tillhör min svärmor. Blir alltid glad när jag ser den.

Kommentarer är inaktiverade.