Recension: Gertie’s New Book For Better Sewing

Två veckor och en nyfödd bebis senare är jag nu tillbaka med recensionen jag utlovade om boken Gerties New Book For Better Sewing …

Sommaren 2009 hittade jag en blogg som numera är välkänd inom retro- och sömnadsentusiaster inom bloggosfären: Gertie’s New Blog For Better Sewing. Bloggen var alldeles nystartad och konceptet var att Gertie (Gretschen Hirsch) skulle sy upp alla de mönster som publicerades i en bok som hette Vogue’s New Book for Better Sewing, och följa de äldre sömnadstekniker och sömnadsråd som användes i den boken. Gertie delade från allra första början med sig av hela konstruktionsfasen, tillklippning och finputsning och det var såklart väldigt spännande att följa hennes resa. Och när det sedan annonserades att hon skulle ge ut en bok som byggde på samma koncept visste jag från första sekund att jag skulle köpa den.

Gerties New Book for Better Sewing

Den som följt Gerties blogg en längre tid har sett det mesta av det som visas i boken. För hon är så pass generös att hon alltid delar med sig. Här får man dock en mycket djupare genomgång av traditionella (amerikanska) sömnadstekniker, med tonvikt på det som är Gerties specialintresse, nämligen kläder med mycket skräddade och tekniska detaljer.

Gerties New Book For Better Sewing

I vintras recenserade jag två engelskspråkiga sömnadshandböcker som vilken nybörjare som helst skulle kunna ge sig i kast med. Gerties bok har nog inte riktigt samma målgrupp. Gertie’s New Book For Better Sewing är sömnadsboken för den som redan börjat nörda ner sig i sömnaden, som tycker att det är coolt att sy för hand och som tycker att det känns självklart att ett välsittande plagg tar lång tid att konstruera.

Boken innehåller också 10 mönster designade och konstruerade av Gertie. Alla är retroinspirerade och flera av dem hämtar sin inspiration direkt från Vogues New Book for Better Sewing. Jag vet redan precis vilket av mönstren jag vill börja sy, så fort jag fått tillbaka lite av min kropp efter graviditeten så hoppas jag få tid för den här bekväma blåsan i 40-talsstil (med amningsvänligt blixtlås framtill!):

40-talsinspirerad klänning

Men förutom de mönster som ingår så går Gertie grundligt igenom sådant man bör tänka på när man jobbar med äkta vintagemönster, hur man hittar rätt storlek och hur man tolkar gamla instruktioner.

Gerties New Book For Better Sewing

Så även om man är en nybörjare på att sy och kanske skräms lite av hur mycket jobb man faktiskt kan lägga på att sy en klänning om man vill göra det ”old school” så kan det vara en god investering att få en samlad och genomtänkt introduktion till att sy med gamla mönster. Det säger ju sig självt att en enda bok inte gör läsaren till expert på skrädderi, mönsterkonstruktion eller finare handsömnad. Men en bra introduktion är det. Och om inte annat så är det ett prisvärt paket för att få 10 retroinspirerade mönster …

Gerties New Book For Better Sewing: The Coat Dress

translation to English
Gertie’s New Book For Better Sewing is a handy introduction to vintage sewing for the intermediate home seamstress.

/Anna

P.S. I veckan annonserade Burdastyle att de i december kommer att släppa en vintageinspirerad sömnadsbok (med mönster). Så nu är verkligen frågan när ett svenskt förlag ska förstå att det finns en marknad för detta …

En reaktion på “Recension: Gertie’s New Book For Better Sewing”

Kommentarer är inaktiverade.