Presenter!

Presenter: Mönsterkonstruktion, Klippdockor från 1950-talet, Fashionary, Ett sekel av dräkt och mode

I väntan på att bebisen ska anlända så passade jag på att fylla år själv. En del av de presenter jag fick kan kanske vara av intresse för den som syr, designar egna kläder eller helt enkelt bara älskar vintagemode. Jag är nämligen så lyckligt lottad att jag fick presenter som passar in i alla de kategorierna.

Jag syr ju som bekant en hel del barnkläder från mönster från Ottobre samt japanska och danska sömnadsböcker. Därför ska det bli lite extra skoj att pröva på att konstruera mönster själv. Till min hjälp kommer jag då att ha Mönster och konstruktioner för barnkläder av Ingrid Öberg. Sedan tidigare har jag en mönsterkonstruktionsbok för damkläder (också av Ingrid Öberg) och en för barnkläder, dock på engelska  Metric Pattern Cutting for Children’s Wear and Babywear: From Birth to 14 Years av Winifred Aldrich som till skillnad från Ingrid Öbergs böcker inte innehåller något grundmönsterark. Och där slår min lathet till … jag vill faktiskt ha ett grundmönster att utgå från när jag börjar. Nu har jag det!

Men jag syr ju faktiskt egentligen inte bara barnkläder, även om det pga min graviditet blivit mest så det senaste halvåret, och jag ser fram emot att återgå till att sy åt mig själv nu i höst och vinter (även om det säkert blir i begränsad omfattning med två småbarn). Till min hjälp i planeringen kommer jag då att ha Fashionary, den bok på bilden ovan som ser ut att vara en vanlig anteckningsbok. Det är det nämligen inte! Den innehåller en hel del matnyttigt för den som designar kläder. En lista över internationella standardstorlekar, illustrerad guide till konfektionstermer men framför allt innehåller den mannekängsilhuetter så att man lite mer effektivt kan skissa och designa kläder utan att behöva börja med att rita själva mannekängen. Hur det funkar kan man läsa mer om på Fashionary.org.

Jag fick också en bok med ikoniska femtiotalsplagg i klippdocksformat samt en ganska nyskriven översikt över kläderna i Hallwyllska samlingen, rikt illustrerad med bilder. Den slukade jag nästan på en gång och kan varmt rekommendera! På tal om Hallwyllska muséet och mode så ska de förresten ställa ut dräkterna från Downton Abbey nu under vintern. Så det finns en god anledning att besöka Stockholm om man inte redan har nöjet att bo här.

Sist men inte minst köpte jag faktiskt en present till mig själv också. Den ville jag inte lämna åt slumpen. Sedan 2010, när Gertie först annonserade att hon skrev på en bok, har jag naturligtvis väntat. Och väntat. Och nu är den här:

Gerties New Book for Better Sewing

Det är ju tur att bebben inte kommit än, så att jag hinner läsa den från pärm till pärm och recensera den (kommer snart ett inlägg dedikerat bara till det). Å andra sidan, jag kan knappt bärga mig tills jag får möjlighet att sy något ur boken!

translation to English
Some of this year’s birthday presents included a Fashionary, a pattern cutting book for children’s clothes and a catalogue of the fashion collection of Hallwyllska palatset in Stockholm. I also treated myself to a birthday present: Gerties new book for better sewing. I can’t wait to get sewing from it!

/Anna

3 reaktion på “Presenter!”

  1. Ååh, de där böckerna ser jag fram emot att få recensioner på sen.. Speciellt den där boken av Gertie’s blog for better sewing.. gillar sidan, så boken känns ju om att den också måste vara bra! Kul!

  2. Hallwylsboken ska jag köpa så snart jag kan! Och så roligt att Gerties bok äntligen är här, den vill jag också ha.

Kommentarer är inaktiverade.