Ny femtiotalsklänning av Butterick B5556

ylleklänning B5556 framsida

Nu har jag sytt en femtiotalsklänning igen. Det är liksom lite svårt att låta bli när man hittar ett riktigt fint tyg som genast inspirerar. Jag hittade tyget hos Sidencarlsson för nästan 500 kronor/metern. Jag funderade på det i några veckor innan jag slog till, och även om det blev dyrt (och då köpte jag ändå bara 3 meter) så känns det som att det är värt det.

Ingen annan har en likadan klänning.

Och en stilig ylleklänning i femtiotalsmodell känns helt rätt i vinter.

ylleklänning B5556, baksida

Mina favoritdetaljer är kimonoärmarna, den lilla ståkragen och så de uppvikta manschetterna!

Jag fodrade klänningen med ett rött, tunt bomullstyg som matchar de röda rosorna.

ylleklänning detalj B5556

Förlagan: B5556Och här är förlagan: Butterick B5556, som är en nyutgåva av ett mönster från 1955.

Det här är nog tredje gången jag syr en av Buttericks nyutgåvor och jag har varit nöjd med resultatet varje gång.

Fast jag undrar lite hur de tänker med passformen! Det är ju ändå så att vi som är intresserade av de här mönstren också är intresserade av hela siluetten, inte bara att bystvecken är omgjorda för moderna bh:ar. Så varför då lägga på oerhört mycket rörelsevidd? Varje gång jag har sytt de här modellerna så har jag gjort en eller två storlekar mindre än måttabellens anvisningar. Märkligt tycker jag! Man vill ju kunna lita på siffrorna, liksom.

Så det är ett tips till dig som är sugen på att sy efter Buttericks nyutgåvor: gör en toile så att du kan kolla in passformen. Eller mät åtminstone de färdiga mönsterdelarnas mått så att du får ett hum om hur mycket rörelsevidd de räknat in. Jag tycker som sagt att de tagit i på tok för mycket för att kunna återskapa den rätta femtiotalslooken.

translation to English

I made Butterick B5556 (reissue from 1955): semi-fitted bodice and gathered, flared skirt, stand-up collar, below elbow kimono sleeves, side zipper and sleeve cuffs with slit. My favourite detail are the sleeve cuffs and the collar. The fabric I used is a lovely printed wool.

/Anna

11 reaktion på “Ny femtiotalsklänning av Butterick B5556”

 1. Härligt tyg! Jag funderade faktiskt precis på vad 50-talsdamer hade på sig på vintern. Här fick jag en ledtråd – snygga tyger i ull. Hade jag bara sett denna klänning hade jag inte trott att det var ett ulltyg, så jag har säkert blivit lurad tidigare också.

 2. Finfint, bra jobbat! Jättehärligt med rediga tyger (man får ju ofta vad man betalar för eller vad tycker du?) Tackar för tipset om buttericks retro-mönster och önskar en trevlig kommande vecka.

  1. Självklart får man vad man betalar för. Det gäller både ylle för 500 kronor/metern och en ”fredagstopp” för 99 kr från Gina tricot. 😉

 3. Ursäkta att jag svär, men FAAN VA SNYGGT! Det tyget va värt sitt pris! Skitsnyggt med dom strumpbyxorna och bootsen till oxå! Mjau… 🙂

 4. Tjusigt! Modellen är superfin, så snygga detaljer. Och tyget är helt underbart… Ovanligt att hitta så mönstrat och färgat ylletyg! Ibland spelar det som mindre roll vad tyget kostar, det ska vara just det tyget. Jag brukar dessutom tänka ”Livet är för kort och min sytid för begränsad för dåliga tyger” =)

 5. ojoj, vad snyggt. Väldigt fin modell och tyget, gaaah! to die for. Väl värt pengarna, för det var ju tokigt snyggt…

  / Olivia

 6. Jättesnygg.
  Faktum är att även originalvintagemönster har hemskt mycket rörelsevidd, omslagsbilderna är ju inga korrekta återgivningar av det färdiga resultatet om man säger så och mönstren var tänkta även för dem som inte kunde så mycket om att passa in efter kroppen – det blir i alla fall inte för litet, verkar man har tänkt.
  Jag kan t ex ofta ha storl 44 i mönster från 50-talet, trots att jag är en 48a.

Kommentarer är inaktiverade.