Barnängen

Ornament på grinden, Barnängen, Södermalm

Bland det bästa jag vet är att promenera utan mål och riktning, helst i områden man inte alltid passerar till vardags. När man hamnar i trakter man inte annars rör sig i upptäcker man nya pärlor. Och återupptäcker sådant man glömt bort att det fanns. Stockholm är fullt av skatter. Som Barnängen till exempel, dit jag råkade promenera idag.

Barnängens gård, oktober 2011

Det lilla lusthuset, Barnängens gård, oktober 2011

Allén upp mot Barnängens gård, oktober 2011

Träutsmyckning, detalj, lusthuset vid Barnängens gård, oktober 2011

Barnängen var en av Stockholms största industrier på 1700-talet (och många som läst Vävarnas barn av Per-Anders Fogelström känner säkert till det) men är numera både företagslokaler och bostadshus. För de som bor och arbetar där är det kanske vardagsmat med en sådan vacker gammal miljö – men för mig som bara besöker området flyktigt blir det en bekräftelse på hur vacker och mångfaldig vår huvudstad är.

 

translation to English
Some snapshots of
Barnängen, a place in Stockholm that used to house a big weavers factory in the 18th century. Nowadays it combines both offices and apartments.

/Anna