Om midjeformare och vintageskor vore norm …

… skulle Camilla Thulins senaste bok Stil med Thulin vara ett onödigt manifest. Men eftersom många kvinnor i detta land har diverse komplex och negativa tankar om sina kroppar, tröstar sig med en ”fredagstopp” från billighetskedjan som sedan aldrig bärs igen och dessutom klär sig i både kläder och skor som kanske är något nummer för små, så vore det nog faktiskt inte mer än rätt om en eller annan öppnade bokens pärmar och åtminstone läste förordet.

Stil med Thulin av Camilla Thulin

Stil med Thulin är en stilbok som innehåller det man kan förvänta sig av en klassisk stilbok: vårda ditt yttre (hår, makeup), vårda dina kläder (och skor), välj rätt kläder för din livsstil, och välj rätt underkläder som sitter bekvämt. Allt skrivet i en ganska systerlig ton. Camilla Thulin har ju några år i branschen, precis som hon själv skriver, och har sett de flesta kvinnokroppstyper och vad många gör för ”fel”. Och ändå fastnar hon inte i fällan att börja kategorisera kroppar enligt frukter eller andra former, utan hyllar istället fylliga armar, gråa hår och rynkor för vad de är: tecknet på att man fått en dag till här i livet. Att tona ner sitt yttre när man nått en viss ålder (ja, jag tillhör då åldersmässigt inte målgruppen för den här boken – ännu) är tabu i Thulins värld. På med mer smink, låt gördeln fixa hållningen och visa upp gäddhänget!

Det finns för lite utrymme för riktiga kvinnor i Sverige, anser Thulin. De flesta har gått i flicktantsfällan, och klär sig som att de vore 20. Eller så gömmer de sig bakom en gubbifierad yta för att de tror att yrket kräver det av dem.

Thulin snuddar vid en fråga som jag själv ställt, och som många andra med feministisk grundsyn, men intresse för det kvinnliga modet ofta brottas med: om man gillar klänningar och klackskor, är man då ett offer för fåfänga eller kan man vara en jämställd kvinna? Kan man baka kakor iklädd blommigt förkläde och samtidigt plädera för lika lön, lika rätt till föräldraledighet och lika möjligheter i yrkeslivet? Thulin ifrågasätter varför det manliga ska vara norm inom yrkeslivet och frågar helt enkelt varför inte en kvinna ska ges samma möjligheter utan att behöva anpassa sig till en manlig norm. Man kan ju faktiskt fråga sig, varför kvinnor bär byxor, men män inte bär kjol. Det är dock en annan fråga och börjar gå lite från ämnet och Thulins stilbok … så jag kanske ska spara den debatten till ett senare inlägg.

I boken intervjuas flera stilpersonligheter på ämnet om att hitta sin egen stil. Det kanske inte handlar om direkta, handfasta råd för den som känner att de hamnat lite i ett limbo mellan karriärklädsel och vad som passar familjeliv och livssituation, men om man tar boken som inspirationskälla för att börja se sig om efter vad man gillar hos andra och jämföra det med vad som passar ens egen livsstil så kan man nog få en bra start till att hitta sin egen stil.

Oavsett om man ingår i den tänkta målgruppen åldersmässigt eller inte.

Läser du stilböcker ibland? För att inspireras eller av någon annan anledning? Har du någon favorit att dela med dig av?

/Anna

3 reaktion på “Om midjeformare och vintageskor vore norm …”

  1. Den boken ska jag läsa! Är ingen stilboksläsare i vanliga fall. Däremot följer jag en hel del vintagebloggar 🙂

    1. Jag kan inte påstå att jag är någon konnässör av stilböcker jag heller, men det är ju alltid intressant att ta del av någon annans uppfattning om stil. En del saker kan man ju enas om, även om man sällan tycker precis lika om allt.

  2. Jag tycker det é självklart att man kan bära klackskor och samtidigt vilja ha samma lön som män! Egentligen borde extra feminina kvinnor faktiskt ha HÖGRE lön än män. Såna där skor é faktiskt dyra! 😉

Kommentarer är inaktiverade.