Recension av två engelska sömnadshandböcker

Under 2011 släpptes två sömnadshandböcker som båda tar sin avstamp i internet- och bloggsamhörigheten: The Colette Sewing Handbook och The Burdastyle Sewing Handbook.

Jag har båda i min ägo och tänkte här skriva en liten recension av dem i ett jämförande perspektiv och förhoppningsvis kan det hjälpa den som står i valet och kvalet mellan att köpa den ena eller båda.

Fakta

The Colette Sewing Handbook av Sarai Mitnick

KrausePublications 2011
ISBN 978-1-4402-1545-2
Antal sidor: 176
Antal mönster: 5 (1 kjol, 1 blus, 3 klänningar)

The Burdastyle Sewing Handbook av Nora Abousteit och Alison Kelly

Potter Craft 2011
ISBN:978-0-307-58674-2
Antal sidor: 208
Antal mönster: 5/15 (1 kjol, 1 blus, 1 klänning, 1 kappa och 1 väska samt ett tiotal olika variationer på dessa)

För både nybörjare och mer erfarna sömmerskor

Båda böckerna vänder sig till nybörjare såväl som mer erfarna sömmerskor enligt dem själva. Alla vanliga tekniker tas upp och förklaras, det vill säga allt från utrustning man behöver till hur man klipper till mönsterdelarna, syr i blixtlås, knappar, infodringar och hur man fållar det färdiga plagget.

Colette-boken visar de olika teknikerna med hjälp av både illustrationer och fotografier, medan Burdastyle-boken använder sig av illustrationer.

Svårighetsgrad på projekten

För den som är väldigt ny på att sy kan nog de väldigt detaljrika modellerna i Burdastyle-boken kännas som för stora projekt att börja med. Grundmodellen till kjolen är sydd i 7 våder med en överkjol i lika många våder till, trots att det är en enkel a-linjeformad kjol utan särskilt mycket vidd. Det blir många sömmar att sy, och många tygkanter att sicksacka! Jag skulle nog personligen ha föredragit Colettes Meringue-kjol som mitt absolut första projekt om jag aldrig sytt eller sytt väldigt lite innan.

Den som är van (och delvis skeptisk) till Burda-tidningarnas ibland knapphändiga instruktioner kommer att överraskas av att Burdastyle-boken erbjuder en mycket mer detaljerad sömnadsbeskrivning än i tidningarna.

The Colette Sewing Handbook har samma höga standard på beskrivningarna som i deras köpemönster.

Experimentlusta vs. en genomtänkt stil

De två böckerna är självklart utformade på olika sätt och har lite olika upplägg. Burdastyle-boken tar avstamp i den populära webbplatsen Burdastyle.com och den kreativa gemenskap som finns där och visar flera variationer på hur man med olika justeringar i modellen och med hjälp av materialvalet kan åstadkomma helt unika plagg som inte känns som en upprepning av grundmönstret. Colette-boken är mer inriktad på att hjälpa läsaren att finna och förverkliga sin egen unika stil och tar inte upp varianter på de olika projekten. Dock har Colette visat några justeringar på sin blogg, så det är ett bra komplement att följa bloggen för att få ett större sammanhang.

Avsnittet om provning, alltså hur man justerar sitt plagg efter sin egen kropps egenheter är klart överlägsen hos Colette, liksom den intressanta idén att göra en sorts klippdocka av sig själv för att realistiskt kunna planera hur ett specifikt plagg ser ut innan man ens satt saxen i tyget.

Men hur fungerar det med engelskan?

Ja, det är egentligen en riktigt bra fråga! Jag saknar verkligen en motsvarande bok på svenska. Nu är jag ju så van vid att läsa sömnadsbloggar på engelska och att sy efter engelska mönster att jag redan är bekant med de flesta termer. Men för den som är ovan vid engelska kan jag inte gå i god för att det är en bra idé att skaffa böckerna. Det är mycket text att gå igenom trots allt, och instruktionerna är inte helt igenom illustrerade för varje litet steg. Möjligtvis är Colette-boken ett bättre val ur språk-aspekten eftersom instruktionerna är lite tydligare uppställda. Författarinnan Sarai Mitnick har en bakgrund som användbarhetsdesigner och det märks.

Vilken bok är bäst?

Det är omöjligt att svara på. Colette-boken har absolut en mer genomtänkt och tilltalande design rent grafiskt (men smaken är ju som baken) medan jag samtidigt är väldigt förtjust i hur generöst  Burdastyle-boken presenterar alla olika variationer på mönstren och går igenom hur man med små medel förändrar ett ursprungsmönster till att passa ens eget tycke och smak. De olika exemplen är skapade av Burdastyle-webbplatsens medlemmar, så många olika stilar är representerade. Där ligger ju Colette-boken i lä, eftersom de modeller den boken presenterar följer en och samma estetik.

Jag tror inte att någon av dem lämpar sig för den helt oerfarne svenska sömmerskan. Då är det bättre att låna en gammal handbok i sömnad på biblioteket för att komma igång med grunderna på svenska, och kanske investera i ett eller två köpemönster från en sybehörsaffär (där man också kan få hjälp med materialval) innan man ger sig i kast med de engelska böckerna. Men det är bara min egen teori. Och det mest överlägsna av allt är förstås att gå en kurs.

Men för den som sytt ett tag och är intresserad av att börja fördjupa sig i att få till den rätta passformen så rekommenderar jag The Colette Sewing Handbook, medan jag rekommenderar The Burdastyle Sewing Handbook till den som vill ha lite nya idéer på hur man kan förändra och förädla de mönster man redan har (eller som följer med boken).

Det som förenar dem är att de båda känns moderna och vänder sig till den nya generationen hemsömmerskor, som vill skapa en egen unik garderob. På det viset kompletterar de också varandra eftersom de har lite olika infallsvinklar.

Har du någon av dem eller båda? Eller har du tips på någon annan bok? Jag är väldigt intresserad av dina synpunkter!

/Anna

5 reaktion på “Recension av två engelska sömnadshandböcker”

  1. Jag velade länge mellan vilken jag skulle köpa och bestämde mig för att köpa Burdavarianten, just för alla tips om hur man kan ändra mönster. Men helt ärligt, väskmönstret kunde de helt ha struntat i. Måste passa på att tips om en annan bra sy bok ”Famous Frocks” som var riktigt bra, nu ska jag sy riktiga klassiker!

  2. Hej!

    jag har colettes bok och älskar den. Nu väntar jag på burdas bok, den är i posten någonstans i Sverige…

  3. Bra recension, kul att läsa. Jag har inte köpt Burdas bok, tyckte inte att mönstren var tillräckligt intressanta. Colettes bok är snygg och stilen på mönstren tidlösa. Däremot kräver de verkligen ändringar för att passa. Som du säger, en riktig nybörjare har nog mer nytta av en vanlig sömnadsbok. Sy kläder av Linda Gibson är ett bra uppslagsverk som täcker nästan allt.

  4. Jag har klämt på både Colette och Famous Frocks (i Hong Kong – varför har vi inte lika bra bokhandlar i Sverige?). Där fanns också en hel del annat spännande som ”Pattern Magic” ett och två (tydligt origamiinspirerat!). Saknar dock också en sån här bok på svenska, kan ni inte skriva en?

Kommentarer är inaktiverade.