Skjortklänning / The shirtwaist dress ur Gerties New Book for Better Sewing

Premiär för min nya skjortklänning

Var det någon som sa att sommaren var över? Vad synd! För idag var det i alla fall 20 grader varmt när jag bar min nysydda skjortklänning! Det här är ett projekt jag påbörjade i början av juli och som blev färdigt nu i september. Så snabb och effektiv kan man vara när man har småbarn …

Shirtwaist dress - framifrån

Modellen heter ”shirtwaist dress” och kommer från Gertie’s New Book For Better sewing (som jag recenserade här).

Det här är det första jag kunnat ta mig tid att sy sedan januari 2012, så jag är såklart rätt nöjd med att vara igång igen! Det är såklart lite snopet att få en sommarklänning klar så här i september, men bättre sent än aldrig. Vi får väl se om den passar nästa sommar.

Den här klänningen är lite som en köpeklänning, trots att den är hemsydd. Jag brydde mig nämligen inte om att göra en toile, jag bara körde på efter storlekstabellen. Hade jag gjort en toile hade den passat mycket bättre över axlarna. Den är nämligen på tok för bred egentligen. Men det är ju bara vi hemsömmerskor som tänker på sådana saker.

Shirtwaist dress - bakifrån

Tyget är en tunn viskos från Ohlssons tyger. Körsbär är ju retroromantikerns förstahandsval så jag var ju tvungen att slå till när jag hittade tyget i somras. Eftersom det är rätt tunt och genomskinligt är hela klänningen dubblerad med ett till lager tunn viskos (vitt). Så ja, det är klart att då påskyndade jag ju inte tillklippningsprocessen direkt.

Detalj: resårsmock på min nya skjortklänning

Jag kan inte riktigt minnas om jag någonsin sytt resårsmock förut, men nu gjorde jag det i alla fall och det var riktigt kul! Kanske den roligaste delen att sy på hela klänningen.

Som sagt, passformen är inte den allra bästa men vad tusan gör det när jag äntligen, äntligen, äntligen faktiskt sytt något på riktigt!

Translation
My version of the shirtwaist dress from Gertie’s New Book for Better Sewing.

/Anna

P.S. 1. Hatten är från Beyond Retro
P.S. 2. Jag har gjort om lite här på bloggen eftersom jag numera kör solo. Min underbara kumpan Nina har mer självinsikt än jag och deklarerade att hon inte har tid längre. Hon är smart som på så vis slipper det dåliga bloggsamvetet. Själv försöker jag envist bita mig fast vid det här genom att uppdatera nån gång i halvåret … 😉 Kanske oftare i fortsättningen?

5 reaktion på “Skjortklänning / The shirtwaist dress ur Gerties New Book for Better Sewing”

  1. vilken fin klänning! jag har velat sy gerties skjortklänning ända sen jag köpte boken… den passar jättefint, trots de breda axlarna. det är som du säger, det passar ju lika bra som en köpt klänning! och tyget… så snyggt!

  2. Hej, den 28 december 2010 hade du ett inlägg om Glommers Hattmuseum som jag ser först nu när det inte längre går att göra kommentarer. Men du kanske kan göra ett tillägg på din sida nu, kanske?
    Museet, som ligger på Storgatan 103 i Glommersträsk ägs av oss, familjen Klockljung och är mycket välbesökt. Telefonnumret är 070-313 52 06 och för säkerhets skull bör man ringa först.
    Det händer mycket här. Nu har vi just fått 22 hattar från modisten Agda Petterssons ateljé, de flesta vidbrättade, som gåva.
    Glommers Hattmuseum har också en facebooksida som uppdateras om möjligt varje dag.
    Välkommen alla hattvänner och alla som inte trodde att ni var det! Det här är Paradiset, som en besökare sa häromdagen! Hälsar MATS och PIA

Kommentarer är inaktiverade.