Norrlands första kvinnliga nämndeman

Nämndeman i Bollnäs, 1942

”Kvinnoord av vikt i rätten” – så heter artikeln i Husmodern nr 11 1942 om Astrid Gröning som blev Norrlands första kvinnliga nämndeman, vid 63 års ålder. I artikeln kan vi läsa:

Det är inte en dag för tidigt att kvinnor få säte och stämma i både härads- och rådhusrätterna. Kvinnliga notarier har vi ju och kvinnliga advokater, och det är gott och väl. Men det kan känna tryggt för den kvinnliga parten att veta, att det också sitter en medsyster bland rättens ledamöter. Nämndemannen kan naturligtvis inte påverka rättvisans gång i ena eller andra riktningen, och det är inte meningen, men hon kan måhända fälla ett ord som kastar en annan belysning över fallet.

/—/

Det är vanligt att Rättens ordförande håller ett litet anförande och hälsar en nytillträdande nämndeman välkommen. Och nämndeman bockar sig tyst och intar sin plats som en av de tolv. Men fru Gröning hon tog till orda och höll ett litet svarstal på sig klangfulla hälsingemål. Det innebar en försäkran, att den goda anda som alltid varit rådande inom den krets där hon nu ”gjort intrång” inte skulle bli lidande för att hon råkar vara kvinna. Nämndemännen såg då inte alls chockerade ut och de som i det längsta ville hålla på sitt ämbete som absolut manligt sade efteråt: ”När det nu är hänt så får vi vara glada över att det blev fru Gröning”.

Fru Gröning var dotter till länsman och änka efter domsagans häradshövding, så hon var säkert respekterad av sin omgivning. Men jag undrar just hur hennes tid som nämndeman blev, och hur det sedan var för de kvinnor som kom efter henne.

Translation

One of Swedens first women lay-judges, featured in an article in a ladies magazine from 1942.

/Anna

En reaktion på “Norrlands första kvinnliga nämndeman”

  1. Apropå nämndemän, min far (Annas morfar) var ju nämndeman ett tag på slutet av 1950-talet. Så då for han med buss de tre milen ner till häradsrätten i Rättvik. Och innan dess var det stort ståhej hemma med ren vit skjorta, svart kostym och helst en snygg vit näsduk i bröstfickan. Det var något annat än blåstället han gick i till vardags!

Kommentarer är inaktiverade.