Jag syr mina barnkläder själv

Jag syr mina barnkläder själv-boxen

Jag har ju inte överdrivet mycket tid för syprojekt just nu – med flyttkartonger och bebisar och aktiva tvååringar. Men man kan ju alltid drömma lite, eller hur? Dels tänkte jag sy något till mig själv ur Gerties bok men så vill jag också få tid att testa något från mitt senaste Tradera-fynd, nämligen boken Jag syr mina barnkläder själv av Signe Videgård som jag numera har i 1951 års upplaga. Boken kom ut första gången 1946, och modellerna är därefter. Det är hela 454 mönster enligt omslaget och innehåller alltså mönsterplanscher i olika storlekar för en rad olika modeller från bäbisålder till 12 år.

Jag syr mina barnkläder själv - innehållsförteckning

När jag vecklade ut mönsterplanscherna så verkar de helt oanvända.

Däremot finns ett annat litet tecken på en tidigare ägarinna: en ritbok för mönster med rutade ark, som tillhört en Sonia Säll och som definitivt ser ut att vara samtida med Jag syr mina barnkläder själv-boxen. Men denna lilla ritbok är full av egenritade mönster i femtedels skala.

ritbok för tillklippning av mönster

Kanske var denna Sonja elev vid en yrkesskola för sömmerskor. Kanske hade hon till och med Signe Videgård till lärarinna. Enligt förordet till Jag syr mina barnkläder själv föddes idén till boxen efter önskemål från en av Signes elever vid yrkesskolan i Stockholm: ”Om jag bara hade mönster i flera storlekar, skulle jag i fortsättningen sy allt åt barnen. Det blir så dyrt att köpa mönster till 4 stycken.”

Jag har ju inte direkt några önskemål om att sy alla barnens kläder själv. Nuförtiden syr man ju inte för att det blir billigare. Jag syr för att det är roligt att få vara kreativ och för att det är enkelt att återanvända även mindre tygbitar till just barnkläder. Och för varje plagg jag syr så slipper jag ju köpa ett plagg som sytts under tveksamma arbetsförhållanden i Asien.
Jag syr mina barnkläder själv - översiktsbild

Dessutom är jag särskilt inspirerad av att få sy till min son, även om han bara är två månader gammal. För jag blir nästan deprimerad över vad som erbjuds på ”pojkavdelningen” i butikerna. Bara militärgrönt och brunt. Eller med Spiderman på.  Vilket jag tycker är både trist och obegripligt. Vilken 4-åring har sett Spiderman-filmerna, liksom? De är ju knappast barntillåtna. Under en tid nu har jag haft ögonen på Cirque du Bebe som sytt väldigt kreativa plagg till sina pojkar. Riktigt inspirerande.

Kanske ska jag försöka se till att packa upp symaskinen just idag. Det är ju i alla fall ett första steg mot att kunna sy något igen.

translation to English
One of my latest finds on Tradera (Swedish Ebay): a pattern making book for children’s clothes. This is the fourth edition, published in 1951. It contains over 400 patterns.

/Anna

3 reaktion på “Jag syr mina barnkläder själv”

  1. Jag håller verkligen med om att pojkavdelningarna är deprimerande. Jag önskar att det var blandade barnavdelningar med färgglada kläder som passar alla. Vi har en kille på snart 8 månader och jag letar ofta bland tjejkläderna både i butiker och på tradera. Det är där färgen och glada motiv finns. Tyvärr är det ofta klänningar eller puffärmar vilket jag inte vill ha (skulle nog gärna undvika det om vi hade en tjej också för jag tycker att det blir för mycket) men det dyker upp en del som jag gillar i alla fall. Ska också försöka ge mig på att sy några egna kläder om jag bara kommer över min rädsla för trikåtyger 😉

    1. Visst är det mjukt och skönt med trikåtyger, men det är inte ett måste, ens till bebisar. Mjuk, urtvättad bomullsflanell (en gammal pyjamas exempelvis) är perfekt!

      Dessutom är det inte såå svårt att sy i trikå. Man får öva lite. Och fördelen med att sy till barn är ju att det går åt så lite tyg att du kan sy av gamla t-shirtar och på så vis hålla nere kostnaden för eventuella misslyckanden. Go for it!

Kommentarer är inaktiverade.