Virka stickmaskor

För den som inte vet något alls om virkning och stickning så är det förstås väldigt svårt att avgöra om ett plagg är virkat eller stickat. Men den som är van att sticka eller virka ser lätt skillnad … men så finns det vissa tekniker som vid allra första anblick kan lura ögat. En sådan teknik hittade jag i min mosters gamla bok om handarbete Handarbetsboken av Svea Fredricsson (1956).

virka stickmaskor

Är det virkat eller är det stickat? Svaret är att det är virkade stickmaskor! Nederst i bild ser vi det ”vanliga” virkade utseendet, men efter några varv gick jag över till att testa att virka stickmaskor.

virka stickmaskor - närbild

När man virkar så för man vanligtvis in virknålen under de två liggande maskorna överst på raden. Men när man virkar stickmaskor för man in nålen mellan de två lodräta maskorna (den vita pilen visar var). Det här är min provlapp, så det är lite ojämnt här och där, men det jag hann märka (och som man nog vid närmare eftertanke kan lista ut bara genom att tänka sig in i tekniken) är att det är bra att virka en aningen lösare än vanligt, för det är mycket knepigare att tränga in i den lodräta maskan jämfört med ”det vanliga sättet”.

Virkade stickmaskor får inte alls samma elasticitet som slätstickning, men det får nästan samma utseende. I boken rekommenderas metoden särskilt för t.ex. jackor.

Så vitt jag kunde avgöra så ändras inte höjden eller bredden på maskorna nämnvärt, så är man intresserad av att prova den här metoden i ett riktigt projekt borde det gå rätt bra att ta ett vanligt virkmönster för fasta maskor och byta ut dem mot stickmaskor. Men det är såklart bra att göra en provlapp först och mäta masktätheten.

Här kommer hela beskrivningen, citerat direkt ur boken:

Lämplig virkning till dräktjackor, grytlappar m.m. Varv 1: fm. Varv 2 och följande: fm med instickning mitt i maskan mellan de lodräta trådarna under båda bågarna. Mönstret kan utföras endast i framåtgående och runtgående varv.

Translation

In my aunt’s old book of crafts from the 1950’s I found this old and almost forgotten crocheting technique whose literal translation from Swedish to English is knitting stitches. (I’m sure it has another name in English that I don’t know of … ) I decided to try it out and it does look like knitting, but it doesn’t have the same elasticity that knitting does because it is still crochet.

It’s simple enough to do, you just use single crochet stitches – the only difference is where to insert the needle:  Row 1: Sc. Row 2 and the following: sc, inserting the hook between the vertical strands of yarn (where the arrow is pointing in the second picture).

/Anna

 

2 reaktion på “Virka stickmaskor”

  1. Den boken har jag också, den är verkligen toppen om man behöver slå upp nånting! Vad fint det blev med stickmaskor, det måste jag prova 🙂

  2. Vad spännande! Den där tekniken har jag aldrig sett tidigare. Måste prova! Går säkert att använda till någonting… Tack för att du delade med dig:)

    Hälsningar från Maja

Kommentarer är inaktiverade.