Enkelt att sy: rundskuren kjol

rundskuren kjol

Jag är så himla glad över att jag hoppade på Caseys syjunta och sydde mig en rundskuren kjol. Att tyget dessutom kommer från min egen ansamling och jag därför kunnat hålla nere utgifterna genom att bara behöva köpa blixtlås och tråd är dessutom ett väldigt stort plus.

Det blir ju lätt så, annars. Att man köper tyg som är fint och så hinner man knappt sy något av det för det kommer nya projekt som lockar och som man börjar planera och köpa material och mönster till … och så blir det en spiral på det viset där man inte verkar hinna ikapp sina idéer och drömmar. Fast … att planera det man vill sy är ju halva nöjet, inte sant?

Men för att återgå till min rundskurna kjol så hade jag det här plommonfärgade tyget liggande på hyllan, men jag vet inte om det är bomull eller snarare en bomullsblandning. Jag minns inte när jag köpte det, men det är länge sedan. Och jag har ganska mycket kvar av det så jag kan nog sy mig en väst eller till och med en matchande jacka. Tyvärr tror jag dock att kjolen blev lite för stor i midjan. Jag får se när jag använt den ett tag om jag behöver ta in den något.

Visst är det något speciellt med det fall en rundskuren kjol får? Jag älskar det!
Translation

I finished my circle skirt for Casey’s sewalong!

I had this fabric in my stash. I can’t remember when I bought it, but it’s a couple of years ago so I can’t really remember if it’s pure cotton or a cotton blend of some sorts. And I have pretty much left of it so I could probably sew a vest or even a matching jacket.

I have to confess that math isn’t my cup of tea really and I don’t know if I did the calculations wrong or if the fabric stretched during construction or if I even miraculously lost some weight, but it’s a tad too big in the waist now. I haven’t worn it for a whole day yet so I’ll do that first and then I’ll know if this is something I need to fix or something I can live with.

/Anna

6 reaktion på “Enkelt att sy: rundskuren kjol”

 1. Jag har länge haft planer på en rundskuren kjol, men alltid haft problem med det däringa med ev. blixtlås och såklart linning… har fått tips om att göra en enklare variant med bred resår som midja, men har ingen aning om hur man beräknar ”midjehålet”… Har tyg, tråd och den breda resåren som kan bytas ut vid behov… Tips?

  1. Det är ju när man ska sy en rundskuren kjol man äntligen får användning för talet pi … Midjehålet beräknar du så här: Dividera ditt midjemått (alltså omkretsen) med 3,14 = radien. Sen är det bara att göra en passare typ och rita upp halva cirkeln, och så har man den mot vikt kant. Följ min länk till Caseys blogg så förklarar hon det här väldigt pedagogiskt (fast på engelska). 🙂

 2. Jätte härlig färg! Har alltid älskat rundskurna kjolar. När jag var liten kunde jag stå och bara snurra runt i en sån så den flög ut runt mej som en blomma. Vill man ge den mer volym kan kan ju ha en tyllkrinolin under oxå 🙂

 3. Mmm – bildgodis – vacker flicka med vacker kjol!

  Jag säger då det: hade aldrig tänkt mig att man kunde använda pi på det viset. Tänk om min mattelärare talat om det för mig nån gång istället för dom där j-a x och y ekvationerna…
  Till Eira: visst kan du göra som Anna säger med uträkningarna. Sen är det ju så att tyget ligger mer eller mindre på skrå hela tiden, så det är ganska lätt att hålla in det snyggt där det behövs.

 4. Fin kjol! Och det är så roligt att sy cirkelkjolar, och så skönt att få använda lite av allt det där dåliga samvetet som ligger i välvikta färgsorterade högar.
  Jag borde sy en jag med! Tänkte på det senast häromdagen när jag såg det avslutande inlägget hos Casey om fållningen. Såg alla frestande länkarna angående att sy underkjolar idag också.

Kommentarer inaktiverade.