Vår

Roliga saker som äter tid

Ampelodlingar hängande från äppelträd

… men som man kommer att kunna äta sedan. Det är sånt jag ägnar min tid åt så här års i min koloniträdgård. Just nu håller vi på som bäst med att flytta ut en del av det som förodlats inomhus under våren. Ärtor och bönor av olika slag har fått en extra skjuts inomhus. När vi förodlar brukar vi alltid ta i lite extra, och så fler frön än vad vi behöver plantor, eftersom det inte alltid är 100 % grobarhet. Särskilt osäkert är det ju med frön man samlat in själv från föregående års skörd, som med våra gråärter. Nu visade det sig att alla ärter blev till plantor, men alla fick inte plats. Däremot vill man inte gärna slänga en spirande planta. En lösning är förstås att ge bort plantan till en vän eller bekant med trädgård. Eller pröva nya odlingsställen. I år prövar jag att odla några gråärter hängande i amplar. Jag ser framför mig att de kommer växa nedåt så att jag kan njuta av de vackra blommorna varje gång jag går förbi … men det är klart att det kan lika gärna bli så att de klättrar upp i trädet och försvinner in i äppelträdets bladverk. Då blir det ju svårare att skörda. Hur det går får vi se längre fram på säsongen! Det är i alla fall spännande att experimentera lite lagom så här i sin trädgård.

Translation

This time of year is spent at my allotment garden, planting veggies and flowers. Here is a picture of me and my baby inspecting an ”experiment” of mine, trying to grow sugarsnaps hanging from pots in my apple tree.

/Anna